Πολύ πιθανόν να έχεις στο νεσεσέρ ή στα συρτάρια σου περισσότερα καλλυντικά απὀ αυτά που χρειάζεσαι.

Και ίσως ήρθε η ώρα για ένα καλό ξεκαθάρισμα. Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι η ημερομηνία λήξης τους αλλά και το πόσο χρήσιμα ή μη σού είναι.

 

Οι 6 βασικοί κανόνες για να κάνεις ένα καλό “ξεσκαρτάρισμα”:

#1. Δες την ημερομηνία λήξης τους κοιτώντας το ανοιγμένο βαζάκι που έχουν σχεδόν όλα στο πίσω μέρος τους. Ο αριθμός που αναγράφεται δείχνει τους μήνες ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμα.

Advertisements

#2. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τα πετάς αν έχουν περάσει 2 χρόνια από την αγορά τους, είτε είναι ανοιγμένα είτε όχι (αφορά κυρίως τα skincare προϊόντα).

 

 

Advertisements

#3. Αν δεν θυμάσαι πότε αγόρασες κάποιο προϊόν γιατί έχει περάσει καιρός (λογικό), κάνε το λεγόμενο sniff test: Μύρισέ το και παρατήρησε το χρώμα και την υφή του – αν διαπιστώσεις οποιαδήποτε αλλοίωση ή κάτι σου φανεί περίεργο, καλό είναι να το πετάξεις ακόμα κι αν είναι σχετικά καινούριο. Αυτό αφορά και πάλι κυρίως skincare προϊόντα και προϊόντα σε μορφή υγρού- κρέμας (σέρουμ, λάδια, σαμπουάν-conditioner, αφρούς και τζελ, κρεμώδη ρουζ και άλλα προϊόντα μακιγιάζ με αντίστοιχη υφή).

Tip: Θα βοηθούσε να κολλάς ετικέτες με ημερομηνία αγοράς στο κάθε προϊόν ή να τα οργανώνεις σε συγκεκριμένες κούτες με ημερομηνίες απ᾽έξω, ώστε να ξέρεις πότε αγόρασες τι.

#4. Αν χώρος φύλαξής τους είναι το μπάνιο, όπου αναπτύσσονται συνήθως υψηλές θερμοκρασίες αλλά και υγρασία, ο χρόνος ζωής τους μειώνεται ακόμα περισσότερο.

#5. Τα καλλυντικά που αφορούν τα μάτια (κρέμες και σέρουμ ματιών, μάσκαρα, σκιές, μολύβια ματιών) πρέπει να ανανεώνονται συχνά, καθώς έρχονται σε επαφή με μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου ενώ μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν μολύνσεις στο μάτι. Ξύνε συχνά τα μολύβια σου ενώ αν δεις ότι η μάσκαρα έχει ξεραθεί και το χρώμα δεν απλώνεται εύκολα, πέταξέ την αμέσως.

Advertisements

#6. Τα αρώματα δεν λήγουν τυπικά, όμως μετά από χρόνια αλλοιώνεται η μυρωδιά τους.

 

Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε να συγκεντρώσεις όποια καλλυντικά δεν φοράς τόσο συχνά ή θεωρείς ότι πλέον δεν σου ταιριάζουν και να τα χαρίσεις σε μια φίλη που ενδεχομένως τα χρειάζεται περισσότερο.

 

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements