Μην χασετε

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να μη βρέχει το κρεβάτι

Πρόβλημα που αγχώνει όλη την οικογένεια, αλλά και ψυχολογικό βάρος για το ίδιο το παιδί, η βραδινή ενούρηση, ταλαιπωρεί και στενοχωρεί. Το παιδί μπορεί να έχει μάθει να χρησιμοποιεί το γιο-γιό μέσα στη μέρα και να δείχνει έτοιμο για να βγάλει την πάνα του και το βράδυ, ωστόσο συνεχίζει να βρέχει το κρεβάτι του. Δείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Advertisements

Εάν το μικρό σας έχει κλείσει τα πέντε και «βρέχει» συχνά το κρεβάτι του τη νύχτα, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Είναι πιθανό να αντιμετωπίζει τη λεγόμενη νυχτερινή ενούρηση και να χρειάζεται να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα. Δείτε δοκιμασμένες τεχνικές που προτείνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά!

-Μιλήστε, αρχικά, με το τον παιδίατρο του παιδιού. Εκείνος θα αποκλείσει άλλα παθολογικά αίτια και πιθανώς θα συστήσει μια επίσκεψη σε ουρολόγο (εάν το μικρό «βρέχει» το κρεβάτι του και πονάει ή παραπονιέται όταν κάνει τσίσα, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος).

-Μην μαλώνετε και μην τιμωρείτε το παιδί. Επιβραβεύστε το και κρατήστε μια θετική στάση απέναντί του κάθε φορά που ξυπνά με το σεντόνι του στεγνό, μπορείτε π.χ. να του κολλάτε ένα αυτοκόλλητο επειδή τα κατάφερε.

-Σιγουρέψτε πως το παιδί καταναλώνει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά που δεν πίνουν πολύ νερό μέσα στη μέρα, έχουν την τάση να πίνουν μεγάλη ποσότητα το βράδυ με αποτέλεσμα να θέλου συχνά τουαλέτα μέσα τη νύχτα.

-Απαγορέψτε όλα τα υγρά μετά το βραδινό γεύμα. Λίγο νερό πριν πέσει για ύπνο είναι αρκετό. Αποφύγετε υγρά που ερεθίζουν το συκώτι, όπως τα αναψυκτικά ή εκείνα που περιέχουν καφεΐνη.

-Βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα πάει στην τουαλέτα πριν τον ύπνο. Αυτό πρέπει να γίνει μια τελετουργία ή μια καθημερινή συνήθεια όπως το βούρτσισμα των δοντιών.

-Πριν τη νυχτερινή κατάκλιση καλό είναι να μην τρώει το παιδί γλυκά. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο του παιδιού, το οποίο μετά από μερικές ώρες πέφτει εξίσου απότομα. Με αυτήν την πτώση, ο εγκέφαλος του παιδιού θα κοιμηθεί πιο βαθιά και έτσι το παιδί δεν θα αντιληφθεί την ανάγκη του να πάει στην τουαλέτα.

-Μάθετε στο παιδί να χαλαρώνει και να μη βιάζεται κατά τη διάρκεια της ούρησης. Όταν δεν βιάζεται θα αδειάζει καλύτερα την κύστη του και θα διευκολύνει την κατάσταση.

Advertisements

-Ζητήστε την συμβουλή του παιδιάτρου, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρει το παιδί φάρμακο κατά της νυχτερινής ενούρησης. Μην δοκιμάσετε να χορηγήσετε τίποτα που δεν έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

-Χρησιμοποιήστε ένα “ξυπνητήρι για τα τσίσα”. Το ξυπνητήρι χτυπάει αμέσως μόλις ξεκινά η απώλεια ούρων, συνδέοντας έτσι άμεσα το συμβάν με την αφύπνιση. Το παιδί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκπαιδεύεται να αντιλαμβάνεται από μόνο του το γέμισμα της κύστης. Σκοπός είναι το παιδί εκείνη τη στιγμή να σηκώνεται και να πηγαίνει να κάνει τα τσίσα του στην τουαλέτα. Μπορείτε να αγοράσετε από εδώ το ξυπνητήρι νυχτερινής ενούρησης, στην τιμή των 79 ευρώ.

-Μάθετε στο παιδί να συνηθίσει να σας φωνάζει ή, ακόμη καλύτερα, να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, όταν νιώθει την ανάγκη. Φροντίστε να του έχετε πάντα αναμμένο ένα φωτάκι που θα φωτίζει από το δωμάτιό του μέχρι την τουαλέτα.

-Αφού κλείσει τα πέντε του χρόνια, καταργήστε οπωσδήποτε την πάνα το βράδυ. Όσο κι αν με την πάνα αποφεύγετε το μουσκεμένο κρεβάτι κάθε βράδυ, στην πραγματικότητα επιβραδύνετε την ανάπτυξη του παιδιού και δεν το βοηθάτε να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

-Αν το παιδί «βραχεί» τη νύχτα, μην το μαλώσετε. Πολλά παιδιά ταυτίζουν τα τσίσα το βράδυ με μια πολύ κακή εμπειρία και αδυνατούν να την σταματήσουν από φόβο ή ψυχαναγκασμό. Μην το απειλείτε, μην του δημιουργείτε ενοχές και μην το προσβάλλετε. Μοιραστείτε δικές σας εμπειρίες μαζί του για να το θεωρήσει εντελώς φυσιολογική διαδικασία.

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα