Αντίθετα από ότι θα πίστευε κανείς, βασισμένος και μόνο στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας που μας επιτρέπουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να “ζούμε” σε αυλές και μπαλκόνια, η επιλογή μιας κουζίνας σε εξωτερικό χώρο δεν είναι ιδιαίτερα συνήθης, αναζητώντας δε προϊόντα και ιδέες για τέτοιου είδους κουζίνες τόσο σε ηλεκτρονικά όσο και σε έντυπα διακοσμητικά περιοδικά, θα πέσει κατά κύριο λόγο πάνω σε μεγαλεπήβολου αμερικάνικου ύφους και αισθητικής λύσεις, κάποιες στα όρια του κιτς ή απευθυνόμενες σε βίλες.
Και όμως, για όσους ζουν μακριά από τσιμεντουπόλεις και διαθέτουν τον όχι ιδιαίτερα μεγάλο εξωτερικό χώρο που χρειάζεται η δημιουργία μιας τέτοιας απλής κουζίνας, είναι μια λύση που όχι μόνον διατηρεί την κεντρική εσωτερική κουζίνας σας πιο καθαρή και κάνει αισθητά πιο ευχάριστη την ενασχόληση με όλα τα της κουζίνας, αλλά ταυτόχρονα σας “υποχρεώνει” να περνάτε περισσότερο χρόνο στην αυλή, τον κήπο ή ένα σκεπαστό μπαλκόνι, δημιουργώντας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μια έντονη ατμόσφαιρα εξοχής και διακοπών.
Ο ακριβής χώρος που θα σας χρειαστεί, εξαρτάται από το αν θα θελήσετε να δημιουργήσετε μια πλήρως οργανωμένη κουζίνα, σε ό,τι αφορά κυρίως της ηλεκτρικές συσκευές ή έναν απλό πάγκο που θα διαθέτει τα στοιχειώδη, δηλαδή νεροχύτη, μια εγκατάσταση πετρογκάζ, και ένα μικρό ψυγείο, αν το κρίνετε αναγκαίο ανάλογα με την χρήση που θα κάνετε στον χώρο και την απόσταση που θα χωρίζει αυτήν την εξωτερική κουζίνα από την κεντρική του σπιτιού, ώστε να προτιμήσετε απλώς να πηγαινοφέρνετε ό,τι χρειάζεστε από το μέσα ψυγείο σας.
Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου πάγκου, μπορεί να μειωθεί αν αντί για μια κανονική τσιμεντένια ή με τούβλα κατασκευή, επιλέξετε την λύση των τσιμεντόλιθων ή ακόμη καλύτερα του αλφα μπλοκ, τα οποία θα επενδύσετε συνολικά ή και μόνο στο πάνω μέρος με πλακάκια, πέτρες καρύστου ή άλλες ανάλογης μορφής, διακοσμητικά τούβλα κλπ.
Η εγκατάσταση του νερού είναι απλή, τραβώντας σωλήνες από την πιο κοντινή στο σημείο βρύση της αυλής ή του μπαλκονιού και το επόμενο που θα πρέπει να εξασφαλίσετε είναι ο τρόπος που η συγκεκριμένη κουζίνα θα είναι προστατευμένη από τον ήλιο και το νερό της βροχής. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, το απλούστερο είναι να επιλέξετε το “στήσιμό” της σε έναν ήδη στεγασμένο χώρο, κάτω από μια απλή πέργκολα κλπ.
Ακόμη κι αν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, θα εξασφαλίσετε εύκολα τους αναγκαίους αποθηκευτικούς χώρους με μια σειρά ντουλάπια στο κάτω μέρος του πάγκου και κάποια ακόμη επιτοίχια ακριβώς από πάνω του ή δίπλα, διαμορφώνοντας δηλαδή μια εξωτερική κουζίνα στην ίδια ακριβώς διάταξη μια μικρής κανονικής κουζίνας και αν θέλετε το όλο στυλ ακόμη πιο …χωριάτικο, εκτός από 1-2 κλειστά ντουλάπια για να αποθηκεύετε οτιδήποτε θέλετε να είναι πλήρως προστατευμένο και απολύτως καθαρό, για όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πόρτες των ντουλαπιών με κουρτινάκια.
Φυσικά τέλειο “ταίρι” σε τέτοιες κατασκευές εξωτερικών χώρων, ειδικά σε σπίτια στην ύπαιθρο, σε επαρχία κλπ. κι αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο είναι ένας ξυλόφουρνος ή μια ψησταριά, όλα δίπλα ή κοντά σε ένα μεγάλο τραπέζι, έτσι ώστε συνολικά ο χώρος να σας “προσκαλεί” να απολαύσετε τόσο τα καθημερινά όσα και τα γεύματα με φίλους σε ένα πραγματικό …εξοχικό, καλοκαιρινό περιβάλλον.
Διακοσμητικά, αντικείμενα από φυσικά υλικά όπως ξύλο , πηλός , καλάμι , πέτρα , καλόγουστα υφάσματα και μερικά φυτά/γλάστρες , είναι τα ιδανικά για να πλαισιώσετε μια τέτοια …γωνιά που μπορεί να εξελιχθεί στο …στέκι σας για όλους τους μήνες που ο καιρός θα σας επιτρέπει να κάθεστε έξω.