Η Τζούλι Μπερνς είναι διατροφολόγος των Chicago Bulls και Chicago Bears, επαγγελματικών ομάδων μπάσκετ και αμερικανικού ποδοσφαίρου, είναι όμως και μητέρα τρίδυμων ηλικίας 7 χρονών. Όπως λέει η ίδια, είναι πιο εύκολο να πείσει έναν δίμετρο μπασκετμπολίστα να σταματήσει να τρώει μπέργκερ και να πίνει αναψυκτικά, παρά να πείσει να παιδιά της να τρώνε λίγο πιο υγιεινά, κάτι που ίσως έχεις βιώσει κι εσύ ως μητέρα. Λίγα είναι εκείνα τα παιδιά που θα φάνε λαχανικά με ευχαρίστηση ή που θα πιουν το γάλα τους χωρίς κλάματα το πρωί.
Παρακάτω η Μπερνς σου δίνει 11 tips, που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα παιδιά σου να τρώνε καλύτερα.
Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.
1. Φτιάξε πρόγραμμα
Τα παιδιά πρέπει να τρώνε κάθε τρεις με τέσσερις ώρες: 3 γεύματα, 2 σνακ και πολλά υγρά. Αν έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα πιο πριν, η διατροφή των παιδιών σου θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη. Αν ξέρεις ότι θα είστε πολλές ώρες έξω από το σπίτι, βάλε ένα ψυγειάκι στο αυτοκίνητο και γέμισέ το με καρότα, γιαούρτι, κράκερς και νερό, για να μην χρειαστεί να καταφύγεις σε φαστ φουντ επιλογές.
2. Σχεδίασε τα δείπνα σας
Ένα καλό δείπνο πρέπει να είναι ισορροπημένο: ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι ή ζυμαρικά, φρούτα ή λαχανικά και μια πηγή πρωτεΐνης, όπως είναι το άπαχο κρέας, τα όσπρια και το τυρί. Μπορείς να φτιάξεις μεγάλες ποσότητες σούπας και να της βάλεις στην κατάψυξη. Πριν το δείπνο θα τις ξεπαγώνεις και τα τις σερβίρεις με ψωμί ολικής αλέσεως και ένα μπολ με φρούτα.
3. Μην δέχεσαι παραγγελίες
Δεν είναι ανάγκη να φτιάχνεις ένα γεύμα για τα παιδιά σου και ένα ξεχωριστό για εσένα και τον σύντροφό σου. Φτιάξε ένα γεύμα για όλους και άσε τα παιδιά σου να διαλέξουν τι θα φάνε και πόσο θα φάνε. Τα παιδιά πολλές φορές μιμούνται την συμπεριφορά των γονιών όσο αφορά στο φαγητό.
4. Μην σχολιάζεις
Όσο δύσκολο κι αν σου είναι, προσπάθησε να μην σχολιάζεις το πόσο τρώνε τα παιδιά σου. Να είσαι όσο πιο ουδέτερη γίνεται. Να θυμάσαι ότι έχεις κάνει τη δουλειά σου ως γονιός και τους έχεις ετοιμάσει φαγητό, τώρα τα παιδιά σου είναι υπεύθυνα για το αν θα φάνε ή όχι. Αν τα πιέζεις να φάνε τα λαχανικά τους, το μόνο που θα πετύχεις είναι να σου αντιστέκονται.
5. Να τους συστήνεις νέες γεύσεις αργά
Τα παιδιά από τη φύση τους, φοβούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Μπορείς να τους πεις ότι ο αγαπημένος τους αθλητής ή καλλιτέχνης τρελαίνεται για σπανάκι και φασόλια και θα δεις ότι θα τα φάνε πολύ πιο εύκολα.
6. Δώσε έμφαση στο πρωινό σας
Οι πιο πολλές οικογένειες δεν καταναλώνουν αρκετές ίνες σε ημερήσια βάση, το πρωινό όμως είναι το κατάλληλο μέρος για να τις ενσωματώσεις. Μπορείς να φτιάξεις μεγάλες ποσότητες από μείγμα για τηγανίτες με αλεύρι ολικής αλώσεως ή βάφλες με το ίδιο αλεύρι και να τις έχεις στο ψυγείο σου. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σου δεν θα ξαναπούν όχι στο πρωινό, αφού δεν υπάρχει παιδί που να μπορεί να αντισταθεί στις κρέπες και στις βάφλες.
7. Μαγείρεψε μαζί με τα παιδιά σου
Αν τα παιδιά σου παίρνουν μέρος στην προετοιμασία του φαγη6τού, τότε θα έχουν μεγαλύτερη περιέργεια να δοκιμάσουν αυτό που έφτιαξαν. Πάρ’ τα μαζί σου στο σούπερ μάρκετ και άσε να διαλέξουν εκείνα τα λαχανικά σας. Αν είναι λίγο πιο μεγάλα άφησε τα να κόψουν την σαλάτα. Αν αρνούνται να φάνε φρούτα, φτιάξτε μαζί μάφιν με μήλα ή μπανάνες.
8. Πες όχι στο junk food
Να θυμάσαι ότι εσύ είσαι υπεύθυνη για τα φαγητά που μπαίνουν στο σπίτι. Αν αγοράζεις λιγότερα ανθυγιεινά σνακ, θα “αναγκάσεις” τα παιδιά σου να φάνε πιο πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά.
9. Πες ναι στις λιχουδιές
Όσο λιγότερα αθυγιεινά φαγητά τρώνε τα παιδιά σου, τόσο θα τα λιμπίζονται. Μια στο τόσο μπορείς να αφήνεις τα παιδιά σου να τρώνε μπισκότα και να πίνουν αναψυκτικά ή να φάτε σε ένα φαστ φουντ εστιατόριο.
10. Να διασκεδάζεις
Όσο πιο δημιουργικό είναι ένα γεύμα, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών θα φάνε τα παιδιά σου. Φτιάξε τηγανίτες με αστεία πρόσωπα ή δώσε περίεργα ονόματα στα φαγητά σας. Επίσης οτιδήποτε είναι σε μίνι μορφή, είναι βεβαιωμένο ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία.
Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.
11. Να αποτελείς πρότυπο
Αν κάνεις μονίμως δίαιτα ή αλλάζεις συνεχώς τις διατροφικές σου συνήθειες, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σου να σε μιμηθούν. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για να ξέρεις τι μηνύματά τους περνάς.