Υπάρχει η πεθερά που είναι πραγματικά δεύτερη μάνα για τη νύφη της! Διακριτική και ευχάριστη, βάζει πάνω απ’ όλα την ευτυχία του παιδιού της χωρίς να προκαλεί προβλήματα στο ζευγάρι. Και υπάρχει κι ένα άλλο είδος πεθεράς (η δική μου και μπορεί και η δική σου!) που μας πετάει απ’ το πρωί έως το βράδυ βιτριολικές ατάκες, προσπαθεί να μας δημιουργήσει τύψεις απ’ το πουθενά και γενικά, μας κάνει τη ζωή… δύσκολη!

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσες δεν έχουν κουραστεί να εκτοξεύουν το φαρμάκι στις νύφες τους μετά από τόσα χρόνια! Ήρθε η ώρα να μπει μια μεγάλη «τελεία» λοιπόν και να μην ξανακούσουμε τα εξής:

«Πότε θα ‘ρθείτε να σας δούμε; Θα ξεχάσουμε τα εγγόνια μας όπως πάει…»

Κι όμως! Από τα πιο φαρμακερά παράπονα που συνηθίζει να κάνει (μόνο σε σένα!) είναι ότι δεν την επισκέπτεστε συχνά και ότι της στερείς τον χρόνο με τα εγγόνια της. Και ας πηγαίνετε για τραπέζωμα στο σπίτι της κάθε Κυριακή, εκείνη δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί! 

«Καλά με έτοιμο φύλλο φτιάχνεις εσύ σπανακόπιτα;»

Προφανώς και πιστεύει ότι μαγειρεύει καλύτερα από τον Κοντιζά, τον Κουτσόπουλο και τον Ιωαννίδη μαζί! Εσύ θα τη γλύτωνες; Η κριτική της μόνο καλοπροαίρετη δεν είναι και όποιο φαγητό κι αν τολμήσεις να φτιάξεις ή θα είναι πολύ βαρύ ή ανάλατο ή και ανθυγιεινό ακόμα. Και μετά θα κοιτάξει το εγγόνι της και με περίσσια χαρά θα πει: «σαν το φαγητό της γιαγιάς δεν έχει! Έτσι δεν είναι πουλάκι μου;» – και ας έχεις βάλει εργατοώρες στην κουζίνα για την ευχαριστήσεις!

 

«Το παιδί έχει άγχος και δεν κοιμάται γιατί το πιέζετε με τα μαθήματα»

Μία από τις αγαπημένες ασχολίες είναι να σου δημιουργεί τύψεις και να υπονοεί έμμεσα πως είσαι κακή μαμά. Θα βρει τρόπο να αχρηστεύσει κάθε παιδαγωγική επιλογή που έχεις κάνει, τονίζοντάς σου ότι εκείνη θα το έκανε καλύτερα! Για τον απλούστατο(στο μυαλό της) λόγο ότι η ίδια ξέρει πως νιώθει το εγγόνι της και τι να του προσφέρει για να είναι πάντα ευτυχισμένο…

«Πάχυνες! Πρόσεχε θα τον χάσεις τον γιόκα μου…»

Είναι αυτονόητο ότι ο γιος της είναι ένας Άδωνης που κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Το περιζήτητο κελεπούρι που… στραβώθηκε και σε ερωτεύτηκε. Πάντα νέος και ωραίος (κι ας κάνει φαλάκρα σιγά-σιγά), γλυκομίλητος (και ας μην μιλιέται τα πρωινά), εκείνος είναι ο τέλειος, ενώ εσύ όχι. Και αυτό φροντίζει να στο υπενθυμίζει λέγοντάς σου ότι πάχυνες, άφησες τον εαυτό σου κλπ. Σταματήστε επιτέλους αυτό το bullying με την εμφάνιση! Ο γιος σου είναι ο Γιάννης απ’ το Μαρούσι, όχι ο Μπραντ Πιτ!

 

«Δεν τον προσέχεις τον γιο μου»

Αυτή η ατάκα κρύβει παγίδες και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το τι ακριβώς εννοεί η γλυκομίλητη πεθερούλα σου. Μπορεί να σημαίνει ότι ο γιόκας της πάχυνε πολύ ή αδυνάτισε επικίνδυνα ή μπορεί στα μάτια της να φαίνεται στενοχωρημένος. Ό,τι κι αν συμβαίνει φταις εσύ- είτε για τον μεταβολισμό του, είτε για τη ψυχολογία του…

«Άχου! Ίδια η γιαγιά της είναι!»

Ναι, αγαπητή αναγνώστρια… Μην ανατριχιάζεις! Εννοεί πως το παιδί ΣΟΥ είναι ίδιο εκείνη! Δεν χάνει ευκαιρία να πει σε φίλους και γνωστούς πόσο της μοιάζει η κόρη σου και σε εμφάνιση και σε ταμπεραμέντο και πόσο τυχερή είναι! Όσο για σένα, θέλεις απλώς να πας σε μια γωνιά να κλάψεις.

 

 

mama365.gr