Από όλες τις δουλειές του σπιτιού βαριέσαι κι εσύ το σιδέρωμα περισσότερο, όπως εγώ; Κάνε τώρα τη ζωή σου ευκολότερη! 10+1 tips και συμβουλές για το σιδέρωμα των ρούχων που θα σε γλιτώσουν από κόπο και χρόνο.
Συμβουλές για το σιδέρωμα:
1. Για να μη βγαίνουν τα ρούχα τσαλακωμένα από το πλυντήριο
Η πρώτη συμβουλή για να είναι το σιδέρωμα ευκολότερο ξεκινά ήδη από το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο. Αν δούμε δηλαδή ότι τα ρούχα βγαίνουν πολύ τσαλακωμένα, μειώνουμε τις στροφές στο στύψιμο. Στις μειωμένες στροφές ο κάδος γυρίζει πιο αργά και η μπουγάδα μας ταλαιπωρείται λιγότερο.
2. Άπλωσε κατευθείαν
Το δεύτερο βήμα, αφού ολοκληρωθεί η πλύση, είναι να βγάλουμε αμέσως τα ρούχα και να τα απλώσουμε στα σχοινιά. Τινάζουμε μάλιστα το κάθε ρούχο, πριν το κρεμάσουμε με το μανταλάκι. Το ίδιο ισχύει και για το στεγνωτήριο. Γιατί αν τυχόν ξεχαστούν τα ρούχα εκεί μέσα, υπάρχει ο κίνδυνος να τσαλακώσουν αρκετά.
3. Φύλαξε τα ασιδέρωτά σου διπλωμένα
Σίγουρα δεν βάζουμε να σιδερώσουμε αμέσως μόλις στεγνώσουν τα ρούχα. Οι περισσότερες φυλάμε τα ασιδέρωτα σε στοίβα, μέχρι να έρθει η στιγμή να καταπιαστούμε με αυτά. Σε αυτή τη στοίβα θέλουμε τα υφάσματα να είναι καλά διπλωμένα, ώστε να μη ζαρώνουν σε λάθος σημεία. Γιατί αν αργήσουμε να βάλουμε σίδερο, όλα θα έχουν τσαλακώσει περιμένοντας.
4. Συσκευή με σύστημα ατμού
Πως θα μπορούσε να γίνει η δουλειά μας ακόμη πιο εύκολη κι ευχάριστη; Μα φυσικά με ένα καλό σύστημα σιδερώματος, το οποίο θα έχει μεγάλη ισχύ και υψηλή πίεση ατμού. Ένα τέτοιο σύστημα παράγει περισσότερο συνεχόμενο ατμό, μαλακώνει ακόμη και τα πιο σκληρά υφάσματα και επιτρέπει να σιδερώνουμε γρηγορότερα.
5. Διαχώρισε τα ρούχα πριν ξεκινήσεις
Είμαστε στη στιγμή που πρέπει να διαχωρίσουμε τα ρούχα με βάση το ύφασμά τους. Γιατί ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος, αλλάζει και η θερμοκρασία σιδερώματος. Κι εφόσον το σίδερο χρειάζεται κάποια ώρα για να ζεσταθεί, ξεκινάμε, όπως είναι λογικό, από εκείνα που θέλουν τη χαμηλότερη θερμοκρασία.
6. Χρησιμοποίησε σπρέι σιδερώματος
Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε διάφορα σπρέι σιδερώματος, όπως το κλασικό Merito που εμπιστεύονταν χρόνια οι γιαγιάδες μας. Με ένα ψέκασμα το σίδερο γλιστράει πάνω στο ρούχο, λειαίνοντας ζάρες και πτυχές χωρίς κόπο. Χώρια που αφήνει και ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας.
7. Πως θα σιδερώσεις τα πουκάμισα
Μεγάλη πρόκληση τα καλοσιδερωμένα πουκάμισα και καθόλου αγαπημένο κεφάλαιο για μένα. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ξεκινάμε από το γιακά τον οποίο σιδερώνουμε από την εσωτερική πλευρά και μετά από την εξωτερική. Συνεχίζουμε με τις μανσέτες τις οποίες ξεκουμπώνουμε και σιδερώνουμε κι από τις δύο πλευρές. Συνέχεια έχουν τα μανίκια, η πλάτη, οι ώμοι και η μπροστινή πλευρά.
Τεντώνουμε συνέχεια το ύφασμα με τα χέρια, ώστε να είναι πάντα λεία η επιφάνεια και πιέζουμε με την άκρη του σίδερου. Όσο δουλεύουμε ψεκάζουμε ελαφρά με νερό, καθώς όταν το ύφασμα είναι νωπό οι πτυχές εξαφανίζονται καλύτερα. Τοποθετούμε στην κρεμάστρα μόλις τελειώσουμε.
8. Πως θα σιδερώσεις τα παντελόνια
Τα παντελόνια είναι πιο εύκολα από τα πουκάμισα, έχουν όμως κι αυτά τον τρόπο τους. Γυρνάμε έτσι το παντελόνι από την ανάποδη, για να σιδερώσουμε πρώτα τις τσέπες και την περιοχή γύρω από το φερμουάρ. Ξαναφέρνουμε το παντελόνι από την εξωτερική του πλευρά, απλώνουμε το κάθε μπατζάκι πάνω στη σιδερώστρα και το πατάμε με ευθείες κινήσεις από το στρίφωμα προς το καβάλο. Διπλώνουμε ή τοποθετούμε στην κρεμάστρα.
9. Το τρικ με το αλουμινόχαρτο
Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία στο σίδερο, τόσο πιο εύκολα γίνεται η δουλειά μας. Ένα τρικ για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία είναι να τοποθετήσουμε κομμάτι αλουμινόχαρτου κάτω από το σιδερόπανο. Αυτό θα μαζέψει τη θερμότητα της συσκευής και θα τη διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, βοηθώντας μας να σιδερώσουμε καλύτερα. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν και έτοιμα σιδερόπανα, πιο χοντρά, με επικάλυψη αλουμινίου στην κάτω όψη, ακριβώς γι’αυτό το σκοπό.
10. Γύρισε από την ανάποδη τα σκουρόχρωμα
Για να αποφύγουμε τη γνωστή και ενοχλητική γυαλάδα που εμφανίζεται στα σκουρόχρωμα υφάσματα, τα σιδερώνουμε από την ανάποδη. Και σε ευαίσθητα υφάσματα, που μπορεί να κολλήσουν πάνω στην πλάκα σιδερώματος, χρησιμοποιούμε ένα πανί, π.χ. μια πετσέτα ή μια μαξιλαροθήκη.
11. Ο ιδανικός χώρος για να σιδερώσεις
Η κρεβατοκάμαρα θεωρώ ότι είναι ο ιδανικότερος χώρος για το σιδέρωμα, καθώς εκεί έχουμε όλη την επιφάνεια του κρεβατιού για να ακουμπάμε τα σιδερωμένα. Έτσι είμαστε πιο άνετες ξέροντας ότι δεν θα τσαλακώσουν ξανά μετά από τόσο κόπο.
Πηγή