Μην χασετε

«Νόσος των δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

«Νόσος των δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

 

Η «νόσος των δοκιμαστηρίων» ή αλλιώς η ροδόχρους πιτυρίαση,  μπορεί για τους δερματολόγους να είναι ένα απλό δερματολογικό πρόβλημα, για τις φανατικές όμως του shopping, είναι μία απειλή.

 

Advertisements

 

Γιατί ονομάζεται «νόσος των δοκιμαστηρίων»

Η επιστημονική ονομασία είναι ροδόχρους πιτυρίαση. Ωστόσο, καθώς η πιο πιθανή αιτία μολύνσης είναι τα όχι και τόσο καθαρά ρούχα που δοκιμάζουμε στα δοκιμαστήρια, της δόθηκε και η ονομασία «νόσος των δοκιμαστηρίων».

Παρότι φαίνεται να συνδέεται με τις δοκιμές ρούχων στα δοκιμαστήρια, το  το αίτιο εμφάνισης της ροδόχρου πιτυρίασης είναι άγνωστο. Παραμένει, όμως, ένα συχνό δερματικό νόσημα που προσβάλλει άτομα από 10 έως 35 ετών και κυρίως γυναίκες.

 

Advertisements

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της ροδόχρου πιτυρίασης είναι η εκδήλωση μικρής έκτασης εξανθημάτων σε περιοχές του σώματος όπως ο θώρακας, η κοιλιά και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια και τα πόδια ή την πλάτη.

 

 

Advertisements

 

Τα εξανθήματα αυτά έχουν ροζ χρώμα και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2-6 cm. Σε περίπου δύο εβδομάδες, μετά την εκδήλωση των πρώτων, εμφανίζονται και άλλα εξανθήματα, αλλά συνήθως είναι μικρότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονη φαγούρα γι΄αυτό και είναι απαραίτητο να επισκεφτούν τον δερματολόγο τους.

 

Αντιμετώπιση

Τόσο η διάγνωση της ροδόχρου πιτυρίασης, όσο και η αντιμετώπισή της είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς η νόσος δεν είναι μεταδοτική και τα εξανθήματα υποχωρούν μετά από κάποιο διάστημα, συνήθως 6 με 8 εβδομάδες.

Αφού περάσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ροζ εξανθήματα υποχωρούν, αφήνοντας όμως μία δυσχρωμία στην περιοχή των εξανθημάτων η οποία όμως εξαφανίζεται με τον καιρό.

Advertisements

Η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπισης της φαγούρας, όπου και οι δερματολόγοι συνιστούν μπάνια με χλιαρό νερό, όχι σφουγγάρια και τριβή στις ευάλωτες περιοχές και ειδικές ενυδατικές κρέμες που προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή.

Χρειάζεται υπομονή γιατί η συγκεκριμένη νόσος πρέπει να κάνει τον κύκλο της για να περάσει. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει μία φορά δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια, αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα