Το γνωρίζατε πως ο χώρος που φυλάτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο σας είναι το πιο βρώμικο σημείο του ψυγείου;
Όσο και αν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, τα συρτάρια ή ο χώρος που τοποθετούνται αυτά είναι ιδιαίτερα βρώμικος. Συνεχώς αναπτύσσονται βακτήρια και επιπλέον, λόγω του ότι συνήθως αυτός ο χώρος είναι χαμηλά στο ψυγείο, άλλα φαγητά στάζουν εκεί μέσα χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Άρα πώς πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να μπορείτε να τα φάτε χωρίς να ανησυχείτε; Το να τα βάλετε για λίγη ώρα κάτω από το νερό δεν αρκεί. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να πλένετε αποτελεσματικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας διώχνοντας εντελώς βρωμιές και φυτοφάρμακα.
Πώς να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο σας
Μην βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά κατευθείαν μέσα στο ψυγείο χωρίς καμία προστατευτική σακούλα. Τοποθετήστε τα μέσα στις σακούλες τους και απλά φροντίστε να χαλαρώσετε λίγο το άνοιγμα της σακούλας για να μη δημιουργείται υγρασία και μούχλα.
Πώς να τα ξεπλένετε
Το νερό αρκεί απλά πρέπει να τα πλένετε με αρκετό νερό. Ειδικοί ερευνητές τονίζουν πως κάθε φρούτο και λαχανικό πρέπει να πλένεται τουλάχιστον 30-60 δευτερόλεπτα για να φύγουν από αυτό όλα τα επικίνδυνα βακτήρια. Αν δεν τα πλένετε καλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσετε και να έχετε σοβαρά στομαχικά προβλήματα.
Πώς να τα καθαρίζετε
Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά σας βρίσκονται κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίψτε τα καλά ώστε να φύγουν πιο γρήγορα τα βακτήρια. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές βούρτσες που είναι για φρούτα και λαχανικά, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτήν τη μέθοδο.
Αν δεν έχετε τέτοια βούρτσα ή δεν μπορείτε να βρείτε, χρησιμοποιήστε μια καθαρή οδοντόβουρτσα, η οποία μπορεί να είναι πιο χρήσιμη σε λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Αφήστε τις βούρτσες σας να στεγνώσουν φυσικά πριν τις ξαναχρησιμοποιήσετε.
Έξτρα tip
Φρούτα και λαχανικά που καθαρίζονται για να φαγωθούν πρέπει και πάλι να πλένονται πριν καθαριστούν γιατί αλλιώς με το ξεφλούδισμα τα βακτήρια από έξω μπαίνουν μέσα στη σάρκα τους. Οπότε πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, μπανάνες, πεπόνια και πατάτες πριν τα καθαρίσετε.
Πώς να τα μουλιάζετε
Υπάρχουν κάποια λαχανικά που χρειάζονται έξτρα περιποίηση για να καθαριστούν σε βάθος. Για παράδειγμα, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα σέσκουλα και γενικά λαχανικά με φύλλα καλό είναι να μουλιάζονται για κάποια ώρα. Μουλιάστε τα λαχανικά σας και στη συνέχεια στεγνώστε τα με λίγο χαρτί ή στο ειδικό μπολ στεγνώματος λαχανικών.
Οι ειδικοί τονίζουν πως αν πλένετε φρούτα και λαχανικά με τον παραπάνω τρόπο, αφαιρείτε από τα φαγώσιμά σας 98% των βλαβερών βακτηρίων που έχουν.