Ξέρεις ότι πρέπει να καθαρίζεις πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σου, ακόμα κι αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσεις; Μάθε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλένεις μερικά από αυτά που καθαρίζονται πιο δύσκολα.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Τα λαχανικά αυτά έχουν πολλά σημεία όπου μπορούν να κρυφτούν βρωμιές και μικρόβια. Για να τα καθαρίσεις, κόψτα σε κομμάτια και βύθισέ τα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Τα αφήνεις για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τα πλένεις καλά κάτω από το νερό της βρύσης.

Αβοκάντο

Είναι σημαντικό να πλένεις τη φλούδα του πριν την αφαιρέσεις γιατί αν έχει μικρόβια είναι πιθανό να μεταφερθούν στο μαχαίρι και από εκεί στη σάρκα του, καθώς το κόβεις. Πλύνε το κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντας καλά όλη την επιφάνεια με ένα βουρτσάκι.

Φρέσκα μυρωδικά

Άφησέ τα για λίγα λεπτά μέσα σε ένα μπολ με νερό και κίνησέ τα μέσα με απαλές κινήσεις. Όταν τα βγάλεις από το νερό, σκούπισέ τα απαλά με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα.

Μήλα

Πολύ συχνά τα μικρόβια και η βρωμιά κρύβεται εκεί που είναι το κοτσάνι αλλά και στην εσοχή στο κάτω μέρος του φρούτου. Γι’ αυτό αφού πλύνεις καλά τη φλούδα με νερό, τρίψε αυτά τα σημεία με μια μικρή βούρτσα.

Μανιτάρια

Σκούπισε την επιφάνειά τους με ένα στεγνό σφουγγάρι ή βούρτσα. Εάν έχουν αρκετή βρωμιά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί κουζίνας που θα έχεις βρέξει με λίγο νερό ή να τα ξεβγάλεις πολύ γρήγορα κάτω από τη βρύση. Μην υα αφήσεις όμως πολύ ώρα γιατί τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια και απορροφούν το νερό κι έτσι δεν μαγειρεύονται καλά.

Καυτερές πιπεριές

Πάντα να φοράς γάντια όταν καθαρίζεις ή τεμαχίζεις τις πιπεριές γιατί τα φυτικά έλαια που δίνουν την καυτερή τους γεύση είναι πιθανό να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα σου.

Λαχανικά για σαλάτα

Αφαίρεσε τα φύλλα που θα βάλεις στη σαλάτα και βάλτε μέσα ένα μπολ με νερό για δύο λεπτά. Στη συνέχεια, ξέβγαλέ τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθούν βρωμιές που έχουν «παγιδευτεί» σε σημεία που δεν βλέπεις.