Μην χασετε

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες σε όλη την Ελλάδα

«Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη τη χώρα -τελευταία φορά άλλαξαν το 1983, και αυτήν τη στιγμή δεν σου δίνουν καμιά πληροφορία», αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι ταχυδρομικοί κώδικες σε όλη τη χώρα αλλάζουν, παραπεμπτικά των εξετάσεων στα κινητά τηλέφωνα που θα μπουν εντός του Ιουλίου μέσα στο σύστημα, και απλουστεύσεις σε σχέση με αποζημιώσεις, όπως για παράδειγμα για ειδικά αιτήματα του ΕΟΠΠΥ.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, ενώ αναφέρθηκε και στις ψηφιακές υπογραφές και την ψηφιακή ταυτότητα που ρυθμίζονται στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στη δημοπρασία του φάσματος 5G.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η καινοτομία δεν θα έρθει με το κράτος, θα έρθει με την αγορά, το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για τον νόμο για το 5G που θα καταθέσουμε τον Σεπτέμβριο, προτείνουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας να είμαστε η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο ταμείο, χρησιμοποιώντας τα χρήματα της δημοπρασίας του 5G, που θα τα επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, σε start ups και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Advertisements

Η δημοπρασία φάσματος του 5G θα έχει ολοκληρωθεί με το τέλος του χρόνου και από το 2021 και μετά θα είμαστε σε θέση πλέον να έχουμε κάλυψη από δίκτυα 5G σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας».

Το αγγλικό μοντέλο

Όσον αφορά στην αλλαγή στους ταχυδρομικούς κώδικες, ο κ. Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος μπορεί να γίνει καταλύτης και όχι εμπόδιο σε πολλά πράγματα. Θα αλλάξουμε ταχυδρομικούς κώδικες σε όλη τη χώρα –τελευταία φορά άλλαξαν το 1983, και αυτήν τη στιγμή δεν σου δίνουν καμιά πληροφορία». Αναφερόμενος, μάλιστα, στην αντίστοιχη υπηρεσία της Αγγλίας, όπου χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος τύπος, τόνισε ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο «μπορεί να προσδιοριστεί ένα οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να έχω πληροφορία για την ταχύτητα του ίντερνετ, να βοηθήσω τις εταιρείες courier. Δουλειά του κράτους είναι να φτιάχνει ρυθμίσεις και να φέρνει το αύριο στο τώρα και επίσης να βοηθά να γεννιούνται βιομηχανικές ιδέες. Πρέπει να έρθουμε και να σπρώξουμε τη γέννηση ιδεών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, εξάλλου, το υπουργείο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας στην κατάρτιση των νέων κωδίκων, οι οποίοι θα ξεκινούν με δύο γράμματα του αλφάβητου και θα ακολουθούν τέσσερις αριθμοί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν τα δύο γράμματα θα είναι τα αρχικά των πόλεων.

Πάντως, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν τουλάχιστον 18 μήνες ακόμα, δηλαδή τέλη του 2021 ή αρχές του 2022.

Ο κ. Πιερράκης, από εκεί και πέρα, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι άνω των 65 το 2011 αποτελούσαν το 21% του πληθυσμού, ενώ το 2050 θα είναι ο ένας στους τρεις. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορείς να το αγνοήσεις, αντίθετα μπορείς να δεις ανάποδα, να δεις το κύμα που έρχεται και να δαμάσεις το κύμα». Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την «τεχνολογική δυνατότητα που θα έχει η χώρα με το 5G». Αναφερόμενος στην άυλη συνταγογράφηση είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις δημιουργώντας ένα ψηφιακό δημόσιο, ένα ψηφιακό κράτος. Εκκρεμεί ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, πρέπει να χτίσουμε τα κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα στα νοσοκομεία που πρέπει να διαλειτουργούν μεταξύ τους».

Advertisements

Τέλος, κατέληξε ότι «είναι δεδομένο ότι η χώρα μας βιώνει μια ταχεία ψηφιακή μετάβαση, ο κορονοϊος δεν ήταν η αιτία αλλά αποτέλεσε επιταχυντή της. Είναι δεδομένο ότι αυτήν την στιγμή, κοιτάζοντας μπροστά, πρέπει να λύσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε με το παρελθόν διαλειτουργώντας τα συστήματα του ελληνικού Δημοσίου φτιάχνοντας ένα κράτος φιλικότερο για τους πολίτες του».

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα