Το μήνυμα του συγγραφέα σχετικά με την «σύγχυση ως προς τα μηνύματα και τις βραδινές εξόδους»
Στην «σύγχυση ως προς τα μηνύματα και τις βραδινές εξόδους» εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων μέτρων τα οποία τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή θέλησε να αναφερθεί ο Αύγουστος Κορτώ.
Ο συγγραφέας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όσους κατακρίνουν τους ιδιοκτήτες σκύλων ότι «αρπάζουν» την ευκαιρία για μια βόλτα, ουσιαστικά, εκμεταλλευόμενοι τους τετράποδους φίλους τους.
Στο κείμενο το οποίο δημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμού στο facebook, ο Αύγουστος Κορτώ ανέφερει: «Όποιος έχει σκύλο, ξέρει ότι η σχέση μαζί του δεν είναι, όπως νομίζουν ορισμένοι, ένα μονοδιάστατο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν είσαι καν αφεντικό, που κάνει ό,τι του κατέβει με το ζώο: συμβιώνεις με το σκυλί, ώσπου γίνεται μέλος της οικογένειάς σου, κομμάτι και προέκταση του εαυτού σου – με τον καιρό, ακόμα κι η συμπεριφορά του επηρεάζεται απ’ τη δική σου, κι αντιστρόφως, μαθαίνεις απ’ αυτό καινούρια ιδιώματα στοργής, αγάπης και συνύπαρξης.
Κι ενώ μπορεί να αναπτυχθεί συν τω χρόνω ένα πρόγραμμα στο τάισμα, τη βόλτα και την ξάπλα του, είναι αδύνατον να προβλέψεις και να προγραμματίσεις αυστηρά, με το ρολόι, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Ιδίως τους τελευταίους μήνες, τα σκυλιά, ως σφουγγάρια του συναισθηματικού κλίματος, αντιλαμβάνονται ότι οι άνθρωποί τους είναι αγχωμένοι, ανήσυχοι, και μπορεί να γίνουν ακόμα πιο αγαπησιάρικα, ή να νιώθουν πιο συχνά την παρόρμηση να βγουν για να επιθεωρήσουν την περιοχή τους, το μικροσκοπικό φέουδο των δίποδων συντρόφων και γονιών τους.
Επομένως, επειδή διακρίνω μια σύγχυση ως προς τα μηνύματα και τις βραδινές εξόδους: Όχι, δεν τραβολογάμε τα σκυλιά μας μες στη μαύρη νύχτα για να πιούμε ποτά σε υπαίθρια πηγαδάκια υπερμετάδοσης. Δεν εκμεταλλεύεσαι ούτε ταλαιπωρείς ένα πλάσμα που λατρεύεις μ’ όλη σου την καρδιά μόνο και μόνο για να κάνεις απαγορευμένες τσάρκες. Αν το ζώο είναι ταραγμένο, ή κατουριέται, και νιώθει την επιτακτική ανάγκη να βγει, κάνουμε ό,τι θα έκανε ο καθένας για κάποιον που αγαπά – ανακουφίζουμε την αγωνία του, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και καθαριότητας.
Οι σκυλογονείς δεν χαίρουμε ‘ευνοϊκής μεταχείρισης’. Φροντίζουμε, απλώς, την οικογένειά μας».