Μην χασετε

7 λόγοι για τους οποίους το μπουσούλημα είναι απαραίτητο για τα μωρά

Κάθε νέα έρευνα δείχνει ότι το μπουσούλημα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξη του παιδιού, ο οποίος δεν πρέπει να παραλείπεται. Το παιδί σας έχει να κερδίσει πολλά μέσα από τη διαδικασία του μπουσουλήματος, όπως  αναφέρει η Χριστίνα Καλαϊτζή, ειδικός στην Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία.

Advertisements
  1. Όφελος στο μυοσκελετικό του σύστημα, γιατί προάγει το σχηματισμό των φυσιολογικών κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι μία ευθεία, αλλά παρουσιάζει φυσιολογικά κυρτώματα (αυχενικό – θωρακικό – οσφυϊκό – ιεροκοκκυγικό). Τα κυρτώματα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής στάσης και της αποτελεσματικότερης κίνησης του κορμού.
  2. Όφελος στην επίδρασή του με το περιβάλλον, γιατί αναγνωρίζει το περιβάλλον και μαθαίνει να προσανατολίζεται. Ερευνά και διαπιστώνει τις αποστάσεις των αντικειμένων, αποκτά δηλαδή οπτική αντίληψη. Ο περιορισμός του παιδιού στο πάρκο δεν το βοηθάει να εξασκήσει τον προσανατολισμό του στο χώρο, ούτε να διαπιστώσει τις αποστάσεις των αντικειμένων ή να εξερευνήσει το περιβάλλον.
  3. Όφελος στην κοινωνικό-συναισθηματική του ανάπτυξη, γιατί αναπτύσσει την επικοινωνία με τους γονείς σε ένα άλλο πλαίσιο, αρχίζει να νιώθει ανεξάρτητο. Το μωρό μπουσουλά και αρχίζει να σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι. Παρατηρεί τις ασχολίες σας κι αυτό του δίνει επιπλέον κίνητρο για λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία. Αποκτά ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση γιατί μπορεί να μετακινηθεί πλέον μόνο του.
  4. Όφελος στον αμφίπλευρο συντονισμό του, γιατί εξασκεί το συντονισμό της αριστερής με την δεξιά πλευρά, καθώς τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου ανταλλάσσουν πληροφορίες διαρκώς κατά τη διάρκεια του μπουσουλήματος και καθιστούν το παιδί έτοιμο να αντιμετωπίσει δύσκολες δραστηριότητες. Δεν αρκεί το παιδί σας να μπουσουλήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Το ποιοτικό μπουσούλημα (χιαστό μπουσούλημα, δηλαδή: δεξί χέρι-αριστερό πόδι μπροστά και αριστερό χέρι-δεξί πόδι πίσω) είναι αυτό που χαρίζει το μεγαλύτερο όφελος στο παιδί σας. Εκπαιδεύει το μηχανισμό της σωστής βάδισης και ποιοτικής κίνησης.
  5. Όφελος στην συγκέντρωση, την προσοχή και τη μνήμη του, γιατί οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο του παιδιού σας που βοηθούν στη βελτίωση των γνωστικών διαδικασιών. Την ώρα που το μωρό σας μπουσουλά συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο μυαλό του, προσαρμόζει την κίνησή του στις διάφορες συνθήκες. Ένα μωρό που δεν θα μπουσουλήσει έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία ή διάσπαση προσοχής.
  6. Όφελος στην αισθητηριακή επεξεργασία/ανάπτυξη, γιατί το παιδί δέχεται πληθώρα ερεθισμάτων καθώς μπουσουλά (απτικά, ακουστικά, αιθουσαίο-ιδιοδεκτικά κ.α). Το μωρό καθώς μπουσουλά έρχεται σε επαφή και εξοικειώνεται με διάφορες υφές και υφάσματα, ενώ παράλληλα δουλεύει ενάντια στη βαρύτητα, προσδιορίζει τη θέση του στο χώρο και εξελίσσει τον κινητικό του σχεδιασμό.
  7. Όφελος στην κινητικότητα, γιατί διευκολύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας. Προετοιμασία για δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας. Καθώς το παιδί μπουσουλάει, φορτίζει τα άνω και κάτω άκρα, αποκτώντας έτσι δυναμική σταθερότητα στο σώμα του, αποκτά τη μυϊκή μάζα που θα χρειαστεί να έχει στον κορμό και τα άκρα για να μπορέσει να σταθεί όρθιο χωρίς να επιβαρύνεται ο σκελετός του. Παράλληλα, αναπτύσσει τα τόξα στις παλάμες που θα το βοηθήσουν να εξελίξει τη λεπτή του κινητικότητα, δηλαδή το πώς να χειρίζεται το μολύβι για να γράψει, να πιάσει το κουταλάκι για το φαγητό κτλ. Αν του στερήσουμε το μπουσούλημα, το παιδί δεν θα εξοικειωθεί με την αίσθηση του ρυθμού και του καλού κινητικού συντονισμού. Αυτή η μυϊκή προετοιμασία θα του προσφέρει αργότερα οφέλη για να περπατήσει, να τρέξει, να πηδήξει.

Συνεπώς, για όλους τους παραπάνω λόγους το μπουσούλημα στην ανάπτυξη του παιδιού δεν πρέπει να παρακάμπτεται. Αφήστε το παιδί σας να παίξει στο πάτωμα και δώστε του την ευκαιρία να εξελίξει το χιαστό μπουσούλημα γιατί τελικά είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να περάσει από το αναπτυξιακό αυτό στάδιο.

infokids.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα