Αν είστε λάτρεις των έθνικ γεύσεων, αυτή η σούπα θα σάς καλύψει και με το παραπάνω.

Υλικά

  • ½ κιλό γαρίδες
  • 2 λίτρα νερό
  • 4 τεμάχια λεμονόχορτο (lemongrass) καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές διαγώνιες φέτες*
  • 1 μικρό κομμάτι galangal (20γρ. περίπου) κομμένο σε λεπτές φέτες*
  • 10 kaffir lime φύλλα σπασμένα με το χέρι*
  • 5 πιπεριές τσίλι χωρίς κοτσάνι, κομμένες στη μέση κάθετα
  • 5 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 300γρ. μανιτάρια άσπρα (αν βρείτε oyster είναι καλύτερα), σε φέτες
  • 2 ντομάτες σε φέτες
  • 2 λευκά μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 10 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού
  • 10 κουτ. σούπας χυμό lime (10-15 lime περίπου)
  • 1 lime κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)

Για πιο κρεμώδη εκδοχή

  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα τσίλι
  • 10 κουτ. σούπας γάλα καρύδας

Διαδικασία

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, το λεμονόχορτο, το galangal, τα kaffir lime, τις τσίλι πιπεριές, το σκόρδο και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τις γαρίδες, τα μανιτάρια, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά.

Προσθέτετε τη σάλτσα ψαριών, τη ζάχαρη και αφήνετε τη σούπας για ακόμη 2-3 λεπτά στη φωτιά και αποσύρετε. Προσθέτετε το χυμό lime, τον κόλιανδρο ανακατεύετε και σερβίρετε τη σούπα σε μπολ διακοσμώντας με φέτες lime.

Για την πιο κρεμώδη εκδοχή: Αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τη μισή σούπα και την κρατάτε στην άκρη. Την υπόλοιπη που έχει μείνει στην κατσαρόλα τη βάζετε ξανά στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτετε τη σάλτσα τσίλι και το γάλα καρύδας, αφήνετε να ζεσταθούν για 1-2 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.

Tips

Lemongrass, galangal και kaffir lime βρίσκετε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα και σε μπαχαροπωλεία όπως το Μπαχάρ.

Το πιο σημαντικό γευστικά σε αυτή τη σούπα είναι να έχει μια πικάντικη, αλμυροξινογλυκιά γεύση, γι αυτό το λόγο μπορείτε να αυξομειώσετε το χυμό lime, τη σάλτσα ψαριών και τη ζάχαρη σύμφωνα με τα γούστα σας.

Οι γαρίδες όταν πάρει βράση η σούπα βγάζουν αφρό επάνω, γι αυτό και την ξαφρίζετε.

Συνήθως αυτή η σούπα δεν τρώγετε μόνη της αλλά συνοδεύετε με ρύζι.

olivemagazine.gr