Άλλο είναι να σε εκτιμούν οι άλλοι, και άλλο να εκτιμάς ο ίδιος τον εαυτό σου. 

Advertisements

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν συναισθηματική ωριμότητα και να μάθουν να βρίσκουν μέσα τους την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζονται καθώς γίνονται πιο ανεξάρτητα. Αν καταφέρουν να εκτιμήσουν τον εαυτό τους, θα έχουν μια πάντα διαθέσιμη πηγή συναισθηματικής τροφής. Βέβαια, για να μάθουν να εκτιμούν τον εαυτό τους, πρέπει να αρχίσουν από πολύ μικρά.

Οι γονείς λοιπόν καλούνται να επαινούν το παιδί κάθε φορά που κάνει κάτι. Εξηγώντας του τι ακριβώς τους αρέσει στο έργο του. Όταν τα μικρά σας μεγαλώνουν μέσα σε επαίνους, μαθαίνουν να τους δέχονται με αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη, αντί με αμηχανία, άρνηση ή έπαρση.

Όταν εκτιμάτε και παινεύετε τα παιδιά σας, τους διδάσκετε να εκτιμούν και να χαίρονται τον κόσμο γύρω τους. Βρίσκοντας το χρόνο, και καταβάλλοντας την προσπάθεια που απαιτείται για να βλέπετε την καλή πλευρά των πραγμάτων και να εκτιμάτε όσα σας φέρνει η κάθε μέρα,θα κάνετε τη ζωή των παιδιών σας, και τις αναμνήσεις της παιδική τους ηλικίας, πολύ πιο ευτυχισμένες.

Advertisements

jenny.gr