Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία της νοικοκυράς που καθαρίζει «μόνο όσα βλέπει η πεθερά» και δίνετε μεγάλη σημασία στο να είναι όλα πεντακάθαρα και τακτοποιημένα καθημερινά, τότε πρέπει να σας προειδοποιήσουμε για το «γόνατο της νοικυράς», που αφορά όσες κάνουν πολλές δουλειές στο σπίτι.

Advertisements

 

Τι είναι το «γόνατο της νοικοκυράς»

Το «γόνατο της νοικοκυράς» ή αλλιώς η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα που παρατηρείται συνήθως σε άτομα που γονατίζουν συχνά, όπως οι νοικοκυρές για να κάνουν δουλειές του σπιτιού. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή υπερκείμενη της επιγονατίδας και μερικές φορές οφείλεται σε λοίμωξη ή κρυσταλλογενή νοσήματα.

Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν

Το «γόνατο της νοικοκυράς» μπορεί να προκληθεί σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες – ακόμα και στα παιδιά εξαιτίας μιας μόλυνσης. Αλλά και σε άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί κανονικά, είτε επειδή λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή κάνουν χημειοθεραπείες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, διόγκωση, ερυθρότητα του γόνατος και δυσκολία στη βάδιση. Ο πόνος ωστόσο, υποχωρεί με την ανάπαυση. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως όπου το άτομο που υποφέρει απ’ το συγκεκριμένο πρόβλημα δυσκολεύεται να λυγίσει το γόνατό του. Αν πάλι, έχει προκληθεί από μόλυνση, τότε στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και ο πυρετός.

  Oι γυναίκες ήταν, είναι και θα είναι oι στυλoβάτες της ελληνικής οικογένειας

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο τρόπος αντιμετώπισης σχετίζεται με το κατά πόσο η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα έχει προκληθεί από κάποιο είδος μόλυνσης.

Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός παίρνει υγρό από το γόνατο και το στέλνει στο εργαστήριο. Ενώ περιμένετε τα αποτελέσματα, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα αντιβιοτικά. Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή, πιθανό είναι να σας προτείνει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να σας χορηγηθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Εάν δεν έχει προκληθεί από μόλυνση, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και συνήθως στον ασθενή, συστήνεται ξεκούραση.

 

Advertisements

Πηγή: mama365.gr