Το ξεκίνημα του παιδιού στο σχολείο και η πρώτη τάξη του δημοτικού είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο στη ζωή ενός παιδιού διότι η πρώτη εμπειρία με την εκπαίδευση θα καθορίσει την στάση του παιδιού προς το σχολείο και την μάθηση για τα επόμενα έντεκα χρόνια που ακολουθούν.
Στην Α δημοτικού τοποθετούνται έμπειροι δάσκαλοι
Οι δάσκαλοι με εμπειρία και υπομονή είναι πλέον κατάλληλοι για να βοηθήσουν τα παιδιά στα πρώτα βήματα του σχολικού περιβάλλοντος λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν τα παιδιά ως νέοι μαθητές.
Τα νέα σχολικά είδη
Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το παιδί να διαλέξει μόνο του τα σχολικά είδη. Η κασετίνα, τα τετράδια καθώς και η τσάντα του παιδιού θα πρέπει να είναι επιλογή του νέου μαθητή και όχι των γονέων. Δίνοντας την δυνατότητα επιλογής ενθαρρύνεται το παιδί σας να παίρνει πρωτοβουλίες που θα του είναι χρήσιμες στο νέο ξεκίνημα της σχολικής εμπειρίας διότι καθημερινά πλέον θα καλείται να λαμβάνει πρωτοβουλίες. Ενώ ο ρόλος του γονιού θα είναι συμβουλευτικός για την καταλληλότητα, την τιμή και την ποιότητα του κάθε είδους.
Η υπευθυνότητα και η ανεξαρτησία είναι δύσκολα επιτεύγματα
Δημιουργούνται και χτίζονται σιγά – σιγά, με καθημερινή προσπάθεια και μικρές, αδιόρατες λεπτομέρειες.
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες υπευθυνότητας και ανεξαρτησίας μπορείτε να:
Καθορίστε το χώρο
Για να μελετήσει σωστά ένα παιδί και να μπορέσει να συγκεντρωθεί ώστε να αποδώσει, χρειάζεται έναν δικό του, προσωπικό χώρο. Το δωμάτιο του αποτελεί την καλύτερη επιλογή χώρου παρ΄όλα αυτά αν δεν υπάρχει ατομικό δωμάτιο μπορούμε να καθορίσουμε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού ως τόπο μελέτης όπως το σαλόνι ή την κουζίνα. Ο χώρος που θα επιλέξουμε ώστε να διαβάζει το παιδί θα είναι μόνιμα ο χώρος διαβάσματος και δεν θα επιτρέπουμε την μελέτη σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Η μελέτη σε έναν σταθερό χώρο καθημερινά προσφέρει στο παιδί μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Ακόμη η σωστή μελέτη θα πρέπει να γίνεται σε καθιστή θέση και όχι ξαπλωμένο μπρούμυτα στο κρεβάτι ή στο πάτωμα.
Καθορίστε την ώρα έναρξης της μελέτης των μαθημάτων
Αφού οργανώσουμε μαζί του το χώρο μελέτης, περνάμε στο δυσκολότερο κομμάτι: την οργάνωση του χρόνου του. Ένα από τα δώρα που κάνουμε στο παιδί μας με το σχολικό του ξεκίνημα είναι και το «ρολόι- ξυπνητήρι». Θα του δείξουμε πώς να το χρησιμοποιεί και θα του μάθουμε να διαβάζει την ώρα κάνουμε συμφωνία μαζί με το παιδί ποτέ θα αρχίζει το διάβασμα δηλαδή ποια ώρα ακριβώς θα αρχίζει την μετά το σχολειό μελέτη ώστε να προετοιμάζει τις σχολικές του εργασίες .
Βασικές οδηγίες οργάνωσης
Ο μαθητής από μονός του θα πρέπει να γνωρίζει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Το πρώτο δίμηνο τον βοηθάμε να βάλει σε προτεραιότητα τις δύσκολες εργασίες ή τις βαρετές στην αρχή επειδή θα έχει περισσότερη όρεξη και τις πιο απλές στο τέλος διότι θα έχει αρχίσει να κουράζεται και η απόδοση του θα πέφτει.
Καθορίστε την βοήθεια που θα λαμβάνει ποτέ και πόσο;
Εφόσον έχει φτιάξει ένα πλάνο με ποια σειρά θα αρχίζει να μελετά τα μαθήματα του στην συνεχεία αρχίζει να κάνει μόνο του την μελέτη. Μπορούμε να το βοηθάμε στα μαθήματα που έχει πραγματικά δυσκολία, προσπαθούμε να μην είμαστε πάντα κοντά του ή από πάνω του ώστε να μάθει να δουλεύει μονός τους και να αυτό οργανώνεται.
Η γνώμη του ειδικού
Μολονότι όλα τα παιδία πλέον παρακολουθούν το προνήπιο και το νηπιαγωγείο η εισαγωγή στο δημοτικό σηματοδοτεί μια νέα αρχή πολύ διαφορετική από αυτά που γνώριζαν τα μικρά παιδιά στο νηπιαγωγείο. Οφείλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα παιδία στην ένα αυτή εμπειρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou