Ο 18χρονος Χούλιαν Ρίος Καντού (Julián Ríos Cantú), ευαισθητοποιημένος από τον αγώνα που έδωσε η μητέρα του κατά τον καρκίνο του μαστού, δημιούργησε ένα «έξυπνο» σουτιέν με 200 βιοαισθητήρες που ανιχνεύουν αλλαγές στο δέρμα, τον όγκο και τη θερμοκρασία του στήθους, κερδίζοντας έτσι το πρώτο βραβείο σε κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό.
Είναι τόσο ελπιδοφόρο για τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι σήμερα και για τον τρόπο που σκέφτονται να τις αξιοποιήσουν. Μία ομάδα τεσσάρων αγοριών, μόλις 18 ετών, επινόησαν έναν τρόπο να γίνεται γρήγορος εντοπισμός των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού, ώστε να γίνεται πιο γρήγορη διάγνωση και άρα να σώζονται ζωές! Εφηύραν ένα «έξυπνο» σουτιέν, το «EVA».
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Χούλιαν Ρίος Καντού έναν μεξικανό φοιτητή ο οποίος αποφάσισε να συνεισφέρει στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όταν η μητέρα του κέρδισε μία δύσκολη μάχη κατά της ασθένειας και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Και ειδικά στη χώρα του, το Μεξικό, δεν είναι εύκολη υπόθεση για μία γυναίκα να κάνει μία φορά τον χρόνο μαστογραφία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, ο αριθμός των μαστογράφων στη χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλός: αντιστοιχούν 9,5 μηχανήματα για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Το σουτιέν είναι ένας εύκολος και ανώδυνος τρόπος να κάνει η γυναίκα αυτοεξέταση. Εμπεριέχει 200 βιοαισθητήρες που εντοπίζουν πρώιμα σημάδια του καρκίνου. Οι αισθητήρες καταγράφουν δεδομένα για την επιφάνεια του στήθους, την υφή του, το χρώμα και τη θερμοκρασία. Χαρτογραφούν δηλαδή τις διαφορές στο σχήμα και τον όγκο του στήθους ενώ παράλληλα μπορούν να εντοπίζουν αλλαγές στη ροή αίματος, η οποία συχνά μαρτυρά ότι το αίμα τροφοδοτεί καρκινικά κύτταρα.
Αυτόματα οι αισθητήρες αποστέλλουν τα δεδομένα σε ένα υπολογιστή ή σε ένα κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth. Από εκεί γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία των δεδομένων η οποία αναδεικνύει αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα που κάνουν αναγκαία την ιατρική εξέταση.
«Γιατί σουτιέν; Επειδή σου επιτρέπει να έχεις το στήθος στη θέση του και επειδή δεν χρειάζεται να το βάζεις παρά μόνο μία ώρα την εβδομάδα!», τόνισε ο Καντού σε συνέντευξη στη μεξικανική εφημερίδα El Universal.
Η εταιρεία που ίδρυσε για το τεχνολογικό προϊόν ο ταλαντούχος νέος, μαζί με τους τρεις συναδέλφους του, ονομάστηκε Higia Technologies, προς τιμήν της ελληνικής θεάς Υγείας.
«Η Υγεία, κόρη του θεού της Ιατρικής σχολής Ασκληπιού και της Ηπιόνης. Ηταν η θεά/προσωποποίηση της υγείας, της πρόληψης και της υγιεινής», αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.
Ο Καντού κέρδισε το πρώτο βραβείο -20.000 δολάρια- στον διαγωνισμό Global Student Entrepreneur Awards, τον διεθνή διαγωνισμό για μαθητές Λυκείου και για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διευθύνουν τις δικές τους εταιρείες.
«Είμαστε αφοσιωμένοι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών δίνοντας έναν επαγγελματισμό στην μέθοδο της αυτοεξέτασης και αποσκοπώντας στη γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού», αναφέρει σε ανακοίνωση η εταιρεία.
Στην ιστοσελίδα επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.700.000 άτομα με καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο και ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 8.200.000 θάνατοι από την ίδια ασθένεια.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι γυναίκες πρέπει να περιμένουν κατά μέσο όρο οκτώ μήνες πριν αρχίσουν τη θεραπεία.
Από protagon.gr