Είναι έμφυτο ένστικτο του γονιού να θέλει να μαθαίνει τα πάντα για τη ζωή του παιδιού ώστε να μπορεί να το συμβουλεύσει και να το βοηθήσει. Όμως, όπως και ο ενήλικας, έτσι και ο έφηβος έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.
Είναι άλλωστε κάτι απόλυτα φυσιολογικό που σίγουρα το νιώθεις και εσύ. Ειδικά στην εφηβεία, καθώς το παιδί βρίσκεται στη μετάβαση ώστε να γίνει ενήλικας, έχει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα τόσο στην ανάπτυξή του όσο και στη ζωή του.
Πότε πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω
Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται που πρέπει να σταθούν σε αυτή τη λεπτή γραμμή. Χρειάζεται αρχικά να κατανοήσεις πως κι αυτή είναι μία φάση της ανάπτυξης και θα περάσει. Όμως, το ότι χρειάζεται την ιδιωτικότητά του και την απαιτεί δεν είναι ένα ασήμαντο θέμα. Είναι σημαντικό να σεβαστείς τις επιθυμίες του γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την περίοδο της εφηβείας μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.
Σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να κατανοεί τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά του και να πειραματίζεται με νέα. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και καθώς οδεύει προς την ενηλικίωση σχηματίζει δική του άποψη και οπτική για τα πράγματα. Επιπλέον, αντιμετωπίζει πολλές ανασφάλειες γύρω από το σώμα του, ακόμα και φόβους ή επιθυμίες για το μέλλον του. Είναι η περίοδος που το παιδί προσπαθεί να νιώσει πως ανήκει κάπου και αποφασίζει τι θέλει για το μέλλον του. Βρίσκει τη δική του ταυτότητα και μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του.
Ιδωτικότητα και εμπιστοσύνη
Χρειάζεται και εσύ να καταλάβεις πως ο σεβασμός για την ιδιωτικότητά του και η εμπιστοσύνη πάνε μαζί. Πρέπει να είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου πως ως οικογένεια έχετε μεγαλώσει έναν υπεύθυνο, καλοσυνάτο και με ενσυναίσθηση άνθρωπο.
Ωστόσο, επειδή όπως είπαμε και πιο πάνω η γραμμή είναι πολύ λεπτή και η υπερβολική απομόνωση μπορεί να είναι μία μεγάλη κόκκινη σημαία που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Όσο κι αν θες να είναι ανεξάρτητο, μπορεί να μπεις σε πειρασμό κάποια στιγμή να ψάξεις τα πράγματά του. Όμως, χρειάζεται να έχει χτιστεί μία σχέση μεταξύ σας που βασίζεται στην επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Πρέπει να κατανοήσεις πως το ότι ζητά λίγο χρόνο μόνος του ή κάθεται στο δωμάτιό του με κλειστή πόρτα είναι απλά ένα σημάδι πως ωριμάζει και ένα χαρακτηριστικό της φάσης που περνά. Σεβάσου πως είναι ένα άτομο με δικό του τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Αν η πόρτα είναι κλειστή, χτύπα πριν μπεις στο δωμάτιο. Δείξε του πως τον υπολογίζεις και σέβεσαι την επιθυμία του.
Σεβασμός στα όριά του
Πολλοί τσακωμοί γίνονται για τα όρια που θέτει το παιδί. Βρες την ισορροπία που χρειάζεται και προσπάθησε να θυμηθείς πώς ήσουν και εσύ στην ηλικία του.
Την ανάγκη που είχες και εσύ για ιδιωτικότητα. Αν ο έφηβος έχει αποδείξει πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σου και είναι ειλικρινής, τότε δώσε του αυτή την απόσταση που τόσο έχει ανάγκη. Όταν ξέρεις πως έχετε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης δεν θα νιώθεις και εσύ την ανάγκη να τον κατασκοπεύεις στο κάθε τι.
Επίσης, φρόντισε να κάνεις ξεκάθαρο πως το ότι παίρνεις μία απόσταση δεν σημαίνει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και εσύ με τη σειρά σου, χρειάζεται να παρατηρείς τη συμπεριφορά του ή ύποπτες κινήσεις.
Αν εντοπίσεις κάτι που δεν «σου κάθεται καλά», τότε ήρθε η ώρα για μία συζήτηση. Άλλωστε, η ιδιωτικότητα είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει.