Έχεις ασημένια και χρυσά κοσμήματα; Ή μήπως προτιμάς τις πέρλες; Δες πώς να καθαρίσεις όλα σου τα κοσμήματα.

Χρυσό
Παρόλο που ο χρυσός δεν μαυρίζει εύκολα, πολλές φορές αποθηκεύει πολύ βρωμιά λόγω της καθημερινής χρήσης. Για να εξαλείψεις τις βρωμιές που μπορεί να κολλήσουν πάνω στο χρυσό σου κόσμημα γέμισε ένα μπολ με 2 φλ. ζεστό νερό και μερικές σταγόνες υγρό πιάτων. Βάλε μέσα το κόσμημά σου και άφησέ το εκεί για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα, βγάλ’το και τρίψ’το απαλά με μία μαλακιά βούρτσα ή με μία παλιά οδοντόβουρτσα.

Πέρλες
Λόγω του ότι οι πέρλες (μαργαριτάρια) είναι πολύ εύθραυστες και ευαίσθητες (ειδικά αν είναι αληθινές) πρέπει να προσέχεις πολύ το καθάρισμά τους. Δεν πρέπει, για παράδειγμα, ποτέ να χρησιμοποιείς σκληρά υλικά για να τις καθαρίζεις. Διαφορετικά μπορεί να τις καταστρέψεις. Πάρε μία απαλή, βαμβακερή πετσέτα και βούτηξέ την σε σαπουνάδα. Σκούπισε απαλά τις πέρλες σου. Μην βάλεις τις πέρλες σου κατευθείαν σε νερό.

Ασήμι
Το ασήμι είναι πολύ πιθανό να μαυρίσει με την πάροδο του χρόνου (σε αντίθεση με το χρυσό). Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να το καθαρίζεις συχνά. Πλύνε το κόσμημά σου σε ζεστό νερό και σκούπισέ το με μία στεγνή πετσέτα. Έπειτα, γυάλισέ το με κάποιο ειδικό προϊόν που μπορείς να βρεις στην αγορά. Στο τέλος, αφού το περάσεις με το γυαλιστικό, ξέπλυνέ το με κρύο νερό και σκούπισέ το με μία στεγνή πετσέτα.