Μην χασετε

Το burnout της σύγχρονης μαμάς

Ανοίγεις τα μάτια, ίσως με το ζόρι. Η λογική υπαγορεύει να σηκωθείς αμέσως, ήδη έχεις αργήσει. Το σώμα δεν συνεργάζεται. Προσπαθείς, δίνεις εντολές στα άκρα να ενεργοποιηθούν. Είναι δύσκολο, μοιάζει με δυσβάστακτη τεράστια αποστολή. Τσεκάρεις το κινητό και επιβεβαιώνεσαι. Έχεις ήδη αργήσει. Σηκώνεσαι, είναι μονόδρομος…πρέπει να βιαστείς. Τα παιδιά πρέπει να πλυθούν, να ντυθούν, να φάνε πρωινό και να φύγετε τρέχοντας.

Κι όμως, νιώθεις ως είσαι ήδη κουρασμένη, εύχεσαι να μην είχες ξυπνήσει, μόλις άνοιξες τα μάτια σου και είσαι εξαντλημένη. Κινήσαι μηχανικά, ξεχνάς το επόμενο στάδιο, προσπαθείς, συγκεντρώνεσαι και επαναφέρεις τον εαυτό σου. Αφού αφήσεις τα παιδιά στο σχολείο, πηγαίνεις στη δουλειά. Κι εκεί παλεύεις να συγκεντρωθείς, να βάλεις πρόγραμμα και τάξη. Το ενδιαφέρον σου έχει χαθεί και νιώθεις πως δεν θα το ξαναβρείς ποτέ. Νιώθεις πονοκέφαλο, είσαι ανεπαρκής ή έτσι νομίζεις. Βαρίεσαι τα πάντα, όσο κι αν προσπαθείς, δεν βρίσκεις ενδιαφέρον σε τίποτα. Θυμώνεις με όλα μα πάνω από όλα με τον εαυτό σου που δεν μπορεί να είναι ψύχραιμος και να διαχειριστεί τις χιλιάδες αρμοδιότητες.

Καλωσόρισες στον κόσμο του γνήσιου, ωμού και σκληρού Burnout. Κι αν δεν φροντίσεις σύντομα για αυτό, η κατάσταση θα προχωρήσει και θα χειροτερεύσει. Εξουθένωση, (ανίατος) κυνισμός και αίσθημα ανεπάρκειας σε όλους τους τομείς θα είναι τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου.

Οκτώ απλοί τρόποι αντιμετώπισης του θηλυκού burnout (σύμφωνα με τους «Τimes» του Λονδίνου και τη βρετανική καμπάνια «Let Go» της Sanctuary Spa):

Advertisements

1. Διοργανώστε κάτι που θα σας βοηθήσει να «αποταυτίσετε» τις σκέψεις σας από το «υπερφορτωμένο» παρόν. Μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά απλό, π.χ. μια συνάντηση με μια φίλη (όσο διαρκεί, βέβαια, καλό είναι να αποφεύγονται «στρεσογόνες» σκέψεις που αφορούν το αυριανό meeting στο γραφείο, την οικονομική ανασφάλεια ή το homework των παιδιών).

2. Δώστε στους άλλους πράγματα σε καθημερινή βάση. Ακόμη και οι μικρές δόσεις προσφοράς και δοτικότητας ανεβάζουν τη διάθεση.

3. Μάθετε κάτι νέο. Η διαδικασία κατάκτησης μιας καινούργιας γνώσης ή δεξιότητας είναι συχνά ανέλπιστα θεραπευτική.

4. Πιείτε δύο λίτρα νερό την ημέρα. Το σώμα και ο εγκέφαλος δουλεύουν καλύτερα όταν ενυδατώνονται επαρκώς.

Advertisements

5. Ελαττώστε την καφεΐνη. Είναι μία τεχνητή μορφή αδρεναλίνης η οποία μιμείται τη δράση του στρες.

6. Σβήστε το iPad. Προσπαθήστε να έχετε κάθε μέρα μια «device free» ζώνη, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Κλείστε όλες τις οθόνες πριν πέσετε για ύπνο και βέβαια μη διανοηθείτε να «τσεκάρετε» τα επαγγελματικά σας e-mail λίγο πριν σβήσετε το φως.

7. Ασκηθείτε για 20 λεπτά κάθε μέρα. Ενας μικρός περίπατος είναι αρκετός (ενώ το να ξυπνάς εν εξάλλω στις 6 τα ξημερώματα για να προλάβεις να «στριμώξεις» μία ώρα spinning στο γυμναστήριο πριν από τη δουλειά μπορεί να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα).

8. Πηγαίνετε για ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Είναι το «στάδιο της προθέρμανσης» που ενθαρρύνει την υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου.

jenny.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα