Όποιος έχει βρεθεί έστω και μία φορά σε επαγγελματική συνέντευξη το ξέρει καλά πως είναι θέμα χρόνου να έρθει αντιμέτωπος με αυτό το «πες μας κάτι για τον εαυτό σου» που θα ρωτήσει ο άνθρωπος απέναντί του.
Κι ενώ δεν μοιάζει με κάτι φοβερό, οι μελέτες δείχνουν πως είναι η ερώτηση που γεμίζει άγχος τους περισσότερους υποψηφίους! Αν και συνήθως οι άνθρωποι που κάνουν τις συνεντεύξεις τείνουν να την επιστρατεύουν ακόμα και για να σπάσει ο πάγος.
Άλλοι το ρωτούν για να σε κάνουν να χαλαρώσεις, άλλοι για να ανακαλύψουν τις προτεραιότητές σου και άλλοι τέλος για να δουν τις δεξιότητές σου στη λεκτική επικοινωνία.
Αυτά ισχυρίζεται τουλάχιστον η σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού Sylvia Giltner, η οποία τη ρωτούσε χρόνια και χρόνια και πλέον είναι σε θέση να ξέρει ποια είναι εδώ η ενδεικνυόμενη απάντηση: «Κάποιες απαντήσεις είναι καλύτερες από κάποιες άλλες», λέει χαρακτηριστικά.
Το καλύτερο που έχουμε λοιπόν να κάνουμε, επισημαίνει η Giltner, είναι να περιγράψουμε ποιοι είμαστε στον επαγγελματικό μας βίο. Ο άνθρωπος που κάνει τη συνέντευξη έχει διαβάσει το βιογραφικό μας και δεν χρειάζεται μια επανάληψη, ένα φρεσκάρισμα των προσόντων μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιγράψουμε τις ικανότητές μας, δεξιότητες που αναπτύξαμε στην πορεία της εργασιακής μας εμπειρίας.
Ακόμα καλύτερο είναι να διηγηθούμε μια συγκεκριμένη ιστορία στην οποία επιστρατεύσαμε τις ικανότητές μας και ανταποκριθήκαμε εξαιρετικά. Ο άνθρωπος απέναντι δεν ενδιαφέρεται να ακούσει μια σειρά από τίτλους, τονίζει η Giltner, αλλά να εμπλακεί μαζί σας συναισθηματικά. Δώστε του λοιπόν μια σύντομη ιστορία προσωπικής επιτυχίας που να αποκαλύπτει τις γνώσεις και τα ταλέντα σας.
Μια ιστορία που συνέβη εξάλλου στον πραγματικό κόσμο λειτουργεί και ως ιδανική ευκαιρία για λίγο χιούμορ. Όλοι εκτιμούν τον άνθρωπο που έχει χιούμορ, μας λέει, το γέλιο είναι η στρατηγική που δεν λαθεύει ποτέ. Φτάνει να γίνει με μέτρο και σύνεση…