Εάν το να κάνεις τις δουλειές ενός νοικοκυριού είναι δύσκολο μία φορά, το να τις κάνεις έχοντας τον γιο ή την κόρη σου κρεμασμένους απ’ το πόδι σου είναι δύσκολο δέκα φορές. Όσες και όσοι έχετε προσπαθήσει να ανεβείτε τον Γολγοθά αυτόν, ξέρετε καλά ότι η ανηφόρα είναι μεγάλη. Αντί να κλαιγόμαστε για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας, ωστόσο, ας βρούμε κι ας εφαρμόσουμε πρακτικές λύσεις, που θα μας διευκολύνουν.
Λύσεις, όπως:
1. Φτιάξτε μια φωλίτσα παιχνιδιού
Πριν αρχίσετε να κάνετε τις δουλειές σας, φροντίστε να οργανώσετε μια γωνίτσα παιχνιδιού διαμορφωμένη έτσι, ώστε να κάνει το παιδί να «κολλήσει» για αρκετή ώρα.
Μερικά χρήσιμα tips:
- πάρτε μια φτηνή, μικρή παιδική σκηνή παιχνιδιού αλλά φροντίστε να μην έχει μόνιμη θέση στο σαλόνι σας, ώστε να μην τη βαρεθεί το παιδί.
- φτιάξτε μια φωλίτσα από ένα μεγάλο σεντόνι που θα στηρίζεται σε μαξιλάρια και τοποθετήστε μπροστά του έναν ανεμιστήρα για να… φουσκώσει:
- φτιάξτε μια αυτοσχέδια πισινόμπαλα, τόσο απλά:
- προσθέστε λίγα αλλά αγαπημένα παιχνίδια στην εκάστοτε φωλίτσα και, ιδανικά, ανανεώστε τα ανά 10-20 λεπτά, ανάμεσα στις δουλειές σας, ώστε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του.
2. Στράτα για να σας ακολουθεί παίζοντας
Δεν είναι όλοι οι γονείς υπέρ της στράτας, αλλά υπάρχουν και ορκισμένοι εραστές της! Αν το μωρό σας βρίσκεται στην αντίστοιχη ηλικία, μπορείτε να επιστρατεύσετε αυτόν τον πιστό σύμμαχο. Όσο το παιδί βρίσκεται στη στράτα, εσείς θα μπορείτε να κάνετε δουλειές, δίνοντας πάντα σημασία, χαμογελώντας, μιλώντας και έχοντάς το δίπλα σας, αλλά χωρίς να… σκαρφαλώνει στο πόδι σας.
3. Παιδικά… της προκοπής
Η λύση της οθόνης είναι, καμιά φορά, αναπόφευκτη. Μπορεί να σας δυσαρεστεί το γεγονός ότι θα βάλετε το παιδί μπροστά στην τηλεόραση, αλλά ο προβληματισμός αυτός θα αμβλυνόταν εάν εμπιστευόσασταν και εγκρίνατε το πρόγραμμά της.
Αν, λοιπόν, θέλετε ν’ ακολουθήσετε αυτή τη λύση για να μείνει το παιδί απασχολημένο, αξίζει να εξετάστε την επιλογή της συνδρομητικής τηλεόρασης, που θα επιτρέψει σε εσάς να κάνετε απερίσπαστοι τις δουλειές σας και στο παιδί να παρακολουθήσει προγράμματα καλύτερα απ’ τα καθιερωμένα. Επενδύστε σε μια ποιοτική επιλογή όπως η otetv που έχει πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει εκτός από πολλά κανάλια κι επιλογές, τη δυνατότητα να παρακολουθήστε ό,τι επιθυμείτε σε δυο φορητές συσκευές ταυτόχρονα.
4. «Έλα να βοηθήσεις κι εσύ!»
Ας μη γελιόμαστε: δεν υπάρχει τρόπος ένα δίχρονο, φερ’ ειπείν, παιδί να είναι πραγματικά χρήσιμο. Χρήσιμη είναι όμως η επιθυμία του να συμμετέχει σ’ ό,τι κάνει η μαμά κι ο μπαμπάς και να χαίρεται όταν του δίνονται αρμοδιότητες! Δείξτε ενθουσιασμό, οπλιστείτε με λίγη υπομονή και ξεκινήστε να κάνετε παρέα δουλίτσες, ανά δωμάτιο.
Μερικές ιδέες:
- Αφήστε το να παίξει με μια λεκανίτσα με λίγο νερό και παιχνίδια -ζητώντας του να τα «πλύνει»- στην κουζίνα, την οποία μπορείτε να σφουγγαρίσετε τελευταία.
- Όσο καθαρίζετε το μπάνιο, αφήστε το να βάλει και να βγάλει ρούχα στο πλυντήριο (όσες φορές θέλει) ή γδύστε το και, πάντα υπό την επίβλεψή σας, βάλτε το στην μπανιέρα και ζητήστε του να την «καθαρίσει» δίνοντάς του ένα καθαρό, παιδικό σφουγγαράκι.
- Δώστε του ένα πανάκι κι ένα μπουκάλι-σπρέι με λίγο νερό βρύσης για να «απολυμάνει» τον τοίχο του σαλονιού, όσο εσείς είστε απασχολημένη με κάποια δουλειά εκεί.