Μια 31χρονη Ρομά επιχείρησε κλοπή στο Φαληράκι, αλλά όταν αντιλήφθηκε ότι την είδαν, τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας πίσω το ανήλικο παιδί της!

Η γυναίκα τώρα κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ, το 7χρονο αγόρι φιλοξενείται σε Ίδρυμα ανηλίκων (Ορφανοτροφείο) της περιοχής, κατόπιν εντολής της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τη μητέρα του.

 

Μάλιστα η 31χρονη μητέρα του παιδιού είχε συλληφθεί και στο τέλος Απριλίου 2023 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ως «αρχηγός» εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε μία ληστεία και επτά κλοπές στο νησί μας, και η οποία και «καθοδηγούσε» τους λοιπούς εμπλεκόμενους, δηλαδή την 13χρονη κόρη της, μία 32χρονη, μία 41χρονη, μία 21χρονη, έναν 23χρονο, έναν 15χρονο και έναν 17χρονο.

Advertisements

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής η 31χρονη φέρεται να μετέβη μαζί με άλλον ή άλλους ομόφυλους της στην περιοχή του Φαληρακίου το περασμένο Σάββατο 20 Μαΐου με σκοπό την κλοπή. Μαζί της είχε και τον επτάχρονο γιο της, τον οποίο και μόλις έγινε αντιληπτή, η 31χρονη τον άφησε εκεί και τράπηκε σε φυγή.

Περίοικοι που είδαν μόνο του το μικρό αγόρι, ενημέρωσαν το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, αστυνομικοί του οποίου περισυνέλλεξαν τον ανήλικο και με εντολή της αρμόδιας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, το μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ρόδου για προληπτικές εξετάσεις.

 

Το παιδί πλέον φιλοξενείται στο Ορφανοτροφείο, ενώ για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία σε βάρος της 31χρονης για έκθεση ανηλίκου με την οποία και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, καθώς έχει παρέλθει το χρονικό όριο του αυτοφώρου.

Advertisements

Πάντως από τους αστυνομικούς διερευνάται κατά πόσο η 31χρονη έχει ολοκληρώσει το σκοπό της μετάβασης της στο Φαληράκι, δηλαδή αν έχει διαπράξει κάποια κλοπή.

 

Η εγκληματική οργάνωση, η ληστεία και οι κλοπές

Πέντε ενήλικοι (μεταξύ των οποίων και η 31χρονη) και τρεις ανήλικοι Ρομά, είναι αυτοί που κατηγορούνται για τη διάπραξη μίας ληστείας και επτά κλοπών στο νησί της Ρόδου και σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αλλά και διακεκριμένες κλοπές και κρατούνται έως τις απολογίες τους.

Πρόκειται για πέντε ενήλικες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι γυναίκες και τρεις ανήλικους (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), όλοι Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό στο Καρακόνερο. Μάλιστα για την εξιχνίαση της υπόθεσης, στις 27 Απριλίου 2023 το πρωί πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας στον συγκεκριμένο καταυλισμό.

Advertisements

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ως «αρχηγός» της οργάνωσης φέρεται η 31χρονη η οποία και «καθοδηγούσε» τους λοιπούς εμπλεκόμενους, δηλαδή την 13χρονη κόρη της, μία 32χρονη, μία 41χρονη, μία 21χρονη, έναν 23χρονο, έναν 15χρονο και έναν 17χρονο.

 

Αναλυτικότερα, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση στοιχείων σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης των κατηγορουμένων (modus operandi) και διαπιστώθηκε ότι είχε συσταθεί εγκληματική ομάδα με αρχηγό γυναίκα και ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών, παρουσιάζοντας διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσαν χρήματα – αντικείμενα από διάφορες επιχειρήσεις, κατοικίες και πολίτες.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να διέπραξαν το χρονικό διάστημα από τις 12 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 21 Απριλίου 2023, μία ληστεία στην περιοχή των Κολυμπίων και άλλες επτά κλοπές σε σπίτια και καταστήματα της Ρόδου, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά οφέλη.

Advertisements

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη ληστεία σημειώθηκε στις 21 Απριλίου 2023 στην περιοχή των Κολυμπίων όπου οι δράστες αφού έριξαν κάτω πολίτη του πήραν το χρηματικό ποσό των 160 ευρώ.

 

Σε ότι αφορά τις κλοπές έχουν ως εξής:

  • Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 στην λαϊκή αγορά στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Ρόδου, με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν από ημεδαπή ένα κινητό τηλέφωνο, την αστυνομική της ταυτότητα και μία τραπεζική κάρτα με την οποία προέβησαν σε συναλλαγές.
  • Στις 7 Ιανουαρίου 2023, αφαίρεσαν από κατάστημα στην πόλη της Ρόδο τα φιλοδωρήματα της επιχείρησης αξίας 400 ευρώ.
  • Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 αφαίρεσαν από κατοικία ένα πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 780 ευρώ.
  • Στις 5 Απριλίου 2023 αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή καταστήματος το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ
  • Στις 7 Απριλίου 2023 αφαίρεσαν από κατάστημα ένα πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ
  • Στις 21 Απριλίου 2023 αφαίρεσαν από κατοικία ένα πορτοφόλι που περιείχε το ποσό των 230 ευρώ
  • Στις 24 Μαρτίου 2023 επί της επαρχιακής οδού Ρόδου – Καλλιθέας, με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν από ημεδαπή πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 15 ευρώ.

Οι εμπλεκόμενοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Μιχάλη Διάκο, Μανώλη Ζέζιο, Βασίλη Λόγγο, Γιώργο Κακακιό, Στεφανία Καρακατσάνη και Αναστάσιο Διάκο, προσήχθησαν την 1η Μαΐου 2023 διαδοχικά ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Advertisements

 

Μάλιστα σε ότι αφορά την ληστεία στα Κολύμπια, ο 23χρονος που κατηγορείται για αυτήν, προσκόμισε βεβαίωση στον ανακριτή Ρόδου δια του δικηγόρου του κ. Μιχάλη Διάκου, με την οποία προκύπτει ότι ο παθών έχει αποζημιωθεί και δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του κατηγορούμενου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, οι τρεις ανήλικοι Ρομά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, ο 21χρονος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και οι λοιποί κατηγορούμενοι με τους όρους της εμφάνισης τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

 

Advertisements

 

Advertisements