Ο νέος αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσεις το πιο εκπληκτικό σώμα είναι εδώ! Το Pilates περνάει στο επόμενο στάδιο και μεταμορφώνει όλη τη σιλουέτα στην πιο σφριγηλή και αδύνατη εκδοχή της.

Συνεργάστηκε ο Άγγελος Πάπαρης, personal trainer.

Απόδοση: Ελένη Δασκαλάκη. Φωτογράφηση: Sarah Kehoe

Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του σώματος που προσφέρει το Pilates.Δοκίμασε αυτή την προχωρημένη εκδοχή και μπορείς να προσθέσεις στον κατάλογο τα χαρακτηριστικά «σμιλεμένο» και «στητό». Και δε θα χρειαστείς κάποιο εντυπωσιακό μηχάνημα ή κανένα παράξενο εργαλείο για να το πετύχεις. Χάρη στις παραλλαγές της στις πιο χαρακτηριστικές ασκήσεις της μεθόδου Pilates, η γυμνάστρια Karen Lord, ιδιοκτήτρια του Karen Lord Pilates Movement Studio στη Νέα Υόρκη, έχει δημιουργήσει μια πιο δυναμική τεχνική που γυμνάζει βαθύτερα τους μυς και οδηγεί σε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Θα καις, θα τρέμεις και θα γυμναστείς πολύ πιο σκληρά, σου υπόσχομαι όμως πως θα αποκτήσεις τη σύσφιγξη και τη γράμμωση που ονειρεύεσαι»τονίζει η Lord. Αν έχεις ξανακάνει Pilates, οι ασκήσεις σ’ αυτό το πρόγραμμα που σχεδίασε για το Shape μπορεί αρχικά να σου φανούν γνώριμες, σε καθεμία όμως υπάρχει μια πρόσθετη πρόκληση που κάνει τη διαφορά! Ενώ το παραδοσιακό Pilates εστιάζει στους κοιλιακούς, αυτή η ρουτίνα εμπλέκει όλους τους μεγάλους μυς. «Κάθε κίνηση ξεκινά από τον κορμό σου και μετά επεκτείνεται στα χέρια και τα πόδια σου» εξηγεί η γυμνάστρια.

102650234 (1)

«Επειδή χρειάζεται να συγκεντρώνεσαι εντατικά στη στάση σου και να συνδέεις την αναπνοή σου με κάθε κίνηση, θα χρησιμοποιείς σχεδόν κάθε μυ που διαθέτεις, κάτι που σε βοηθά να χτίσεις έναν σούπερ δυνατό κορμό και ένα υπέροχο, ισορροπημένο σώμα» τονίζει η Lord. Δε θα λαχανιάζεις, ούτε θα στάζεις από τον ιδρώτα. Θα κάνεις όμως σε αργό ρυθμό κινήσεις ειδικά σχεδιασμένες για να νιώθεις ένα βαθύ κάψιμο που δε δημιουργείται σε άλλα είδη προπόνησης. «Ο πιο αργός ρυθμός μπορεί να είναι δυσκολότερος, επειδή με τον επιπλέον χρόνο εστιάζεις στο να ξεκινήσεις την κίνηση μέσα στο μυ, όχι από την άρθρωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχεις συνέχεια στο μυαλό σου για να δεις αποτελέσματα και να αποφύγεις τραυματισμούς».

Μην ανησυχείς αν το σώμα σου τρέμει στις τελευταίες επαναλήψεις. «Αυτό είναι ένα σημάδι πως κάνεις κάτι καινούριο και δύσκολο που προκαλεί αλλαγές στους μυς σου» καθησυχάζει η γυμνάστρια. «Μάθε να διαβάζεις το σώμα σου» προτρέπει. Είναι σφιγμένο το πιγούνι σου; Τότε μάλλον σφίγγεις τον αυχένα αντί για τους κοιλιακούς σου. Είναι οι ώμοι ανεβασμένοι στο ύψος των αφτιών σου; Αυτό σημαίνει υπερβολική ένταση και σπατάλη ενέργειας. «Αν κάνεις τακτικά αυτή την προπόνηση, μπορεί ακόμη και να “ψηλώσεις” μερικά εκατοστά, επειδή οι συγκεκριμένες ασκήσεις μακραίνουν τη σπονδυλική σου στήλη και κάνουν τους μυς που τη στηρίζουν πιο δυνατούς και πιο ισορροπημένους» τονίζει η Lord.

102650240

Έλεγξε τη στάση σου

Σκέψου πως αυτή είναι μια λίστα που πρέπει να τσεκάρεις για καθεμία άσκηση. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολή, αυτή όμως είναι η συνταγή που θα οδηγήσει στην επιτυχία.

  • Ανάσανε! Αυτό σημαίνει βαθιές εισπνοές που εκτείνουν τους πνεύμονες και αργές, ηχηρές και ελεγχόμενες εκπνοές.
  • Κράτησε τους ώμους σου μακριά από τα αφτιά και τον αυχένα και τη σπονδυλική σου στήλη ψηλή.
  • «Ξεκόλλησε» το σώμα σου από τις αρθρώσεις. Τράβηξε τους κοιλιακούς προς τη σπονδυλική σου στήλη και δυναμικά προς τα πάνω.
  • Βεβαιώσου ότι δεν κάνεις υπερέκταση στους αγκώνες και στα γόνατα και διόρθωσέ το όταν συμβαίνει, μαλακώνοντας τα χέρια και τα πόδια σου.
  • Μη «σπας» τους καρπούς και άνοιγε τα δάχτυλα των ποδιών.
  • Αν νιώθεις τσίμπημα στη μέση σου, κάμψε προς τα μέσα τη λεκάνη ώστε να κατευθύνεις ξανά την ένταση στους κοιλιακούς σου.
  • Μη βιάζεσαι.