Μην χασετε

“Βρέχει” το κρεβάτι του; Τι πρέπει να κάνετε

Μπορεί να μην αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» των γονιών, όμως το να βρέχει ένα παιδί το κρεβάτι του τη νύχτα συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι φαντάζεστε. Υπολογίζεται ότι περίπου 10% των παιδιών ηλικίας 5 ετών συνεχίζουν να βρέχουν το κρεβάτι τους, σχεδόν κάθε βράδυ. Τέτοια συμβάντα συνήθως αναστατώνουν τους γονείς, ενώ κάνουν τα παιδιά να νιώθουν άγχος και ντροπή. Προσπαθήστε να έχετε υπομονή –η νυχτερινή ενούρηση δεν είναι πρόβλημα του παιδιού (ούτε δικό σας). Αντιμετωπίστε το, λοιπόν, σαν ένα θέμα που πρέπει να λύσετε μαζί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, και με την δική σας βοήθεια, το παιδί θα σταματήσει σιγά-σιγά να βρέχει το κρεβάτι του.

Γιατί τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους

Δεν φταίει ότι το παιδί βαριέται να πάει στην τουαλέτα, ούτε ότι είναι χαζό, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το μαλώσετε επειδή βρέχει το κρεβάτι του. Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να έχει πολλές αιτίες: Μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά το νευρικό σύστημα του παιδιού σας που του επιτρέπει να συγκρατεί την κύστη του τη νύχτα, μπορεί να βιώνει στρες ή άγχος για κάποιον λόγο ή, σπανιότερα, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα στην ουροποιητική οδό, που το αναγκάζει να ουρεί συχνότερα.

Παιδιά όλων των ηλικιών βρέχουν το κρεβάτι τους. Πρόκειται για μία κατάσταση που κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι κληρονομική. Αν η ενούρηση διαρκέσει αρκετούς μήνες, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, ο οποίος θα επιβεβαιώσει ότι δεν τίθεται ιατρικό ζήτημα.

Advertisements

Ταυτόχρονα, μπορεί να σας δώσει και κάποιες εξαιρετικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί να μην βρέχει το κρεβάτι του:

-Πριν ξεκινήσετε την προσπάθειά σας, ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι σκοπός σας είναι να το βοηθήσετε και όχι να το κάνετε να υποφέρει. Ακούστε το όταν σας εξηγεί πώς νιώθει όταν βρέχει το κρεβάτι του και δώστε του να καταλάβει γιατί έχει σημασία να συνεργαστείτε.

-Αν υποψιάζεστε ότι ο λόγος που βρέχει το κρεβάτι του είναι ψυχολογικός (π.χ. ότι βιώνει στρες, επειδή μετακομίσατε σε νέο σπίτι ή επειδή πέφτει θύμα bullying στο σχολείο), προσπαθήστε να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, πριν αντιμετωπίσετε το θέμα της ενούρησης.

-Το να παραμένει το παιδί στεγνό και να μπορεί να ελέγχει την κύστη του (π.χ. με ασκήσεις στους πυελικούς μύες) κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δώσετε στο παιδί ένα ρολόι με ξυπνητήρι για να δείτε αν μπορεί να “κρατιέται” και να καθυστερεί τις επισκέψεις του στην τουαλέτα κατά 10 λεπτά κάθε μέρα.

Advertisements

-Από το απόγευμα και μέχρι να κοιμηθεί προσφέρετε στο παιδί μόνο λίγες γουλιές νερού και κανένα άλλο υγρό, για να μη νιώθει την ανάγκη να ουρήσει ενώ θα κοιμάται.

-Αν το παιδί έχει «κόψει» την πρωινή πάνα εδώ και χρόνια, αποφύγετε να του βάζετε πάνα τη νύχτα, για να καταλαβαίνει και το ίδιο πότε βρέχεται και πότε όχι.

-Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει το στρώμα του κρεβατιού του με αδιάβροχο σελτέ και ότι έχετε μπόλικα σεντόνια, πυτζαμάκια και εσώρουχα για τα βραδινά ατυχήματα. Επίσης, αφήνετε ένα φως ανοιχτό, ώστε το παιδί να βλέπει αν θέλει να σηκωθεί για να πάει στην τουαλέτα.

-Όταν το παιδί βρέξει το κρεβάτι και ξυπνήσει, ζητήστε του να σας βοηθήσει να αλλάξετε μαζί τα σεντόνια, με ευγενικό και γλυκό τρόπο.

-Κάποιοι γονείς δοκιμάζουν, για λίγο καιρό, να βάζουν ξυπνητήρι και να ξυπνούν το παιδί ώστε να πάει στην τουαλέτα το βράδυ. Σκοπός είναι να «προγραμματιστεί» ο εγκέφαλος του παιδιού έτσι ώστε να ξυπνά πριν νιώσει έντονη την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα.

Advertisements

-Άλλοι γονείς αναφέρουν ότι όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να κοιμηθεί στο σπίτι κάποιου άλλου (π.χ. κάποιου φίλου του) αρχικά νιώθει αμηχανία, καθώς αναπόφευκτα θα βρέξει το κρεβάτι, αλλά σύντομα ο ύπνος σε ένα άλλο σπίτι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε το παιδί να κρατιέται και να ξυπνά για να πάει στην τουαλέτα.

Μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να βρείτε την ιδανική λύση για το παιδί σας –να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δυσκολεύεται περισσότερο από εσάς. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι, μην επικεντρώνεστε στις αποτυχίες του και δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να το βοηθήσετε.

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα