Μπορεί να επιλέγετε πολύ προσεκτικά ποια τρόφιμα θα αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσετε ότι φροντίζετε την υγεία σας.

Ορισμένες τροφές μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τοξικές αν δεν τις μεταχειριστούμε σωστά.

Τα 5 συνηθισμένα λάθη που κάνουν το φαγητό επικίνδυνο

Χρησιμοποιείτε λάθος έλαια

Κάθε έλαιο, ζωικό και φυτικό, μπορεί να φτάσει μέχρι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας – και αυτή η θερμοκρασία διαφέρει για το καθένα από αυτά. Από τη στιγμή που αρχίζουν να καίγονται, απελευθερώνουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τα έλαια που μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία παραμένοντας ασφαλή, είναι μεταξύ άλλων εκείνα που προέρχονται από το αβοκάντο και το αμύγδαλο, όπως και το σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο.

 

Παραζεσταίνετε το ελαιόλαδο

Ακόμη και πριν φτάσει σε σημείο να γίνει επικίνδυνο, το ελαιόλαδο θα πρέπει να παραμένει σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Διαφορετικά, είναι σαν να το αφήνετε να πάει χαμένο.

  Δυσκοιλιότητα: Οι 14 καλύτερες τροφές για ανακούφιστείτε από τα συμπτώματα

 

Ξεροψήνετε το κρέας

Το τηγανιτό κρέας και το κρέας στο γκριλ μπορεί να είναι πεντανόστιμα, όμως εκτός από τη φιγούρα μας κάνουν κακό και στον οργανισμό μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που ξεπερνά μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, δημιουργούνται συστατικά τα οποία βλάπτουν το ανθρώπινο DNA. Και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά το μεταβολισμό τους, ενδέχεται να ενεργοποιούν ένζυμα που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

 

Χρησιμοποιείτε λάθος σκεύη

Τα αντικολλητικά σκεύη μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τοξικά, επομένως αν έχετε τη δυνατότητα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές (π.χ. γυάλινα, κεραμικά ή ανοξείδωτα σκεύη). Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι δεν δημιουργείτε γρατσουνιές στην επιφάνειά τους.

 

Φυλάτε τα περισσεύματα σε πλαστικά σκεύη

Ορισμένα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αποτελούνται από ένα υλικό που λέγεται BPA (bisphenol – A), το οποίο ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Γι΄ αυτό προτιμήστε τα γυάλινα δοχεία.

 

ΠΗΓΗ

  Πολυφαινόλες: Από ποιες 4 παθήσεις μας προστατεύουν