Είναι η Πίπη Φακιδομύτη που αγαπήσαμε! Που γελάσαμε, που θαυμάσαμε και που μας διασκέδασε στην πιο τρυφερή ηλικία… Και δεν μπορεί… αν είσαι μικρή/ος και δεν την έβλεπες παλιά στην κρατική τηλεόραση, σίγουρα την ξέρεις… την έχει δει σε επαναλήψεις ή στο Youtube! Eίναι η κοκκινομάλα άτακτη Πίπη φακιδομύτη από την Σουηδία που τη δεκαετία του ΄80 (ίσως και πιο νωρίς) βλέπαμε στην Ερτ και είχε γίνει η μικρή παιδική μας ηρωίδα!

Αρκετές ηθοποιοί ενσάρκωσαν το ρόλο της Πίπης αλλά η πιο γνωστή είναι αυτή της ταινίας που κυκλοφόρησε το 1969 και μετά στην τηλεοτπική σειρά που είδαμε και στην Ελλάδα.

Η Πίπη φακιδιμύτη ή στα σουηδικά Πίπη με τις μακριές κάλτσες “γεννήθηκε” από την συγγραφέα  Άστριντ Λίντγκρεν. Το όνομά της της το έδωσε η 9χρονη τότε κόρη της Λίντκρεν που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από τη μαμά της να της φτιάξει μια ωραία ιστορία. Η Πίπη έγινε μια σειρά βιβλίων και μετά η ιστορία της μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση!

pipi7

Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της!. Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις  για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους. Η συμπεριφορά της, προς τους “καθώς πρέπει” σοβαροφανείς ενήλικους, ήταν αγενής, ενώ προς τους μοχθηρούς χαρακτήρες των ιστοριών η στάση της είναι αμείλικτη!

Η ηθοποιός που ενσάρκωσε την Πίπη που ξέρουμε και αγαπήσαμε  είναι η Inger Nilsson, η οποία γεννήθηκε στη Σουηδία στις 5 Μαΐου του 1959. Τώρα είναι 57 ετών και φυσικά εντελώς διαφορετική από την Πίπη των 9 ετών! Σήμερα εργάζεται στη Στοκχόλμη ως γραμματέας αλλά αρκετές φορές έχει παίζει επιλεκτικά κάποιους μικρούς ρόλους. Το 2007 έπαιξε στην γερμανική τηλεόραση στο σήριαλ “The Commissioner and the Sea”

Tα χρόνια πέρασαν και η…Πίπη μεγάλωσε

Δείτε τις φωτογραφίες…

pipi4