Τα παιδιά ανακαλύπτουν καθημερινά κάθε γωνιά του σπιτιού κάνοντάς το άνω-κάτω, ο σύντροφός σας αφήνει όπου βρει τα ρούχα και τα παπούτσια του και εσείς… τρέχετε και δε φτάνετε! Αποτέλεσμα; Παρά τις αξιόλογες προσπάθειές σας να βάλετε το σπίτι –αλλά και την οικογένειά σας- σε τάξη, το μικρό σας παλατάκι μοιάζει συνεχώς βομβαρδισμένο. Γι’ αυτό ανασυνταχθείτε, οργανωθείτε και ακολουθήστε κάποιες από τις πιο σημαντικές συμβουλές οργάνωσης που θα σας λύσουν τα χέρια.
1. Τα ρούχα εκεί που ανήκουν
Τα πεταμένα ρούχα που καλύπτουν κάθε επιφάνεια του σπιτιού πρέπει να γίνουν η νούμερο ένα προτεραιότητά σας. Αμέσως μόλις γυρίσετε σπίτι, βάλτε τα βρώμικα ρούχα στο καλάθι για τ’ άπλυτα και τα καθαρά πίσω στη ντουλάπα.
Για δική σας ευκολία, μια κρεμάστρα δίπλα στην πόρτα που θα προορίζεται αποκλειστικά για τα παλτό σας και τα μπουφάν των παιδιών, θα σας βολέψει.
2. Μην κρατάτε και μην ψωνίζετε τίποτα –μα τίποτα- περιττό
«Ας το κρατήσω, μπορεί να το φτιάξω κάποια στιγμή…». Οι περισσότερες νοικοκυρές ζούμε με την αυταπάτη ότι κάποια στιγμή θα μας φανούν χρήσιμα όσα αντικείμενα κρατάμε και που για κάποιο λόγο δεν θέλουμε να πετάξουμε.
Το ίδιο ισχύει και όταν παίρνουμε εις διπλούν ή εις τριπλούν το ίδιο πράγμα γιατί είμαστε σίγουρα ότι θα μας χρειαστεί. Η λύση είναι μια: μόλις τελειώσει κάτι, προτιμήστε να το αντικαταστήσετε τότε, και όχι πριν την ώρα του. Έτσι, τα ράφια και τα ντουλάπια σας θα αδειάσουν για τ’ αντικείμενα που όντως χρησιμοποιείτε καθημερινά.
3. Βάλτε τα πάντα στη θέση τους αφού τα χρησιμοποιείτε
Η αναβλητικότητα είναι σύμμαχος της ακαταστασίας! Γι’ αυτό, φροντίστε με το που γυρνάτε από το σούπερ-μάρκετ ή με το που τελειώνει το πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων, να τοποθετείτε το κάθε τι στη θέση του. Το δύσκολο, βέβαια, είναι να βάλετε στο… παιχνίδι τον άντρα και τα παιδιά σας.
4. Κάντε δύο δουλειές ταυτόχρονα!
Επειδή ο χρόνος της κάθε μαμάς είναι περιορισμένος, φροντίστε να τον εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Για παράδειγμα, με το που ξυπνάτε να βάλτε μπροστά το πλυντήριο ρούχων. Έτσι, ενώ ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο ή τρώτε πρωινό, εκείνο θα δουλεύει κι εσείς θα εξοικονομείτε χρόνο. Ειδικά αν συνηθίζετε να το ρυθμίζετε στο γρήγορο πρόγραμμα, το σίγουρο είναι ότι μέχρι να φύγετε, θα έχει τελειώσει η πλύση.
Εξάλλου, ποια μαμά δεν ξυπνάει δύο ώρες πριν χρειαστεί να πάει τα παιδιά στο σχολείο ή να φύγει για τη δουλειά;
5. Καθαρίζετε αμέσως τα… μικροατυχήματα
Αν η κουζίνα λερωθεί ενώ μαγειρεύετε ή αν το παιδί ρίξει κάτω το φαγητό του, φροντίστε να καθαρίσετε το σημείο αμέσως. Έτσι, οι βρωμιές δεν θα συσσωρευτούν και η δουλειά σας θα γίνει ευκολότερη.
6. Μικρές, καθημερινές δουλειές
Το κλειδί είναι να κάνετε καθημερινά κάποιες μικρές, αλλά βασικές δουλειές. Τα πέταμα των σκουπιδιών, το καθάρισμα του πάγκου της κουζίνας και το πλύσιμο των πιάτων, είναι κάποιες από τις καθημερινές, αλλά απαραίτητες δουλειές που πρέπει αν γίνονται και που ευτυχώς δεν απαιτούν πολύ χρόνο.
Αν σας βοηθά, φτιάξτε μια λίστα- ρουτίνα με όλες τις δουλειές που πρέπει να κάνετε και τσεκάρετε την κάθε μια μόλις τελειώσετε.
Μην επιχειρήσετε κάποιες από τις πιο «μπελαλίδικες» δουλειές του νοικοκυριού καθημερινά, όπως το καθάρισμα του ψυγείου. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τις κάνετε βιαστικά και, φυσικά, να κουραστείτε διπλά. Αφήστε τις για τη γενική καθαριότητα της Κυριακής.
7. Μια μέρα- ένα δωμάτιο
Αν η ακαταστασία του σπιτιού έχει φτάσει σε απελπιστική κατάσταση και πρέπει να το καθαρίσετε επειγόντως μέσα στην εβδομάδα, ακολουθήστε τον κανόνα «ένα δωμάτιο τη μέρα». Έτσι δεν θα …πελαγώσετε και θα δείτε ότι οι δουλειές θα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα.
8. Στρώνετε καθημερινά το κρεβάτι
Για πολλές νοικοκυρές το στρώσιμο του κρεβατιού ακούγεται σαν μια περιττή δουλειά, είναι όμως περισσότερο ένα… ψυχολογικό τρικ για να κρατάτε τακτοποιημένα τα υπνοδωμάτια. Αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι απλή: βλέποντας το κρεβάτι τακτοποιημένο, πιο δύσκολα θα σκεφτούμε να βρωμίσουμε το δωμάτιο.
Θα δείτε ότι «πιάνει» ακόμα και στα πιτσιρίκια!
9. Εκμεταλλευτείτε τον χώρο κάτω απ’ το κρεβάτι
Ο χώρος κάτω απ’ το κρεβάτι είναι πολύτιμος. Αποθηκεύστε σε διαφανή, πλαστικά κουτιά ή ξύλινα, παλιά ντουλάπια που θα τους προσθέσετε ροδάκια, τα παιχνίδια του παιδιού ή τα παπλώματα και τα ρούχα που είναι εκτός εποχής.
10. Παπουτσοθήκες παντού
Οι κρεμαστές παπουτσοθήκες μπορούν να σας σώσουν από πολλή ώρα ξεκαθαρίσματος, ανοργανωσιάς και από πολλή ακαταστασία. Εκμεταλλευτείτε τις είτε για τα καθαριστικά σας είτε για τις κούκλες της κόρης σας και τα μικρά παιχνίδια που χάνονται εύκολα.
11. Οργανώστε κάθε εκατοστό της κουζίνας σας
Η κουζίνα είναι από τα πιο επιρρεπή στην ακαταστασία μέρη του σπιτιού, λόγω της συνεχούς χρήσης της. Φερθείτε «έξυπνα» και οργανώστε τον χώρο όπως σας βολεύει.
Βάζοντας ένα μικρό έπιπλο στον πάγκο με κενό από κάτω, κερδίζετε τον διπλάσιο χώρο.
Οι πιατοθήκες μπορούν να χρησιμεύσουν και για τα τάπερ σας!
12. Έξυπνο μπάνιο
Χρησιμοποιήστε κάθε είδους καλάθια για ν’ αποθηκεύσετε τα καλλυντικά ή τα καθαριστικά σας.
Ή εξοικονομήστε χώρο κρεμώντας μια μεταλλική κρεμάστρα στο «τηλέφωνο» του ντους που θα έχει συγκεντρωμένα τα σαμπουάν και τ’ αφρόλουτρα.