Μην χασετε

Τριχόπτωση: Αλήθειες, ψέματα & tips

Το καπέλο προκαλεί τριχόπτωση; Τι ρόλο παίζουν το στρες και η διατροφή; Να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών; Πώς θα καταλάβω αν η τριχόπτωση δεν είναι ανησυχητική; Μπορεί να χάνουμε μαλλιά, αλλά όχι και την ψυχραιμία μας…

Χάνετε περισσότερα μαλλιά από το φυσιολογικό και σας «κόβει» κρύος ιδρώτας με οτιδήποτε σχετικό ακούτε; Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μια εποχιακή τριχόπτωση, ιδιαίτερα συνηθισμένη το φθινόπωρο και την άνοιξη, υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που μπορεί να πέφτουν τα μαλλιά μας. Για να μη χάσετε, λοιπόν, και τον ύπνο σας εκτός από τα μαλλιά σας, εμείς σας βοηθάμε να ξεδιαλύνετε την αλήθεια από το μύθο στις διαδεδομένες αντιλήψεις που αφορούν την τριχόπτωση.

Αλήθεια
Το άγχος «σκοτώνει» τα μαλλιά

Ο χρόνος ζωής μίας τρίχας είναι περίπου 5 χρόνια. Όμως, σε περιόδους έντονου στρες ή κατάθλιψης, το διάστημα αυτό μειώνεται σημαντικά, περίπου στα 2 χρόνια. Τα μαλλιά, δηλαδή, πέφτουν πιο σύντομα από ό,τι σε κανονικές συνθήκες. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυ­χίας, επειδή, όταν ο οργα­νισμός ηρεμεί, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν.

Μύθος
Το καθημερινό λούσιμο και το σεσουάρ προκαλούν τριχόπτωση
Η χρήση «σκληρών» σαμπουάν και προϊόντων styling σε καθημερινή βάση, καθώς και το πολύ συχνό σεσουάρ, ταλαιπωρούν τα μαλλιά και τα αφυδατώνουν, αλλά δεν ευθύνονται για την τριχόπτωση. Καθημερινά υπολογίζεται ότι χάνουμε 50-100 τρίχες με το λούσιμο και το βούρτσισμα των μαλλιών, οι οποίες όμως αντικαθίστανται.

Advertisements
«Τσεκάρετε» μόνοι σας
Έχετε φυσιολογική ή έντονη τριχόπτωση; Το τεστ με το τράβηγμα των μαλλιών θα σας το πει. Πιάνετε μία μικρή τούφα ανάμεσα στα δάχτυλα και την τραβάτε. Αν σας μείνουν στο χέρι 5 με 10 τρίχες, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Αλήθεια
Η ισορροπημένη διατροφή εμποδίζει την απώλεια μαλλιών
Η απότομη απώλεια βάρους ή οι δίαιτες που αποκλείουν διάφορες ομάδες τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, επειδή ο οργανισμός στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν και στην υγεία της τρίχας. Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά εξασφαλίζει στον οργανισμό:

  • Βιταμίνες Α, C και Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και ευνοούν την παραγωγή νέων τριχών.
  • Μέταλλα, όπως ο σίδηρος, του οποίου η χρόνια έλλειψη προκαλεί τριχόπτωση, ο χαλκός, που προλαμβάνει την τριχόπτωση, το θείο, που αποτελεί βασικό συστατικό της τρίχας, και τέλος ο ψευδάργυρος, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να κάνει τα μαλλιά πολύ ξηρά ή πολύ λιπαρά και εύθραυστα και να οδηγήσει στην απώλειά τους.

Μύθος
Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά
Μπορεί να φαίνονται πιο υγιή και πυκνά τα μαλλιά σας όταν τα κουρεύετε, δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουν και να πέφτουν. Το κούρεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Το μόνο που κάνει είναι να απομακρύνει τα ταλαιπωρημένα μέρη του σώματός της.

Αλήθεια
Ενοχοποιούνται και φάρμακα για την τριχόπτωση
Πράγματι, ορισμένα φάρμακα προκαλούν τριχόπτωση, η οποία όμως είναι παροδική. Σε αυτά περιλαμβάνονται: αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, χημειοθεραπευτικά, φάρμακα για τη ρύθμιση του ουρικού οξέoς. Απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει και η λήψη υπερ­­βολικών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α. Επίσης, «ένοχοι» για παροδική ή μόνιμη απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι: 1) Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. 2) Ορμονικές αλλαγές (π.χ. μετά από εγκυ­μοσύνη). 3) Μυκητιάσεις του τριχωτού της κεφαλής. 4) Δερματικές πα­θήσεις. 5) Τραυματισμοί ή χει­ρουργικές επεμβάσεις στο κε­φάλι.

