Παιδιά του 25ου Νηπιαγωγείου του δήμου Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε υπόγειο – Στην εισαγγελία ανηλίκων οι γονείς
Σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε μία σύγχρονη κοινωνία αναγκάζονται να κάνουν μάθημα παιδάκια του 25ου νηπιαγωγείου του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων στη Voria.gr.
Όπως επισημαίνουν, περίπου 20 μικρά παιδιά από το σύνολο των 70 δεν χωρούσαν στις αίθουσες του σχολείου, που συστεγάζεται με το 29ο δημοτικό στη Χαριλάου, με αποτέλεσμα το μάθημά τους, αλλά και η πρώτη τους επαφή και εμπειρία με εκπαιδευτική δομή να γίνεται… στο υπόγειο.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά τα πράγματα εν έτη 2020. Μικρά παιδιά να κάνουν μάθημα σε υπόγειο» ανέφερε γονιός μαθητή στη Voria.gr. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, οι αίθουσες δεν αερίζονται καν, ενώ δεν υπάρχει και πρόσβαση στο φυσικό φως, αφού τα λιγοστά παράθυρα που υπάρχουν στις αίθουσες είναι μικρά, καλυμμένα και στο ύψος του ταβανιού.
Για τη διευθέτηση του προβλήματος μάλιστα ο δήμος Θεσσαλονίκης ξήλωσε ένα γήπεδο μπάσκετ που είχε φτιάξει με δικά του χρήματα στο προαύλιο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού, με σκοπό να τοποθετήσει κοντέινερ που θα φιλοξενήσει τα προνήπια και τα νήπια. «Ενημερωθήκαμε πως τα κοντέινερ είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθούν σε δύο μήνες» τόνισε ο γονιός μαθητή, κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις για το αν όντως θα τοποθετηθούν στο χρονικό αυτό διάστημα.
Οι γονείς των παιδιών έχουν ήδη απευθυνθεί για το ζήτημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων και αύριο έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση, προκειμένου να καταθέσουν το αίτημά τους. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από το σχολείο για το γήπεδο που ξηλώθηκε, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών του νηπιαγωγείου για το θέμα του υπογείου.
Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Ακριτίδου και Κόπτση
Μιλώντας στη Voria.gr, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, διαμήνυσε πως ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη για το πρόβλημα, καθώς δεν έγκειται στη δική του αρμοδιότητα. «Η επιλογή των αιθουσών αποτελεί αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων του υπουργείου Παιδείας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στις αρμοδιότητες του δήμου περιλαμβάνονται οι λειτουργικές ανάγκες των κτηρίων.
«Σαν δήμος, όταν ενημερωθήκαμε για το ζήτημα, διαθέσαμε έξι αίθουσες που θα τοποθετηθούν στον υπαίθριο χώρο του σχολείου» ανέφερε ακόμη η κ. Ακριτίδου, χωρίς, πάντως, να απαντήσει στο γιατί δεν ζητήθηκε εξαίρεση του κεντρικού δήμου από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση αφού υπάρχουν προβλήματα σχολικής στέγασης.
Από την πλευρά του ωστόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε στη Voria.gr πως κανένας δήμος δεν ενημέρωσε ή δεν ανέφερε ότι η αίθουσα ήταν ακατάλληλη, διευκρινίζοντας συγκεκριμένα πως «στη Χαριλάου δεν μας δόθηκε καμία αίθουσα άλλου βρεφονηπιακού σταθμού για να καλύψει τις ανάγκες νηπιαγωγείων». «Η περιουσία ανήκει στους δήμους και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου αναλαμβάνουν τις εργασίες στα κτήρια» πρόσθεσε ο κ. Κόπτσης.
«Η λύση του υπογείου είναι προσωρινή. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες στο προαύλιο για την τοποθέτηση των κοντέινερ, κάτι που δείχνει πως κινηθήκαμε άμεσα» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θέλουμε το καλύτερο για όλα τα παιδιά. Σε λιγότερο από ένα δίμηνο οι νέες προκάτ αίθουσες θα είναι στη θέση τους και μέσα σε ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα στον δήμο Θεσσαλονίκης καταφέραμε να στεγάσουμε 4.500 νήπια και προνήπια. Γίνεται ένας γιγαντιαίος αγώνας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση βρήκε 27 αίθουσες μέσα σε ένα 24ωρο. Επιπλέον διασφαλίζουμε να πάνε τα παιδιά σε σχολείο κοντά στην κατοικία τους».