Και όμως οι πρώτες δεκατρείς εβδομάδες της ζωής του εμβρύου σας μπορούν να είναι οι χειρότερες της ζωής σας. Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι συχνά μία από τις δυσκολότερες φάσεις της. Πώς θα επιβιώσετε;

Advertisements

• ΠΡΩΙΝΗ ΝΑΥΤΙΑ
Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης αυξάνονται κατακόρυφα και προκαλούν ναυτία, η οποία δεν παρατηρείται μόνο τις πρωινές ώρες.
Πολλές γυναίκες αποκτούν το δικό τους… ρολόι με τη ναυτία, που έρχεται και φεύγει καθημερινά την ίδια ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμονούσα έχει αυτήν την αίσθηση ότι είναι έτοιμη να κάνει εμετό, αλλά μένει μέχρι εκεί.

Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή της, αν και οι περισσότεροι μαιευτήρες δεν τα συνιστούν χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι τα μικρά και τακτά γεύματα, ενώ συχνά βοηθούν οι καραμέλες και τα κρακιεράκια.

• ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Το πρησμένο και ερεθισμένο στήθος μπορεί, επίσης, να αποτελεί πρόβλημα για μία γυναίκα, συνήθως εάν συνηθίζει να κοιμάται μπρούμυτα ή όταν πλέον οι στηθόδεσμοί της είναι πολύ μικροί.

Δεν θέλετε να ξοδέψετε μία περιουσία, αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα-δύο σουτιέν εγκυμοσύνης, ώστε να αισθάνεστε άνετα, ακόμα και την ώρα του ύπνου.

• ΥΠΝΟΣ
Ακόμα κι εκείνες, που συνήθιζαν να ξενυχτούν μέχρι τις πρωινές ώρες, μπορεί στο Α’ τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους να δουν τι σημαίνει: «κοιμάμαι με τις κότες».
Το γυναικείο σώμα εργάζεται σκληρά, κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, κι αυτό είναι εξαντλητικό.
Όσο μπορείτε, κερδίστε ανάπαυση, βοηθήστε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.

• ΦΑΓΗΤΟ
Ακόμα και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν στο Α’ τρίμηνο. Γεύσεις, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ανήκαν στις αγαπημένες σας, τώρα σας φέρνουν αδιαθεσία. Η όσφρησή σας μοιάζει με εκείνη του λαγωνικού κι όλο και περισσότερα πράγματα σας ενοχλούν.

Advertisements

mother.gr

Advertisements