Advertisements
Ο φαλακρός άνδρας είναι «πολύ άνδρας»;
Φαίνεται ότι πρόκειται απλά για ένα διαδεδομένο μύθο… Οι φαλακροί δεν έχουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα, το κυριότερο από τα οποία είναι η τεστοστερόνη) από τους άνδρες με πλούσια μαλλιά. Η διαδεδομένη αυτή αντίληψη δεν επι­βε­βαιώνεται από καμία επιστημονική μελέτη. Ξεχάστε το…

Αλήθεια
Η φαλάκρα είναι κυρίως κληρονομική
Όντως, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα εμφανίζεται σε ανθρώπους που οι γονείς τους ή κάποιος στενός συγγενής τους είχαν και αυτοί ανδρογενετική αλωπεκία. Το κληρονομικό χαρακτηριστικό που είναι «γραμμένο» στα γονίδια τους είναι το εξής: Η ορμόνη τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (άλλη μορφή τεστοστερόνης), στην οποία τα μαλλιά παρουσιάζουν έντονη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Μύθος
Το καπέλο και το κράνος προκαλούν φαλάκρα
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι στρατιωτικοί, οι αθλητές και όσοι οδηγούν μηχανή δεν θα είχαν μαλλιά. Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι το κράνος και το καπέλο ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, και μάλιστα προσωρινή, μόνο όταν είναι πολύ σφιχτά.

Μύθος
Η ανδρογενετική αλωπεκία θεραπεύεται με φάρμακα
Τα φάρμακα (φιναστερίδη, μινοξιδίλη) σταματούν σε ποσοστό 80-85% την τριχόπτωση και επιτυγχάνουν κατά 60-65% την επανεμφάνιση τριχοφυΐας, με την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται εφ’ όρου ζωής. Το όποιο, λοιπόν, αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από τη συστηματική ή όχι χρήση των φαρμάκων.

Μύθος
Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα
Αντίθετα. Οι τρίχες που εμφυτεύονται δεν ξαναπέφτουν, επείδη μεταμοσχεύονται από τη ζώνη του κεφαλιού που τα μαλλιά δεν πέφτουν (χαμηλά στη βάση μέχρι τα αυτιά), σε εκείνη που εμφανίζεται μόνιμη τριχόπτωση (στην κορυφή και στο πλάι). Σπάνια επανεμφανίζεται απώ­λεια μαλλιών στο σημείο της μεταμόσχευσης, π.χ. όταν δημιουργηθεί φλεγμονή στην περιοχή, οπότε ο οργανισμός αποβάλλει τα μοσχεύματα, ή όταν προϋπάρχουν προβλήματα υγείας που ευθύνονται για την τριχόπτωση.

Advertisements

Τα tips της πρόληψης και της αντιμετώπισης

  • Προληπτικά, ο Δημήτρης Παλαιο­λόγος, κομμωτής και ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου «Coiffure Dimitri Staff», συστήνει να χρησιμοποιείτε σαμπουάν με χημικά ουδέτερο pΗ, που είναι ευεργετικό για τα μαλλιά, και να τα λούζετε 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε το τριχωτό να είναι καθαρό από ρύπους και ιδρώτα, που δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει.
  • Όσον αφορά την εποχική τριχόπτωση, ενδείκνυται η χρήση ειδικών θεραπευτικών αγωγών με σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες που δυναμώνουν την τρίχα και ενι­σχύουν την ανάπτυξή της.
  • Ευεργετικά αποτελέσματα έχει επίσης το μασάζ, επειδή τονώνει τη μικροκυκλοφορία.
  • Καλό είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε ντεκαπάζ και δυνατές βαφές. Στη θέση τους να προτιμήσουμε τις ανταύγειες, που δεν εφαρμόζονται στις ρίζες.
  • Πριν πιάσετε τα μαλλιά σας κότσο ή αλογοουρά, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στεγνωμένα. Η υγρασία κάνει κακό στο τριχωτό της κεφαλής.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τον κ. Δημήτρη Παλαιολόγο, ιδιοκτήτη του «Coiffure Dimitri Staff», Πατρ. Ιωακείμ 1, τηλ.: 210-72.14.121.

vita.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα