Κυριακή της Σαμαρείτιδος: Ιστορική θα μείνει η συνάντηση και η συζήτηση του Χριστού μας με την Σαμαρείτιδα στο φρέαρ του Ιακώβ, που καθόρισαν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας να αναγιγνώσκεται την Ε ́ Κυριακή από το Πάσχα, δηλ. την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 30 Μαΐου
Αυτή έζησε στα χρόνια του Χριστού. Ήταν Σαμαρείτισσα στην καταγωγή και διέμενε στην πόλη Συχάρ όπου ζούσε ένα έκλυτο βίο. Ο τρόπος ζωής της ήταν γνωστός στους συμπολίτες της και για αυτόν την είχαν στιγματίσει.
Έτσι εκ πρώτης όψεως παρουσιάζεται σαν μια γυναίκα αμαρτωλή. Αν, όμως, μελετήσουμε με προσοχή την συνέχεια του βίου της θα εκπλαγούμε και για μια ακόμη φορά θα θαυμάσουμε τα μεγαλεία της χάριτος του Θεού, που μεταβάλλει αμαρτωλές, αλλά καλοπροαίρετες ψυχές σε διαμάντια αρετής, σε όργανα ευαγγελισμού και σωτηρίας και σε ηρωικά παραδείγματα ομολογίας και μαρτυρίου.
Μετά από την συνομιλία της με τον Χριστό, πίστεψε σε Αυτόν και κάλεσε τους συμπολίτες της να τρέξουν να Τον συναντήσουν. Ο Χριστός έμεινε δύο ημέρες στη Συχάρ και τους μετέδωσε τον λόγο και την ευλογία Του. Η Σαμαρείτισσα από την ημέρα που πίστεψε στο Χριστό άλλαξε ζωή. Από αμαρτωλή γυναίκα έγινε Φωτεινή. Από σκοτάδι έγινε φως, από σκοτεινή έγινε φωτεινή.
Βαπτίστηκε από τους Αποστόλους την ημέρα της Πεντηκοστής μετά την Ανάσταση του Κυρίου και ονομάστηκε Φωτεινή. Μαζί της βαπτίστηκαν και οι δύο γιοί της, καθώς και οι πέντε αδερφές της. Με την συνοδεία των γιών της και των αδερφών της κήρυξε τον λόγο του Χριστού στη Συρία, στη Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα και τελικά στη Ρώμη. Η μεγάλη της αυτή αποστολική δράση είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία μας την ονομάζει Ισαπόστολο. Την ονομάζει Αγία και μεγαλομάρτυρα, γιατί μετά από ατελείωτα και φρικτά μαρτύρια που υπέστη, κατά την διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα πολλά θαύματα, η Αγία Φωτεινή φυλακίστηκε και μέσα στην φυλακή παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο. Πολλοί βλέποντας τα θαύματα πίστεψαν στο Χριστό και βαπτίσθηκαν χριστιανοί. Εάν ανατρέξουμε στα συναξάρια θα βρούμε και άλλες Αγίες που ονομάζονται Ισαπόστολοι όπως: η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή , η Αγία Θέκλα, η Αγία Ελένη, η Αγία Όλγα, η Αγία Νίνα κ.λ.π.
Η χριστιανική Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια υπήρξε μία πηγή ελευθερίας για τις γυναίκες, αφού δεν δέχθηκε κανενός είδους διαχωρισμό ή ανισότητα: «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ·πάντες γαρ υμείς εις εστε εν Χριστώ Ιησού» (Γαλάτας, 3, 28), όπως διακήρυξε ο Απόστολος Παύλος.