Μην χασετε

Κοτόπουλο με μακαρόνια και σάλτσα ντομάτας: Ένα πεντανόστιμο κλασσικό πιάτο που λατρεύει όλη η οικογένεια

Κοτόπουλο με μακαρόνια και σάλτσα ντομάτας: Ένα πεντανόστιμο κλασσικό πιάτο που λατρεύει όλη η οικογένεια

 

Advertisements

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο 1,5 κιλά περίπου, κομμένο σε 8 ή 10 μερίδες
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, το ένα πολτοποιημένο στο μούλτι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε λίγο βραστό ζωμό κότας)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 σπιτικό ζωμό κοτόπουλου διαλυμένο σε 1 λίτρο βραστό νερό
  • 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6 ή 10
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2-3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί πεκορίνο + για επιπλέον πασπάλισμα
  • μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

Αν είναι ολόκληρο, το κόβετε το σε 8-10 κομμάτια και το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λ πριν τα βάλετε στο φούρνο. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε καλά απ” όλες τις πλευρές, προαιρετικά το πασπαλίζετε τα με λίγο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (για έξτρα γεύση) και τα αφήνετε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο ταψί ή μεγάλη γάστρα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο για 6-8 λ περίπου ή μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς. Προσθέτετε το μπαχάρι, τη κανέλα, τη δάφνη, τις ντομάτες ή τα κονκασέ το πελτέ, τη ζάχαρη και το βραστό ζωμό κότας και ανακατεύετε.

Τοποθετείτε μέσα στη σάλτσα τα κομμάτια κοτόπουλου, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της, ή αν έχετε ταψί το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ ακόμα ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και πάρει χρώμα.

Στη συνέχεια βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφαιρείτε και πετάτε τους κόκκους μπαχάρι, το στικ κανέλας και το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνετε λίγο επιπλέον τη σάλτσα μετά από δοκιμή. Τοποθετείτε τα μακαρόνια ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου και λίγο ακόμα βραστό νερό αν απαιτείται.

Ξαναβάζετε το σκεύος στο φούρνο, ξεσκέπαστο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 18-20 λ περίπου ή μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια ανάλογα πόσο “αλ τέντε” τα θέλετε.

Κατά τη διάρκεια ψησίματος ανακατεύετε, ανά διαστήματα, απαλά τα μακαρόνια με μια πιρούνα για να μη κολλήσουν. Αν απαιτηθεί επιπλέον βραστό νερό, θα το προσθέτετε σταδιακά, φροντίζοντας να αφήσετε λίγα υγρά στο τέλος γιατί το ζυμαρικό θα τα συνεχίσει να τα απορροφά ακόμα και όταν θα τα βγάλετε από το φούρνο μέχρι να τα σερβίρετε.

Advertisements

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορείτε να γυρίσετε τα κομμάτια κοτόπουλου και από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα. Πέντε λεπτά περίπου πριν βγάλετε το φαγητό σας από το φούρνο πασπαλίζετε τα κομμάτια κοτόπουλο με το τριμμένο πεκορίνο. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο, προαιρετικά με επιπλέον τριμμένο πεκορίνο.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα