Μην χασετε

Μήπως ο γιατρός έκανε λάθος διάγνωση; 5 περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί!

Αυτές είναι οι πέντε πιο συχνές παρερμηνείες που δίνουν οι γιατροί σε συμπτώματα – συν πώς να πάρεις, τελικά, τη σωστή καθοδήγηση και να νιώσεις πιο γρήγορα καλά.

Advertisements

Όταν μια ενόχληση ή ένας πόνος σε στέλνει στο γιατρό σου, πιθανότατα δεν αμφισβητείς τη διάγνωση. Όμως και οι γιατροί μπορεί να κάνουν λάθος. Έως και το 15% των διαγνώσεων σε ασθενείς είναι λανθασμένες, αποκαλύπτεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine.

Εμείς ρωτήσαμε γιατρούς που εμπιστευόμαστε να μας πουν ποιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν συχνά μπορεί να παρερμηνευτούν και να γίνει λάθος διάγνωση, όταν η ασθενής είναι μια δραστήρια γυναίκα. Ιδού…

1. Νιώθεις συνεχώς την ανάγκη να ουρήσεις και όταν πηγαίνεις, αισθάνεσαι ενόχληση. Αυτό συμβαίνει συχνά.

• Η σύνηθης διάγνωση:
Ουρολοίμωξη.
• Ίσως είναι: Σύνδρομο επώδυνης κύστης ή διάμεση κυστίτιδα.

Σε αυτή τη χρόνια κατάσταση παρουσιάζεται φλεγμονή στους ιστούς του τοιχώματος της κύστης, με αποτέλεσμα πόνο στην πύελο και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ουρολοίμωξης. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ουρολοίμωξη –μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να κολλήσεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή από μη τήρηση κανόνων υγιεινής σε τουαλέτα- η αιτία του συνδρόμου αυτού είναι άγνωστη.

«Η ουρολοίμωξη είναι πολύ πιο συνηθισμένη, έτσι πολλοί γιατροί κάνουν λάθος διάγνωση όταν τους περιγράφειςτηλεφωνικά το πρόβλημα και απλώς σου δίνουν μια αντιβίωση» λέει ο δρ Ιωάννης Σταματίου, χειρουργός μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης ΙΑΣΩ.

Η αντιφλεγμονώδης επίδραση του αντιβιοτικού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για λίγο, αλλά δε θα αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα, εφόσον πρόκειται για χρόνια φλεγμονή.

• Τι μπορείς να κάνεις

«Όταν έχεις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, πρέπει να πας στο γιατρό σου για έλεγχο με γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων ή ακόμα και κυστεοσκόπηση σε περίπτωση συνεχών υποτροπών» συμβουλεύει ο ειδικός.

Ενημέρωσέ τον πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα καθώς και τι σου φαίνεται πως τα προκαλεί και τι τα ανακουφίζει. Αν πιστεύει ότι έχεις σύνδρομο επώδυνης κύστης, ενδεχομένως να σου συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που βοηθά στην «αναδόμηση» των προβληματικών τοιχωμάτων της κύστης.

Advertisements

«Ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό, όπως η αμιτριπτυλίνη, μπορεί να ανακουφίσει το χρόνιο πόνο αλλά πρέπει να δίνεται πάντα με σύνεση και γνωρίζοντας τις πιθανές παρενέργειες» λέει ο ειδικός.

Οι κολπικές πλύσεις θα μπορούσαν να ανακουφίσουν μερικώς τα συμπτώματα. Για ανακούφιση του πόνου στο σπίτι, δοκίμασε ένα ζεστό μπάνιο ή θερμά επιθέματα στην πονεμένη λεκάνη σου. Επίσης, ένα ποτήρι νερό με 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, θα μειώσει την οξύτητα των ούρων.

«Η απομάκρυνση των συνηθισμένων ενόχων σε μεγάλες δόσεις, π.χ., οτιδήποτε με καφεΐνη –καφές, σοκολάτα, τσάι– ή ανθρακικό, καθώς και τα πολλά εσπεριδοειδή, και η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως θα βοηθήσουν σημαντικά» προτείνει ο δρ Ιωάννης Σταματίου.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα