Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για νέο διαδικτυακό παιχνίδι που έχει φτάσει και στη χώρα μας, και που ζητά από ανήλικους να υποβληθούν σε δοκιμασίες, με τελικό σκοπό να δώσουν τέρμα στη ζωή τους.
Το Jonathan Galindo, είναι ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» προκλήσεων του διαδικτύου -μια νέα εκδοχή της Μπλε Φάλαινας- που ωθεί τα παιδιά ακόμη και σε αυτοκτονία. Άτομα ντυμένα σαν τον Γκούφυ προσεγγίζουν παιδιά, μέσω chat στο Ίντερνετ και των social media, και τα αναγκάζουν να περνούν από προκλήσεις.
Στην εκπομπή μίλησαν οι κ.κ. Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια CSI INSTITUTE και Κλινική Εγκληματολόγος, και Μαρία Περδικέα, μητέρα 8χρονου που βρέθηκε σε σχετική κατάσταση.
«Πριν από τρεις μήνες ήρθε ο οχτάχρονος γιος μου και μου είπε για μια τρομακτική φωτογραφία που βρήκε στο διαδίκτυο, μέσω ενός φίλου του. Εκείνος ο φίλος του του μίλησε για το παιχνίδι Jonathan Galindo που έπαιζε με τον αδερφό του, και κάθε βράδυ τους καλούσε σε challenges. Με έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται για αστείο. Όταν πίεσα τον γιο μου να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει, μου είπε ότι δεν έχει προλάβει να κάνει challenge», περιέγραψε η κ. Περδικέα.
«Η κ. Περδικέα ήταν η πρώτη μητέρα που μίλησε και ακολούθησε καταιγισμός καταγγελιών στον ινστιτούτου. Υπάρχουν δεκάδες προφίλ του συγκεκριμένου χαρακτήρα ή και μηνύματα που τους λένε αν θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι, ή να πεθάνουν. Ξεκινούν απλά οι προκλήσεις και κλιμακώνονται. Φτάνουν στο σημείο να τους ζητά να αυτοτραυματιστούν, να πηδήξουν από ένα ψηλό κτίριο κλπ. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προεφηβείας», εξήγησε από την πλευρά της η κ. Ιωάννου.
«Έπεσαν κάποιοι να πουν ότι όλα αυτά είναι fake news. Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιου είδους challenges. Υπάρχουν μιμητές, έστω και ένας να το ξεκίνησε. Και ανάμεσα στους μιμητές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα παιδιά», πρόσθεσε η ίδια.
«Είναι σημαντικό να μάθουν οι γονείς πώς προσεγγίζουν τα παιδιά που είναι 7-8-9 ετών που δεν έχουν προφίλ στα social media. Αν δεν έχουν social media δεν μπορεί να σε προσεγγίσει ο χαρακτήρας», τόνισε η κ. Περδικέα.
«Αυτό το challenge είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020. Ξεκίνησε από το εξωτερικό. Υπάρχει ένας διεστραμμένος που το ξεκίνησε και κάποιοι μιμητές. Τα παιδιά όταν κάνουν χρήση του διαδικτύου πρέπει να είναι σε κοινόχρηστο χώρο. Προκλήσεις τέτοιες θα βγουν και άλλες. Το θέμα είναι οι επιρροές. Και υπάρχει μία τεράστια που είναι το Netflix. Θέλει προσοχή, υπάρχουν μηνύματα που περνάνε», σημείωσε κλείνοντας η κ. Ιωάννου.