Συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στον Γιώργο Πράσινο έδωσε η Δωροθέα Μερκούρη και μίλησε μεταξύ άλλων για τις κόρες της, το γεγονός ότι έγινε μητέρα σε μικρή ηλικία, αλλά και την υπόθεση παρενόχλησης που είχε δεχθεί από τον άλλοτε ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Έγινες μητέρα σε νεαρή ηλικία, και μάλιστα στο πικ της καριέρας σου. Ήταν κάτι που το ήθελες πολύ;
Ήξερα από μικρή ότι στα 25 μου θα κάνω παιδιά, τώρα πώς το ήξερα, μη με ρωτάς, δεν ξέρω. Για κάποιο λόγο έγινε έτσι. Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν καθόλου «πάει η καριέρα μου» αλλά ήταν κάτι που ήρθε και το ήθελα πολύ.
Σε ποια πράγματα σε άλλαξε η μητρότητα;
Σε πάρα πολλά. Πιστεύω ότι η μητρότητα είναι μια πορεία εν εξελίξει για τη γυναίκα. Ήμουν υπεύθυνη για δύο παιδιά από πολύ μικρή. Υπήρξα αρκετά προστατευτική με τα παιδιά μου, αλλά αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνομαι τώρα που μεγάλωσαν. Δεν σκεφτόμουν πολύ τον εαυτό μου, νιώθω πως με άφησα λίγο. Τώρα έχουν μεγαλώσει και δεν με χρειάζονται τόσο. Για να είμαι ειλικρινής, απολαμβάνω περισσότερο τη φάση τώρα που είναι μεγάλες και μιλάμε και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Είναι υπέροχο να έχω τις κόρες μου για παρέα. Μου αρέσει να βλέπω τη δική μου εξέλιξη μέσα από τα παιδιά. Ανήκουν σε μια διαφορετική γενιά, ξέρουν πολύ περισσότερα –ίσως αυτό να οφείλεται στο Ίντερνετ–, έχουν άλλες ευαισθησίες, ασχολούνται με wellbeing και πλέον τα παιδιά ξέρουν πως το μεγαλύτερο δώρο είναι να έχουμε τον εαυτό μας καλά. Είσαι πλούσιος αν είσαι καλά ψυχικά.
Την ίδια περίοδο που ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo μίλησες ανοιχτά για την παρενόχληση που βίωσες από τον άλλοτε ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν. Πόσο γρήγορα το ξεπέρασες;
Είχα μιλήσει και νωρίτερα για το περιστατικό αλλά ούτε καν το έπαιξαν, το έκοψαν στο μοντάζ. Δεν του έδωσαν σημασία, μάλλον δεν ήμασταν έτοιμοι τότε. Ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό και γενναίο βήμα που κάναμε εδώ, στην Ελλάδα. Να φανταστείς ότι στην Ιταλία δεν πέρασε το #MeToo – δεν μίλησε κανένας άνθρωπος εκεί. Το σινεμά έχει σeξουαλική παρενόχληση και εδώ, στην Ελλάδα, που δεν έχουμε πολύ σινεμά, έχουμε θέατρο. Στη δική μου περίπτωση, το ξεπέρασα ύστερα από πολλά χρόνια και κάνοντας πολλή δουλειά.
Τι εννοείς «δουλειά»; Συμβουλεύτηκες ψυχολόγο;
Δουλειά με τον εαυτό μου, μεθόδους που έμαθα στην Αμερική από φίλους που με εμπνέουν. Κάθε πρωί που ξυπνάω, κάνω διαλογισμό, γράφω ένα γράμμα στον εαυτό μου με το τι θέλω να κάνω την κάθε ημέρα και γενικά είμαι σε επικοινωνία με τον καλό μου εαυτό. Όταν συνέβη το #MeToo στην Αμερική και κυρίως στην Ελλάδα, μπήκα στη διαδικασία να ξαναπεράσω το δικό μου #MeToo και όλο αυτό που έζησα τότε.
Το είχες συζητήσει με τις κόρες σου;
Όχι, το είχα συζητήσει με τον πρώην άντρα μου, συνέβη την περίοδο που ήμασταν μαζί. Κατάλαβα ότι με αυτό το γεγονός άλλαξε η στάση μου. Σε όποιο επαγγελματικό ραντεβού πήγαινα και ήταν άντρας στον χώρο, ήμουν καχύποπτη και έκανα αρκετή ώρα να εμπιστευτώ και να είμαι ο εαυτός μου. Πλέον, αυτούς που θα παρενοχλήσουν τους καταλαβαίνω αμέσως. Και απλά αποφεύγω.
Αναφορικά με τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τι τις έχεις συμβουλέψει;
Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε χωρίς να ντρεπόμαστε. Και αν είναι δύσκολο να ανοιχτούμε στους γονείς –το αναγνωρίζω πως είναι δύσκολο–, πρέπει να το κάνουμε με κάποιον φίλο. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να έχουν τα παιδιά έναν άλλο άνθρωπο να μιλάνε, μια μεγαλύτερη φίλη, ας πούμε. Στις ζωές μας μπορεί να συμβούν πράγματα που δεν είναι «εντάξει» και πολλές φορές μπορεί να μην το καταλάβουμε εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, αν συμβεί στον εργασιακό χώρο, πρέπει να πάμε στην αστυνομία ή σε κάποιον δικηγόρο.
Μετά το διαζύγιό σου δεν είδαμε κάποιον άντρα στο πλευρό σου. Είσαι απαιτητική ως προς το τι ζητάς από κάποιον σύντροφο;
Όχι. Είμαι πολύ χαρούμενη μόνη μου και δύσκολα ήθελα να βάλω κάποιον άλλο μπαμπά κοντά στις κόρες μου. Δεν είμαι απόλυτη όμως, δεν μπορώ να δω το μέλλον. Ίσως έτυχε να μην έχει βρεθεί ένας άνθρωπος με τον οποίο να ταιριάζω.