Ένας ακόμη λόγος να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The European Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει μία γυναίκα ημερησίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει το ύψος που θα έχει ως ενήλικας το παιδί της.
Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 20 συναπτά έτη 685 ζεύγη Δανών μαμάδων-παιδιών, καταγράφοντας την κατανάλωση γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη και το ύψος του παιδιού στην ηλικία των 20 ετών.

Λαμβάνοντας ως παραμέτρους το ύψος, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος της μητέρας και πολλούς άλλους παράγοντες, βρήκαν ότι οι μαμάδες που έπιναν περισσότερα από 150ml γάλακτος ημερησίως -μάλιστα, όλες σχεδόν έπιναν πλήρες γάλα- απέκτησαν μεγαλύτερα, κατά μέσο όρο, μωρά από τις μαμάδες που έπιναν λιγότερο γάλα. Το συμπέρασμα αυτό, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων σχετικών μελετών.

Για την ακρίβεια, στα 20 χρόνια τους, τα παιδιά των μαμάδων που έπιναν πολύ γάλα, ήταν κατά 1,5 εκατοστό ψηλότερα, από τα υπόλοιπα. Είχαν, επίσης, περίπου 8% υψηλότερα επίπεδα IGF-1 στο αίμα, ένας παράγοντας που ενισχύει την ανάπτυξη των οστών. Οι τάσεις αυτές, ωστόσο, δεν πέτυχαν στατιστική σημαντικότητα.

Όπως απάντησε σχετικά ο Thorhallur Halldorsson, ερευνητής του δανέζικου Ινστιτούτου State Serum σε θέμα εμβρυϊκής ανάπτυξης, «δεν έχουν καταγραφεί πολλοί παράγοντες προγεννητικής διατροφής ή περιβάλλοντος που να εξηγούν την ανάπτυξη των παιδιών. Η κατανάλωση γάλακτος, πάντως, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Αυξάνει το βάρος και το ύψος του μωρού στην γέννα, ενώ υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται και με το ύψος του παιδιού στην ενήλικη ζωή του.

mama365.gr