5 στιγμές στη ζωή μας που έχουμε ανάγκη της μητέρα μας περισσότερο από ποτέ

Όταν είσαι 2, αν πέσεις και χτυπήσεις, θέλεις να σου δώσει ένα φιλάκι η μαμά σου για να περάσει ο πόνος. Κι όταν είσαι 32 ή 42 ή 52, αν σύμβει κάτι καταπληκτικό ή κάτι συντριπτικά θλιβερό, πάλι θέλεις να σου δώσει ένα φιλάκι. Είναι πολλές οι στιγμές στη ζωή μας που θέλουμε τη μαμά μας -σαν παιδάκι στο προαύλιο του νηπιαγωγείου.

Όταν μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος

Και ξέρεις ότι η ζωή σου δεν θα είναι πια ποτέ η ίδια. Τότε, πριν τον γυναικολόγο και την κολλητή σου, ο πρώτος άνθρωπος που θέλεις σαν τρελή να το μοιραστείς είναι η μαμά σου. Εκείνη άλλωστε τα ξέρει όλα: τα ‘χει περάσει και μπορεί να σου δώσει όλες τις πληροφορίες που απεγνωσμένα θες κι επιπλέον ξέρει πώς να σε ηρεμήσει.

Advertisements

Όταν γεννάς το μωρό σου και νιώθεις χαμένη

Τότε γλυκοχαράζει η αρχή της περιόδου που συνοπτικά μπορεί να ονομαστεί «πόσο δίκιο είχες, ρε μάνα». Περίπου τότε είναι που αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος με την περισσότερη εμπειρία πάνω στο θέμα είναι η μαμά σου. Κι όσο κι αν φρικάρεις εσύ που το μωρό κλαίει και δεν καταλαβαίνεις γιατί, τόσο η μαμά σου έχει την ψυχραιμία του σοφού της φυλής -κι αυτό δρα σαν το καλύτερο αγχολυτικό στην ταραγμένη ψυχούλα σου.

 

Όταν το παιδί σου αρχίζει να μεγαλώνει και να απομακρύνεται σιγά-σιγά 

Advertisements

Από την πρώτη μέρα στο σχολείο που πρέπει να διαχειριστείς το δικό του άγχος αποχωρισμού και το δικό σου άγχος γενικώς, έως την εφηβεία που γίνεσαι εχθρός του και την πρώιμη ενηλικίωση που ούτε που ξέρεις που βολοδέρνει, έχεις ανάγκη τη μαμά σου να σου πει τι κάνουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Μετά, βέβαια, θυμάσαι τι κάνουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις γιατί ήσουν εσύ στη θέση του παιδιού σου κι εκείνη στη δική σου. Και τότε καταλαβαίνεις ότι όλα θα βρουν τον δρόμο τους.

Όταν πενθείς έναν δικό σου άνθρωπο

Αν τύχει να βιώσεις μια σημαντική απώλεια στη ζωή σου, απο ζωάκι έως τον άλλο σου γονιό ή ποιος ξέρει τι άλλο, η πρώτη αγκαλιά παρηγοριάς που θες είναι αυτή της μαμάς σου. Η σταθερά σου, η φίλη σου, η σύμμαχός σου, ο επικριτής και ο προστάτης σου είναι εκεί για να σου θυμίσει ότι κάποιος σ’ αγαπάει και θα σ’ αφήσει να κλάψεις, να θρηνήσεις και να χειριστείς το πένθος σου όπως θες. Με εκείνη δίπλα σου, να σε προσέχει ήσυχα.

Όταν χωρίζεις ή απολύεσαι ή δεν έχεις φράγκο ή σε διώχνουν απ’ το σπίτι που νοικιάζεις

Advertisements

Όταν γενικώς η ζωή σου πετάει κοτρώνες στο κεφάλι, η μαμά σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει να τις αποκρούσεις. Μπορεί να μην έχει λεφτά να σου δανείσει, σπίτι να σου προσφέρει ή κονέ σε μια καλή δουλειά, αλλά ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα πώς να σε παρηγορήσει. Άλλωστε, αυτό κάνει από τότε που ήσουν τόση δα. Ένα φιλάκι χρειάζεσαι και τώρα -ένα φιλάκι κι όλα «θα γιάνουν».

 

mama365.gr

Advertisements