Μην χασετε

Πώς διδάσκουν τα παραμύθια;

Ο μεγαλύτερος παραμυθάς Hans Christian Andersen έλεγε ότι «τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνάνε οι ενήλικες».

Advertisements

 Η φράση αυτή κρύβει μια βαθιά αλήθεια. Καθώς τα παραμύθια διδάσκουν. Μπορεί να συνηθίζεται να τα διαβάζουν οι γονείς λίγο πριν κοιμηθούν τα παιδιά τους, όμως μέσα απ΄τις ιστορίες τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο. Εκεί που ο φόβος, το άγχος και η απογοήτευση μοιάζουν με εμπόδια στη ζωή ενός παιδιού, έρχεται το παραμύθια και ως δια μαγείας τα θεραπεύει όλα. Τόσο απλά και εύκολα.

Μέσα από το παραμύθι το παιδί παρακινείται να παίξει συμβολικά και να επικοινωνήσει με παιχνίδια ρόλων. Κυρίως, όμως, του δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, χωρίς να διακινδυνεύει τις δυνατότητες, τις επιθυμίες και τις σκέψεις του. Του εξασφαλίζει ένα πλαίσιο ασφάλειας. Δεν είναι το ίδιο αλλά ο ήρωας του παραμυθιού.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το παραμύθι πέρασε από τα χέρια της γιαγιάς στα χέρια των ειδικών και χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο στα πλαίσια της παιγνιοθεραπείας. Δίνει έμφαση κατά κύριο λόγο στη λειτουργία και στο ρόλο που διαδραματίζει το παραμύθι στην προετοιμασία του παιδιού στη ζωή. Η παιγνιοθεραπεία θεωρεί το παραμύθι ως μια μορφή φυσικής και αβίαστης διαδικασίας μάθησης και ως τον αμεσότερο τρόπο απελευθέρωσης του παιδιού από τις εντάσεις. Το παραμύθι στην ουσία δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει μέσα από αυτό τα συναισθήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το παιδί μέσα από το παραμύθι εξερευνά από θέση ασφάλειας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ανάλογα με την ηλικία του κάνει διαφορετικές ερωτήσεις.
Έτσι η παιγνιοθεραπεία λειτουργεί θεραπευτικά πάνω του, βοηθώντας το παιδί να βάλει τα πράγματα στη θέση του και μαθαίνοντάς το πως να αντιμετωπίζει θέματα που το προβληματίζουν.Μερικές φορές βλέπετε πως το παιδί ηρεμεί όταν του διαβάζετε ένα συγκεκριμένο παραμύθι. Αυτό το παραμύθι πιθανόν να έχει πάνω του θεραπευτική επίδραση. Πώς θα το καταλάβετε; Ο πιο απλός τρόπος για να το καταλάβετε είναι ότι το παιδί ζητάει να του το πείτε ή να του το διαβάσετε ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι το παραμύθι αυτό το αγγίζει. Έχουν σημασία για εκείνο οι ήρωες και τα παθήματά του της συγκεκριμένης ιστορίας.

Συνεπώς, διαβάστε στα παιδιά παραμύθια, διηγηθείτε τους ιστορίες απ΄τη ζωή σας και ενθαρρύνετε τα να αφηγηθούν τις δικές τους. Μέσα απ΄τη διαδικασία αυτή τα βοηθάτε να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εκφράσουν τους φόβους, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους και το βασικότερο να βρουν τρόπο να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα