Μερικές ημέρες είναι ενοχλητικές για τις γυναίκες.

Advertisements

Σχεδόν όλες οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου και συγκεκριμένα το πρώτο διήμερο νιώθουν έντονους πόνους, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, κράμπες, αίσθημα κούρασης και πείνας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες θέλουν να περάσουν αυτές τις ημέρες ξαπλωμένες στο κρεβάτι τους, με λυγισμένα τα πόδια.
Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν τις γυναίκες αρχικά να μάθουν το σώμα τους. Πρέπει να ξέρετε να ξεχωρίζετε αν αυτό που νιώθετε είναι πόνος ή απλά παθαίνετε κράμπες, στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι κράμπες είναι το φυσικό αποτέλεσμα της συσπάσεις στη μήτρα .Κατά την περίοδο εγκλωβίζετε η παροχή οξυγόνου στον μυϊκό ιστό της μήτρας και προκαλούνται κοιλιακές κράμπες .
Τα θερμά λουτρά , θερμαντικά επιθέματα βοηθούν να στο να απαλυνθούν οι κράμπες σας. Επίσης κάποιες φορές η γυμναστική βοηθάει τις γυναίκες.  Εάν ο πόνος είναι έντονος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που περιέχουν ιβουπροφαίνη.

Η ενδομητρίωση είναι ο κύριος ένοχος , όταν πρόκειται για επώδυνες περιόδους. Περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από αυτό. Η πάθηση εμφανίζεται όταν το ενδομήτριο , ο ιστός που επενδύει την μήτρα , αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (συνήθως σε άλλα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος ) .
Μερικές γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση αμελούν τον έντονο πόνο και το γεγονός ότι πρέπει να κάνουν διαγνωστική λαπαροσκόπηση (η πιο κοινή διαδικασία για τον εντοπισμό ενδομητρίωσης ) . Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο μετά το σ∈ξ , επώδυνες κινήσεις του εντέρου, ναυτία  και χρόνιο χαμηλότερο πόνο στην πλάτη . Όμως , η ενδομητρίωση δεν επηρεάζει σε κάθε γυναίκα με τον ίδιο τρόπο .
Όταν πρόκειται για την θεραπεία , οι γιατροί συνήθως προτείνουν αντι – φλεγμονώδεις παυσίπονα. Μπορούν επίσης να προτείνουν μια θεραπεία ορμονών. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις.

Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα . Αν οι όγκοι είναι κοντά στα τοιχώματα της μήτρας  μπορεί να προκαλέσουν επώδυνες περιόδους , παρατεταμένες περιόδους , και κηλίδες αίματος . Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα, ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία τους.
Τα ινομυώματα δεν είναι πάντα σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες , αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και ενδεχομένως να προκαλέσει αποβολές . Εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο περιόδου ή ανεξήγητη αιμορραγία , καλέστε τον γυναικολόγο σας. Τα ινομυώματα μπορεί να διαγνωστούν με γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα . Θεραπείες για τα ινομυώματα  είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Κύστες , από την άλλη πλευρά , είναι κάποιοι υγροί σάκοι που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας . Στην αναπαραγωγική περιοχή εμφανίζονται πιο συχνά στις ωοθήκες . Μια κύστη ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει πόνο ανά πάσα στιγμή – και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας – καθώς και μια σειρά από άλλα συμπτώματα όπως πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή , αύξηση του σωματικού βάρους , έμετο ή ναυτία και ευαισθησία στο στήθος .
Οι γιατροί συχνά εντοπίζουν κύστες των ωοθηκών στο τεστ ΠΑΠ . Μόλις βρεθεί μια κύστη , οι εξετάσεις ( όπως υπέρηχοι , εξετάσεις αίματος και εξετάσεις ορμονών ) που διεξάγονται, γίνονται για τον προσδιορισμό της θεραπείας .

jenny.gr

Advertisements
Advertisements