Η μαγειρική δεν είναι μια αγαπημένη συνήθεια για όλους μας. Κάποιοι αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, άλλοι το βλέπουν σαν αναγκαίο κακό και άλλοι σπάνια μαγειρεύουν. Σε όποια από αυτές τις κατηγορίες κι αν ανήκεις, πιθανότατα αντιλαμβάνεσαι τη χρησιμότητα του φούρνου για το σπίτι.
Για λόγους περισσότερο υγιεινής και λιγότερο αισθητικής, ο φούρνος πρέπει να παραμένει καθαρός, ώστε να συνεχίζει το σημαντικό έργο του. Ο καθαρισμός φούρνου με αμμωνία, σόδα, ξύδι, ή λεμόνι, είναι φυσικοί και οικολογικοί τρόποι καθαρισμού που εγγυώνται ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, πιστεύουμε πως είναι καλό να βρούμε την ευκολότερη και πιο άμεση λύση του προβλήματος.
Μετά από δοκιμές, πειραματισμούς και φυσικά, αφού πήραμε τη γνώμη των ειδικών, καταλήξαμε στο ότι κάθε λύση για τον καθαρισμό του φούρνου έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Θεωρώντας, όμως, πως οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι η ευκολία, η ταχύτητα και η οικονομία, βρήκαμε ένα νικητή.
Ο νικητής αυτός δεν είναι άλλος από την αμμωνία. Αμμωνία μπορείς να βρεις σε υγρή μορφή και μορφή σκόνης. Μάλιστα, η αμμωνία σε μορφή σκόνης χρησιμοποιείται και σε κάποιες συνταγές μαγειρικής, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη σε κάθε super market. Θα ήθελες να μάθεις πώς γίνεται εύκολα και γρήγορα ο καθαρισμός φούρνου με αμμωνία;
Καθαρισμός φούρνου με αμμωνία: Η εύκολη, γρήγορη & φυσική λύση ενάντια στα λίπη!
Υγρή αμμωνία, ή αμμωνία σε σκόνη;
Κάτι που ίσως σε απασχολεί, είναι το αν θα ήταν καλύτερο να διαλέξεις αμμωνία υγρή, ή σε σκόνη. Γενικά, ο καθαρισμός φούρνου με αμμωνία μπορεί να γίνει και με τους δύο τρόπους. Δε χρειάζεται να σε καταβάλλει υπερβάλλων ζήλος και να χρησιμοποιήσεις και τις δύο μορφές, μια από τις δύο φτάνει και περισσεύει. Η βασική διαφορά τους είναι στο από πού μπορείς να τις προμηθευτείς. Η γνωστή από τη ζαχαροπλαστική αμμωνία σε σκόνη πωλείται σε φακελάκια στο super market. Για τον καθαρισμό του φούρνου θα χρειαστείς μόνο ένα φακελάκι, εκτός κι αν χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, η υγρή αμμωνία μπορεί να βρεθεί στα φαρμακεία, σε ειδικά μπουκαλάκια. Και οι δύο μορφές είναι εξίσου αποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες, αν δεν προσέξεις πώς τις χρησιμοποιείς. Αυτό σημαίνει, πως η αμμωνία είναι καυστική από τη φύση της και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Επίσης, δεν πρέπει να εισπνέονται οι αναθυμιάσεις της. Για το λόγο αυτό, σου συστήνουμε να φορέσεις γάντια και ιατρική μάσκα, προτού ξεκινήσεις τον καθαρισμό. Μια τόσο απλή κίνηση θα κάνει τη δουλειά σου πολύ πιο ασφαλή και αυτό σίγουρα αξίζει τον κόπο. Αφού εξασφαλίσεις ότι δεν έρχεσαι σε άμεση επαφή με την αμμωνία, μπορείς να ξεκινήσεις το καθάρισμα.
Πώς γίνεται ο καθαρισμός φούρνου με αμμωνία;
Υπάρχουν δύο ενδεδειγμένοι τρόποι για να καθαρίσεις το φούρνο σου με αμμωνία. Θεωρείται πως και οι δύο μπορούν να φέρουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ είναι και πολύ εύκολοι στην εφαρμογή. Εμείς θα σου προτείναμε να επιλέξεις έναν από τους δύο, για αρχή, και σε περίπτωση μη επιτυχίας, να στραφείς προς τον άλλο. Γιατί να μην πετύχει ο καθαρισμός με την πρώτη προσπάθεια;
Μερικές φορές, στο φούρνο μένουν λίπη και βρομιές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς βρίσκονται σε δύσκολα σημεία, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να τρίψεις καλά. Όσο περισσότερο μένουν στο φούρνο, τόσο πιο δύσκολα αφαιρούνται. Σαν αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία μια φορά ακόμα, μετά τον πρώτο καθαρισμό. Μην απογοητεύεσαι, ο τέλεια καθαρισμένος φούρνος απέχει από σένα για λίγα αποφασιστικά βήματα.
Μέθοδος 1η
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να φορέσεις τα γάντια και τη μάσκα σου. Δεν πρέπει το δέρμα σου να έρθει σε επαφή με την αμμωνία, ούτε να εισπνεύσεις τις αναθυμιάσεις της. Στη συνέχεια, παίρνεις μια μικρή κατσαρόλα και τη γεμίζεις με νερό. Βράζεις το νερό στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κοχλάζει και προσθέτεις ένα φακελάκι αμμωνία σε σκόνη. Το βράζεις για 1- 2 λεπτά ακόμη και έπειτα τοποθετείς την κατσαρόλα μέσα στο φούρνο. Πρόσεξε, ο φούρνος πρέπει να είναι κρύος και να έχει περάσει αρκετή ώρα από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε. Αντί για ένα φακελάκι σκόνη αμμωνίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μισό φλιτζάνι υγρή αμμωνία.
Λοιπόν, αφού τοποθετήσεις την κατσαρόλα μέσα στο φούρνο, κλείσε την πόρτα και άφησε την εκεί για μια ολόκληρη νύχτα (περίπου 8 ώρες). Το επόμενο πρωί μπορείς να ξαναφορέσεις τα γάντια και τη μάσκα και να αφαιρέσεις την κατσαρόλα από το φούρνο. Αφού βγάλεις την κατσαρόλα έξω, πάρε ένα ελαφρώς βρεγμένο (με νερό) πανί και και πέρασε τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου. Τα λίπη θα πρέπει να υποχωρήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πανεύκολος τρόπος, έτσι δεν είναι; Μπορείς να το κάνεις μια φορά το μήνα, ή μια φορά στους δύο μήνες, ώστε ο φούρνος σου να παραμένει σε άψογη κατάσταση.
Μέθοδος 2η
Για τη δεύτερη μέθοδο επίσης συστήνεται η χρήση γαντιών. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, καθώς δεν πρόκειται να εισπνεύσεις αναθυμιάσεις, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Για τη μέθοδο αυτή, θα χρειαστεί να υπάρχει χώρος στο φούρνο, ώστε να τοποθετήσεις δύο σκεύη, το ένα πάνω απ’ το άλλο. Για αρχή, βάζεις μισή κούπα υγρή αμμωνία σε ένα μπολ και τοποθετείς το μπολ στην πάνω σχάρα του φούρνου. Έπειτα, παίρνεις μια μικρή κατσαρόλα, τη γεμίζεις με νερό και το βράζεις στο μάτι της κουζίνας.
Όταν βράσει, τοποθετείς την κατσαρόλα μέσα στο φούρνο, αλλά στην κάτω σχάρα, ακριβώς κάτω από το μπολ με την υγρή αμμωνία. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό ο φούρνος να είναι κρύος και το νερό καυτό, ώστε να ζεστάνει την αμμωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κλείνεις την πόρτα του φούρνου και αφήνεις τα υλικά να δράσουν για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, φοράς τα γάντια και τη μάσκα σου και ανοίγεις το φούρνο. Βγάζεις από μέσα τα δύο σκεύη και τρίβεις τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου με ένα βρεγμένο πανί. Ο καθαρισμός φούρνου με αμμωνία έχει ολοκληρωθεί και μπορείς να απολαύσεις το αποτέλεσμα της προσπάθειας σου.
Μπορώ να καθαρίσω με τον ίδιο τρόπο και το φούρνο μικροκυμάτων;
Όπως αναφέραμε στην αρχή, ο καθαρισμός φούρνου με αμμωνία είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση, η οποία απαιτεί προσοχή. Η αμμωνία είναι ένα επικίνδυνο υλικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και με μέτρα προφύλαξης. Ο φούρνος μικροκυμάτων παρουσιάζει αρκετές λειτουργικές διαφορές σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο. Εντούτοις, ακόμα και αυτός χρειάζεται καθάρισμα μερικές φορές. Για τον καθαρισμό φούρνου μικροκυμάτων, σου συστήνουμε να χρησιμοποιήσεις πιο εύχρηστα και φιλικά υλικά.
Για παράδειγμα, αν ψάχνεις για φυσικές λύσεις, υπάρχει το λεμόνι, το ξύδι και η σόδα. Από την άλλη πλευρά, ένα καθαριστικό που συχνά χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό παραδοσιακού φούρνου και φούρνου μικροκυμάτων είναι το απορρυπαντικό πιάτων. Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων είναι πολύ αποτελεσματικό με τα λίπη, αφού αυτός είναι ο βασικός σκοπός του εξαρχής. Όμως, πέρα από το να καθαρίσει τα πιάτα από λίπη, καθαρίζει και το φούρνο και δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο χρήσης. Έτσι, παρόλο που δεν αποτελεί την πιο φυσική λύση, το υγρό πιάτων παραμένει μια δραστική επιλογή για το καθάρισμα του φούρνου.