Μην χασετε

Πως η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο σου και σε κάνει από γυναίκα… μητέρα;

Οι αλλαγές στο νευρολογικό σύστημα του γυναικείου εγκεφάλου μετά την εγκυμοσύνη…

Advertisements

Από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, αλλάζουν τα πάντα! Παύεις πλέον να είσαι γυναίκα και γίνεσαι μανούλα, και αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις περισσότερες υποχρεώσεις ούτε ότι αλλάζει μόνο το σώμα σου… Αλλάζει και ο τρόπος που σκέφτεσαι αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί πλέον ο εγκέφαλος σου!

Μάλιστα, ο εγκέφαλος της γυναίκας αρχίζει να επηρεάζεται και να αλλάζει πριν ακόμα γεννήσει, ήδη από την εγκυμοσύνη. Μετά από χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες πρόσφατα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στον προμετωπιαίο φλοιό, τον μεσεγκέφαλο, τον βρεγματικό λοβό και αλλού. Η φαιά ουσία γίνεται πιο πυκνή, αυξάνεται η ενεργητικότητα σε περιοχές που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, το άγχος και την κοινωνική συμπεριφορά. Είναι εκείνες οι αλλαγές που προκαλούν την υπερπροστατευτικότητα, την απαράμιλλη αγάπη και τη συνεχή ανησυχία.

Για τους επιστήμονες, η χαρτογράφηση του μητρικού εγκεφάλου είναι το κλειδί για την κατανόηση και της επιλόχειου κατάθλιψης. Κατά προσέγγιση μία στις έξι γυναίκες υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ή από ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή το να ελέγχουν συνέχεια αν το μωρό αναπνέει.

Σύμφωνα με την Pilyoung Kim, επιστήμονα εξειδικευμένη στον μητρικό εγκέφαλο, “Αυτή είναι μία πτυχή των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών που συμβαίνουν στη γυναίκα τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Στις νέες μητέρες παρατηρείται το μοτίβο να σκέφτονται συνεχώς το ίδιο πράγμα, χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν, όπως το αν το μωρό είναι καλά, αν το μωρό είναι χορτασμένο, αν κρυώνει και ούτω κάθε εξής. Οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Οι περιοχές που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και το μητρικό ένστικτο αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα, τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό οι γυναίκες να καταβάλλονται από ακαταμάχητη επιθυμία να φροντίζουν το μωρό τους”.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης :”Παρατηρούμε αλλαγές τόσο σε ορμονικό όσο και σε εγκεφαλικό επίπεδο. Τα επίπεδα οξυτοκίνης μίας μητέρας, το σύστημα που ευθύνεται για στον δεσμό μητέρας και παιδιού σε όλα τα θηλαστικά, αυξάνονται δραματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό. Όσο περισσότερο ασχολείται η μητέρα με το μωρό της, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα”.

Η ορμόνη αυξάνεται και όταν μία γυναίκα κοιτάει το μωρό της, ακούει το κλάμα του ή το αγκαλιάζει, όπως και κατά την περίοδο του θηλασμού. Αυτό ίσως να εξηγεί για ποιο λόγο οι γυναίκες που θηλάζουν είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στο κλάμα του μωρού τους.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το να γίνει ένας άνθρωπος γονιός, έχει πολλές ομοιότητες με το να ερωτευτεί. Αυτό εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι γονείς περιγράφουν πώς νιώθουν για το νεογέννητο μωρό τους. Σε εγκεφαλικό επίπεδο, τα δίκτυα που ευαισθητοποιούνται περισσότερο είναι εκείνα που σχετίζονται με την επαγρύπνηση και την κοινωνικότητα, όπως και τα δίκτυα ντοπαμίνης, που κινητοποιούν τη μητέρα να δίνει προτεραιότητα στο μωρό.

Οι περισσότερες αλλαγές συμβαίνουν στην πρώτη εγκυμοσύνη μίας γυναίκας, αν και δεν είναι σαφές αν ο γυναικείος εγκέφαλος επιστρέφει ποτέ στο αρχικό στάδιο, αυτό στο οποίο βρισκόταν πριν τη γέννα. Παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο εμφανίζονται και στους άνδρες, όταν αυτοί ασχολούνται πολύ με τη φροντίδα του μωρού. Σε αυτή την περίπτωση δεν σχετίζονται με την παραγωγή οξυτοκίνης, αλλά με κοινωνικο – γνωστικά δίκτυα που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο και των δύο φύλων πολύ νωρίτερα.

Advertisements

Η διαφορά είναι ότι στις γυναίκες, η ορμονική συμπεριφορά του εγκεφάλου τους είναι προετοιμασμένη να υποδεχθεί τις αλλαγές της μητρότητας, αρκετά πριν την πρώτη τους εγκυμοσύνη. Από την άλλη μεριά, όσον αφορά τους άνδρες, η ενασχόληση με τη φροντίδα του μωρού τους σφυρηλατεί νέα νευρικά μονοπάτια.

faysbook.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα