Μην χασετε

Ρετσέλι με κολοκύθα

Το ρετσέλι είναι από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά του κουταλιού, αφού κάνει στην άκρη τη ζάχαρη, αντικαθιστώντας την με πετιμέζι ή μούστο. Εδώ επιλέξαμε να “παντρέψουμε” την κολοκύθα με το πετιμέζι, δημιουργώντας ένα σπάνιας νοστιμιάς γλυκό.

Υλικά

1 κιλό σάρκα γλυκοκολοκύθας, σε κομμάτια πάχους 3εκ.
1 κιλό πετιμέζι
2 – 3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
Για το ασβεστόνερο
2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο
2 λίτρα νερό

Διαδικασία

Βήμα 1: Διαλύετε τον ασβέστη στο νερό, περνάτε το ασβεστόνερο από σήτα στρωμένη με τουλπάνι και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας. Αφήνετε να μείνουν εκεί για 8 – 10 ώρες και μετά τα ξεβγάζετε με άφθονο κρύο νερό.

Advertisements

Βήμα 2: Βράζετε τα κομμάτια της κολοκύθας σε φρέσκο νερό για λίγη ώρα, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει η σάρκα τους. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε σε πετσέτα να στεγνώσουν.

Βήμα 3: Κατόπιν βράζετε το πετιμέζι για λίγα λεπτά και ρίχνετε μέσα την κολοκύθα και την αρμπαρόριζα. Συνεχίζετε να βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και να αποκτήσει την πυκνότητα των γλυκών του κουταλιού.

Βήμα 4: Αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη να μείνει το ρετσέλι για 24 ώρες περίπου. Δοκιμάζετε το σιρόπι και, αν χρειάζεται λίγο ακόμα δέσιμο, ξαναβράζετε το ρετσέλι για μερικά λεπτά.

Βήμα 5: Μεταφέρετε το ρετσέλι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα, τα σκεπάζετε και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν.

Advertisements

Tip: Με την ίδια συνταγή φτιάχνετε και ρετσέλι καρπουζιού, χρησιμοποιώντας φλούδα καρπουζιού, καθαρισμένη από την εξωτερική επιφάνεια. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ρετσέλι με συνδυασμό κολοκύθας και καρπουζιού, χρησιμοποιώντας 1 κιλό σάρκα γλυκοκολοκύθας και 1 κιλό φλούδα καρπουζιού και, διπλασιάζοντας την ποσότητα του καρπουζιού και του μίγματος για το ασβεστόνερο.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα