Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο περισσότερο θα μπορούσες να τρως αν γυμνάζεσαι; Μήπως τελικά εκείνο το γλυκό δεν είναι και τόσο αμαρτωλό για τα fit κορίτσια;

Η γυμναστική καίει θερμίδες! Οκ, αυτό το ξέρεις. Μπορείς όμως να φανταστείς πόσο πιο εύκολη θα γινόταν η δίαιτά σου αν έκανες παράλληλα και γυμναστική; Έχεις σκεφτεί πως τρώγοντας περισσότερο φαγητό θα έχανες τα ίδια ή και περισσότερα κιλά, απλά και μόνο επειδή γυμνάζεσαι; Το ξέρεις πως αν βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου τότε μπορείς να απολαμβάνεις κι ένα από τα αγαπημένα σου (και απαγορευμένα σε διαφορετική περίπτωση) γλυκά χωρίς ενοχές;

Κάνουμε το crash test! Πως μπορεί να μοιάζει η δίαιτα μιας γυναίκας που γυμνάζεται σε σύγκριση με εκείνη ενός κοριτσιού που δεν ασκείται; Η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Αθλητικής Διατροφής, Μαριέτα Μαρκούση έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

ΚΑΙΣ ΛΙΠΟΣ, ΤΟΝΩΝΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

Ας χτυπήσουμε όμως πρώτα εκεί που πονάει… Είναι σκληρό, αλλά μια γυναίκα που γυμνάζεται καίει πιο εύκολα λίπος, ενώ ο μεταβολισμός της λειτουργεί πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες:

– Ένα fit girl χάνει λίπος…
Ένα χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, ρακέτες ή οποιαδήποτε γυμναστική θα εστιάσει σε δύο πηγές ενέργεια για το σώμα: Τους υδατάνθρακες και το λίπος! Όσο λοιπόν γυμνάζεσαι καταναλώνεις από τα αποθέματα των υδατανθράκων. Και λοιπόν; Θα σκεφτείς….

“Στο τέλος της ημέρας ο οργανισμός θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τις απώλειες του σε υδατάνθρακα κινητοποιώντας το λίπος του. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος που θα «κάψουμε» μέσα στην ημέρα θα είναι μεγαλύτερο” επισημαίνει η διαιτολόγος. Α, και να σημειώσω εδώ πως έτσι θα χάσεις λίπος από εκεί που είναι περισσότερο, είτε αυτό είναι στην κοιλιά, είτε στους μηρούς.

– Το χουχούλιασμα στον καναπέ μειώνει το μεταβολισμό
Είναι η λέξη κλειδί, κάθε φορά που ασχολείσαι με τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική. Γιατί ένα επιβραδυνόμενος μεταβολισμός σημαίνει πως πρέπει να τρως λιγότερο για να μπορέσεις να χάσεις κιλά.

“Ένας άνθρωπος με καθιστικό τρόπο ζωής έχει σίγουρα χαμηλότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με κάποιον που ασκείται. Η αύξηση του μεταβολισμού μέσω της άσκησης επέρχεται σύντομα και μπορεί να είναι διαρκής όσο αυξάνουμε σταδιακά είτε την ένταση είτε τη διάρκεια της δραστηριότητας” τονίζει η κα. Μαρκούση.

– Δίαιτα χωρίς γυμναστική=Χαλάρωση
Ακόμη και αν καταφέρεις να χάσεις κιλά με μια σωστή διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, το ζήτημα της χαλάρωσης παραμονεύσει. Ειδικά αν χάσεις πολλά κιλά. Μια παρενέργεια που δεν θα παρατηρήσεις αν παράλληλα γυμνάζεσαι ώστε να διατηρείς το δέρμα και το μυικό σου σύστημα σφριγηλό.

CRASH TEST

Για να καταλάβεις όμως τη διαφορά ζητήσαμε από τη διαιτολόγο να μας φτιάξει δύο μενού διατροφής. Ένα για μια γυναίκα που δεν γυμνάζεται και ένα για ένα κορίτσι που ασκείται συστηματικά. Δες τα μενού παρακάτω και παρατήρησε τις διαφορές

(ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

no_workout_diet

workout_diet

 ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τα μενού θα δεις πως σε εκείνο που περιλαμβάνεται και γυμναστική, το φαγητό είναι σαφώς περισσότερο. Θα δεις πως προστίθενται τρόφιμα και σνακ σε κάθε γεύμα σχεδόν (είναι με highlight)!

500 θερμίδες για την απόλαυσή σου: “Μία μέτριας έντασης άσκηση μίας ώρας μπορεί να προσθέσει στην συνολική δαπανώμενη ενέργεια μέχρι και 500 θερμίδες”! Και αν σου φαίνονται λίγες σκέψου πως μπορείς με αυτές τις θερμίδες να προσθέσεις ένα έξτρα γεύμα χωρίς συνέπειες ή ακόμη και να απολαύσεις ένα γλυκό, χωρίς να φοβάσαι ότι θα χαλάσει η δίαιτα.

Γλυκό ή λιπαρά χωρίς επιπτώσεις: Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή της άσκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως τα αυξημένα τριγλυκερίδια, τα μεταβολικά νοσήματα και άλλα… Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι κάποιος που γυμνάζεται μπορεί να δώσει μία άφεση αμαρτιών στον εαυτό του καταναλώνοντας λίγο περισσότερο κόκκινο κρέας ή κάποιο λιπαρό γλυκό χωρίς αυτά να έχουν επίδραση στην υγεία και την ευρωστία του.

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τώρα ξέρεις πως θα απολαμβάνεις περισσότερο το φαγητό σου αν μαζί με τη δίαιτα κάνεις και γυμναστική. Όμως τα πλεονεκτήματα ενός fitness girl δεν σταματούν εκεί:

1. Καις περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν κάθεσαι. “Όταν πραγματοποιούμε κάποια δραστηριότητα μέσα στην ημέρα αυξάνουμε την κατανάλωση θερμίδων με αποτέλεσμα η απώλεια κιλών να είναι μεγαλύτερη. Αλλά ακόμα και μακροπρόθεσμα η σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας – δηλαδή όταν κάθεσαι και δεν κάνεις τίποτα – μέσω της αύξησης του συνολικού μυϊκού ιστού του σώματος. Με λίγα λόγια αν κάτσεις στον αγαπημένο σου καναπέ, αφού κάνεις τη γυμναστική σου, τότε έχεις βάλει τις βάσεις για καις περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν βλέπεις τηλεόραση.

2. Έχεις καλύτερη διάθεση: Η φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με την αυξημένη έκκριση των ορμονών της χαράς (ενδορφίνες). Έτσι, ένα άτομο που γυμνάζεται αισθάνεται μεγαλύτερη χαρά λόγω αυτής της ιδιότητας που προσφέρει η άσκηση στις ορμόνες. Οπότε με αυτό τον τρόπο μπορεί να περιορίσει και την συναισθηματική διατροφή (τρώω από ανία ή άγχος και όχι επειδή πεινάω) που φαίνεται να εμφανίζουν ολοένα και περισσότερα άτομα και κυρίως γυναίκες.

3. Φροντίζεις την υγεία σου: Η συστηματική δραστηριότητα φαίνεται να δρα προστατευτικά στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως επίσης συστήνεται ως μέσο αντιμετώπισης κάποιων χρόνιων νοσημάτων.

tlife.gr