Είναι ενοχλητικό να βρίσκεις το τέλειο πουλόβερ, να το πλένεις και, πριν προλάβεις καν να το να το φορέσεις, να έχει γαριάσει. Κι επειδή το καλό το μονοπάτι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, προσπαθήστε να προλάβετε το… κακό στα υπόλοιπα αγαπημένα σας ρούχα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στον τρόπο που βάζετε μπουγάδα. Συγκεκριμένα…
Μην παραγεμίζετε τον κάδο του πλυντηρίου
Φορτωμένος κάδος σημαίνει πολλά ρούχα. «Σιγά τα αυγά», θα σκεφτείτε, αυτό το ξέραμε κι εμείς. Αυτό, όμως, που δεν είχατε μάλλον σκεφτεί είναι ότι παραγεμίζοντας το καλάθι του πλυντηρίου, η τριβή μεταξύ των ρούχων την ώρα της πλύσης αυξάνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα κομπάκια του γαριάσματος. Το τρικ για να είστε σίγουρη ότι δεν το παρακάνετε είναι να σιγουρευτείτε ότι, πάνω απ’ τα ρούχα αφού τα βάλετε στον κάδο, χωράει η ανοιχτή σας παλάμη.
*Φωτογραφία: brightside.me
Προτιμήστε τις μικρότερες θερμοκρασίες
Οι περισσότερες νοικοκυρές πιστεύουν πως όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία πλύσης, τόσο πιο καλά θα καθαρίσουν τα ρούχα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, φθείρονται και το γάριασμα είναι αναπόφευκτο. Προσπαθείτε να μην επιλέγετε προγράμματα που υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς- οι υψηλές θερμοκρασίες ευθύνονται για το γάρισμα.
*Φωτογραφία: choice.com.au
Υγρό απορρυπαντικό VS απορρυπαντικό σε σκόνη
Σημειώσατε 1-0. Το υγρό απορρυπαντικό διαλύεται πιο εύκολα λόγω της σύνθεσής του και είναι ιδανικό για τα ευαίσθητα υφάσματα. Αν δεν θέλετε να πείτε «αντίο» για πάντα στο απορρυπαντικό σε σκόνη, μπορείτε να περιορίσετε την χρήση του. Μην έχετε αμφιβολίες, πάντως, ότι το υγρό απορρυπαντικό δεν καθαρίζει αρκετά- μία δοκιμή θα σας πείσει.
Μην ξεχνάτε το αποσκληρυντικό νερού
Εκτός του ότι προστατεύει το πλυντήριο από ενδεχόμενες φθορές, το αποσκληρυντικό νερού προστατεύει και τα ρούχα απ’ το γάριασμα αφού περιορίζει τη συσσώρευση αλάτων που ευθύνεται για το πρόβλημα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε αποσκληρυντικό σε ταμπλέτες ή σε σκόνη σε κάθε πλύση για να έχουμε σίγουρα αποτελέσματα.
Γυρίστε τα ρούχα ανάποδα
Την επόμενη φορά, θυμηθείτε να γυρίσετε τα ρούχα ανάποδα έτσι ώστε να αποτρέψετε το εμφανές γάριασμα. Επιπλέον, τα ρούχα δεν κινδυνεύουν να «πιαστούν» σε κουμπιά ή φερμουάρ, τουλάχιστον από την εξωτερική τους πλευρά.
*Φωτογραφία: pinterest.com
Πάντα μαλακτικό
Προσπαθήστε να μην ξεχνάτε το μαλακτικό σε κάθε πλύση έτσι ώστε να μειωθεί η φθορά των ρούχων και να παραμείνουν απαλά. Ωστόσο, φροντίστε μην το παρακάνετε με την ποσότητα που χρησιμοποιείτε. Η υπερβολική ποσότητα αφρού ή σαπουνιού δεν κάνει καλό στο ύφασμα. Για να είστε σίγουρη για τη σωστή δοσολογία,συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του μαλακτικού.
*Φωτογραφία: azcdn.galileo.pgsitecore.com
Μην τρίβετε τους επίμονους λεκέδες
Η πρώτη μας αντίδραση όταν δούμε έναν λεκέ είναι να τον τρίψουμε μέχρι να εξαφανιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το ρούχο φθείρεται και γαριάζει. Αντ’ αυτού, ρίξτε μία μικρή ποσότητα απορρυπαντικού (κατά προτίμηση υγρού) ή ενός ειδικού αφαιρετικού λεκέδων και απλώστε το με κυκλικές κινήσεις απαλά πάνω στον λεκέ.
*Φωτογραφία: nbcnews.com