Μην χασετε

Πως να κάνετε μια επιτυχημένη συζήτηση με τα παιδί σας

«Προσπαθώ να μιλήσω με τα παιδιά μου αλλά κάποιες φορές η συζήτηση ξεφεύγει και μπορεί να καταλήξει σε καυγά, να βαρεθούν και να φύγουν ή να μου πουν ότι πάλι άρχισα τα ίδια ή τα πιέζω…»

 

Από την Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

 

Advertisements

 

Κανόνες για να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά

Ο λόγος είναι πως για να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» που αν τους ακολουθήσουμε είναι ευκολότερο να συνομιλήσουμε γενικότερα με τους συνανθρώπους μας, πόσο μάλλον με τα παιδιά.

Κανόνες, όπως:

Advertisements
  • Να είναι οι συνομιλητές ξεκούραστοι, να μην πεινούν, διψούν, κρυώνουν ή ζεσταίνονται, να μην νυστάζουν, κλπ. Να έχουν καλυφθεί δηλαδή οι βασικές ανάγκες.
  • Να έχουν την διάθεση να μιλήσουν, την όρεξη. Αν σας πουν πως δεν θέλουν να μιλήσουν αυτή τη στιγμή, μην πιέσετε αλλά σεβαστείτε αυτό που ακούτε.
  • Να είστε προετοιμασμένοι γι αυτό που θέλετε να συζητήσετε. Αν παρόλα αυτά, τα παιδιά σας κάνουν μία ερώτηση που δεν ξέρετε να απαντήσετε, να είστε ειλικρινείς και να πείτε πως θέλετε λίγο χρόνο να ενημερωθείτε ή να το ψάξετε και μαζί.
  • Να είστε ενεργητικοί ακροατές, να τους δίνετε χώρο να εκφραστούν ακόμα και όταν διαφωνείτε, χωρίς φωνές και κριτική.
  • Να διατηρείτε την βλεμματική επαφή.

  • Να σέβεστε την συζήτηση που κάνετε αλλά και τα παιδιά σας και ας νιώθετε πως αυτά που ακούτε «δεν στέκουν». Αν αισθανθούν πως τα κοροϊδεύετε ή τα υποτιμάτε, το πιο πιθανό είναι πως κόβετε τις γέφυρες επικοινωνίας.
  • Να εστιάζετε στο παρόν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα από το παρελθόν ή να κάνετε μία μικρή προβολή στο μέλλον, μην ξεχνάτε όμως πως μόνο στο παρόν μπορούμε να δράσουμε, να σκεφτούμε, να αισθανθούμε…

 

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα