Μια πρωτότυπη ιδέα είχε μια μικρή εφευρέτης, μια 12χρονη μαθήτρια στις ΗΠΑ, φτιάχνοντας μία συσκευή που εντοπίζει πότε ένα παιδί κινδυνεύει σε αυτοκίνητο που «βράζει» από την ζέστη, κερδίζοντας μάλιστα 20.000 δολάρια.
Η 12χρονη Λίντια Ντέντον από την Βόρεια Καρολίνα ανακηρύχθηκε πρόσφατα η νικήτρια του CITGO’s Fueling Education Student Challenge, όπου κέρδισε 20.000 για την δημιουργία μιας συσκευής καθίσματος αυτοκινήτου που εντοπίζει πότε ένα μωρό έχει μείνει σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται εκτεθειμένο στην ζέστη, και βοηθά στην αποτροπή του θανάτου του.
«Η νίκη στον διαγωνισμό είναι πολύ cool, αλλά πραγματικά ενδιαφέρομαι για την διάσωση ζωών» δήλωσε η 12χρονη στο περιοδικό People. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν: Ίσως να μην πεθάνει κανένα μωρό αυτό το καλοκαίρι».
Από που άντλησε την έμπνευσή της
Η μαθήτρια λέει ότι εμπνεύστηκε να κάνει την εφεύρεση παρακολουθώντας τις ειδήσεις και βλέποντας πως αρκετές φορές είχαν πεθάνει μωρά που είχαν ξεχαστεί τυχαία, σε αυτοκίνητα υπό υψηλές θερμοκρασίες. «Έκανα κάποια έρευνα και είδα ότι συνέβαινε αρκετά συχνά και δεν οφειλόταν αποκλειστικά σε αμελείς γονείς» εξήγησε. «Ανησύχησα πολύ και ήθελα να προσπαθήσω να βοηθήσω».
«Αρχικά, σκέφτηκα να συγκεντρώσω χρήματα για τις οικογένειες, αλλά αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Ήθελα να εφεύρω κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει νέους θανάτους» προσθέτει. «Η μαμά μου έχει ένα ρητό: ‘Σταμάτα να παραπονιέσαι και κάνε κάτι γι’ αυτό’. Το να διαμαρτύρεσαι ή να λυπάσαι δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, πρέπει να αναλάβουμε δράση για να κάνουμε την αλλαγή».
Και η Λίντια έκανε ακριβώς αυτό. Άρχισε να ερευνά τι υπήρχε ήδη στην αγορά, προτού καταλάβει ποιο ήταν το πρόβλημα και πώς θα μπορούσε να το διορθώσει. «Αυτό που ήθελα ήταν μια συσκευή που θα είχε την δυνατότητα να καλέσει τις πρώτες βοήθειες για να σώσει ένα μωρό, εάν ένας γονέας δεν ανταποκρινόταν» ανέφερε. «Ήθελα, επίσης, κάτι που θα μπορούσαν όλοι να αντέξουν οικονομικά».
Η μαθήτρια σημειώνει ότι ενώ τα περισσότερα «νέα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με προειδοποιήσεις και έξυπνα καθίσματα αυτοκινήτου» πολλοί από τους φίλους και την οικογένειά της «δεν έχουν την οικονομική άνεση για να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα πολύ ακριβό κάθισμα αυτοκινήτου».
«Επίσης, τα μωρά μεγαλώνουν» προσθέτει. «Ήθελα να είναι κάτι φορητό που θα μπορούσε να βγει από το ένα κάθισμα αυτοκινήτου και να μπει σε κάποιο άλλο, ώστε να συνεχίσει κάποιος να το χρησιμοποιεί».
Πώς λειτουργεί η συσκευή της 12χρονης μαθήτριας
Μετά από πολλή σκέψη, η Λίντια δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο της εφεύρεσής της με το όνομα «Beat The Heat Car Seat». Η συσκευή λειτουργεί μέσω ενός ταμπλό πίεσης κάτω από το κάλυμμα του καθίσματος του αυτοκινήτου, το οποίο μπορεί να αντιληφθεί το βάρος άνω των 2,5 κιλών. Όταν ένα μωρό καθίσει στο αυτοκίνητο, το σύστημα ξεκινά να λειτουργεί και παρακολουθεί την θερμοκρασία.
Εάν η θερμοκρασία πάει πάνω από 38 βαθμούς, το κάθισμα ενεργοποιεί έναν συναγερμό μαζί με μια προειδοποίηση στην LED οθόνη. Ένα μήνυμα αποστέλλεται επίσης στο κινητό τηλέφωνο του γονέα. Εάν ο γονέας δεν κάνει reset ξανά στο κουμπί μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, αποστέλλεται ένα μήνυμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με το ενσωματωμένο τσιπ GPS, που ονομάζεται Arduino, στέλνοντας την τοποθεσία του αυτοκινήτου στην υπηρεσία.
Και παρόλο που η συσκευή λειτουργεί άψογα τώρα, η Λίντια σημειώνει ότι το δοκίμασε με το τοπικό κέντρο άμεσης ανάγκης και έχει κάνει βελτιώσεις μετά τον διαγωνισμό, κάτι που αποδείχθηκε πρόκληση. «Ήταν τόσο απογοητευτικό! Χρειάστηκαν πάνω από 100 προσπάθειες για να λειτουργήσει» λέει σημειώνοντας πως την βοήθησε πολύ η μητέρα της, καθηγήτρια επιστημών και ο μεγαλύτερος αδερφός της, προκειμένου να βελτιώσει και να διορθώσει την εφεύρεσή της.
Όταν έμαθε ότι η εφεύρεσή της κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό CITGO Fueling Education Student Challenge, η Λίντια λέει ότι σοκαρίστηκε παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σε άλλους 4 εθνικούς διαγωνισμούς επιστήμης φέτος. «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη. Δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα. Τόσα πολλά παιδιά εφευρίσκουν τόσα πολλά πράγματα και ξέρω πως οι ιδέες μου δεν είναι πάντα οι καλύτερες» λέει η Λίντια προσθέτοντας πως θα κρατήσει τα χρήματα για τις σπουδές της.
Επί του παρόντος, η 12χρονη μαθήτρια συνεργάζεται με έναν μέντορα που θα τις διδάξει για τις επιχειρήσεις και θα την βοηθήσει να κατασκευάσει την εφεύρεσή της. Ελπίζει να την πουλήσει σε κάποιο κατάστημα, με τον μέντορά της να προβλέπει ότι το κόστος της θα ανέρχεται περίπου στα 40 δολάρια.
Όσο για το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο, λέει: «Μην νομίζετε ότι πρέπει να αποδέχεστε τα πράγματα όπως είναι. Εάν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί, σκεφτείτε τρόπους να το βελτιώσετε. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να αλλάξετε την συμπεριφορά σας, αλλά κάποιες άλλες φορές αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εφεύρετε κάτι. Πρέπει να πιεστείς και να μάθεις και να μην εγκαταλείπεις ποτέ».