Η αλήθεια είναι ότι όσο προσεκτικά κι αν το φροντίζετε, το μάρμαρο είναι απορροφητικό υλικό και με τα χρόνια είναι σίγουρο ότι δεν θα έχετε μόνο λεκέδες και θαμπάδες, αλλά και γδαρσίματα. Τα απαλά καθαριστικά με ουδέτερο ph αρκούν για καθημερινή χρήση. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα χρειαστεί να επέμβετε πιο δραστικά για να ξαναβρεί το δάπεδό σας τη λάμψη που είχε τον πρώτο καιρό. Σε ένα πρώτο στάδιο μπορείτε να ζητήσετε να σας κάνουν ένα φρεσκάρισμα με τσόχες (ειδικοί τρίφτες), οι οποίες θα τρίψουν απαλά όλη την επιφάνεια και θα διώξουν το επιφανειακό στρώμα βρωμιάς που έχει καθίσει επάνω στο μάρμαρο.
Αν ο ειδικός τεχνίτης που θα έρθει -μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον μαρμαρά, ο οποίος θα ξέρει να σας συστήσει κάποιον, αν δεν ασχολείται ο ίδιος- διαπιστώσει πιο βαριές ζημιές, ίσως χρειαστεί να φέρει ένα εξειδικευμένο μηχάνημα για να εξαλείψει χαρακιές και σκασίματα. Επίσης, τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα έχουν περιορίσει πολύ τη σκόνη και έτσι δεν γεμίζει όλο το σπίτι μαρμαρόσκονη.
Tip Αν το μάρμαρό σας δεν έχει πολλές βρομιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινο σαπούνι με ζεστό νερό. Το σαπούνι θα διώξει όλες τις βρομιές αλλά δεν θα επαναφέρει τη γυαλάδα. Είναι καθαρά και μόνο λύση καθαρισμού.