Μην χασετε

Πώς να ελέγξετε τη χρήση του κινητού στο παιδί σας

Οι γονείς σήμερα δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες, όπως πριν 20 χρόνια,γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις. Τα σημερινά παιδιά ξέρουν να χειρίζονται τη τεχνολογία καλύτερα και από τους ίδιους και η πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο είναι πλέον πολύ εύκολη. Αυτό καθιστά δύσκολο το έργο των γονιών, οι οποίοι πρέπει να έχουν τον έλεγχο, όσο τα παιδιά τους είναι σε μικρή ηλικία.

Επίσης, στις μέρες μας ο όρος ηλικία που τα παιδιά έχουν κινητό, όσο πάει και μικραίνει. Οι γονείς αγοράζουν τηλέφωνο στα μικρά τους, ώστε να τα βρίσκουν ανά πάσα στιγμή και να μπορούν και εκείνα με τη σειρά τους, να επικοινωνήσουν μαζί τους, όταν υπάρχει ανάγκη. Όμως, η χρήση κινητού από μικρή ηλικία, εγκυμονεί και κινδύνους, ένας από αυτούς είναι ο εθισμός Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι βλέπετε πολλά παιδιά να κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο, και αντί να συζητάνε να παίζουν με το κινητό τους. Ακόμα και όταν τρώνε, όταν πάνε στη τουαλέτα, όταν βρίσκονται σε ένα πάρτι, μπορεί να ασχολούνται με το τηλέφωνο τους. Μέχρι και αδιάβροχες συσκευές υπάρχουν πλέον, για να μπορούν να το παίρνουν παντού μαζί τους!

Από την άλλη μεριά, οι γονείς διαμαρτύρονται, ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στη συμπεριφορά των παιδιών τους, όσο αφορά τα κινητά τηλέφωνα. Και έτσι καταλήγουν να τα έχουν το βράδυ στο κρεβάτι τους και να στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους μέχρι τις πρωινές ώρες. Όπως λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, ο περιορισμός της χρήσης του κινητού στη μικρή ηλικία, είναι αναπόφευκτος. Και πώς θα το πετύχετε αυτό;

Καταρχήν, πρέπει να είστε έτοιμοι ως γονείς, ώστε να βάλετε όρια στο παιδί σας και ταυτόχρονα να γίνετε πειστικοί. Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε ένα μπολ στη τραπεζαρία, όπου εκεί θα αφήνει όλη η οικογένεια τα κινητά της και θα τα ξαναπαίρνει το πρωί. Γιατί μη ξεχνάτε, ότι αν θέλετε να πείσετε για κάτι το μικρό σας, πρέπει να είστε εσείς οι πρώτοι που θα δώσετε το καλό παράδειγμα. Θέστε λοιπόν, ως απαράβατο κανόνα, ότι κανένας δεν παίρνει τα κινητά στο υπνοδωμάτιο. Επιπλέον, εξηγήστε στο παιδί σας τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία, η χρήση του κινητού. Δώστε του να καταλάβει, ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει, μπορεί μακροπρόθεσμα, να του προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Και αν δεν το πείσετε, βρείτε επιστημονικά άρθρα που επιβεβαιώνουν τη θεωρία σας.

Advertisements

Τέλος, μη ξεχνάτε, ότι το κλειδί για όλα τα προβλήματα, είναι η συζήτηση και όχι ο διαπληκτισμός, γιατί όσο κόντρα πάτε στο παιδί σας, τόσο θα πεισμώνει για να κάνει το αντίθετο. Ακολουθήστε και εσείς τους κανόνες που θέτετε και θα διαπιστώσετε, ότι θα τους εφαρμόσει και το μικρό σας.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα