Μήπως ήρθε η ώρα να πείσουμε το παιδί μας να κόψει αυτή την αγαπημένη συνήθεια;

Ποια μαμά δεν έχει νιώσει ένα σφίξιμο στο στομάχι όταν, φτάνοντας η ώρα του βραδινού ύπνου, συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει την αγαπημένη του πιπίλα στο σπίτι της γιαγιάς; Εάν πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να πάψει το παιδί να συνδέει τη χαλάρωση, την ανακούφιση ή την ξεκούρασή του με αυτό το αγαπημένο αντικείμενο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το «κουβεντιάσετε» μαζί του, όσο μικρό κι αν είναι.

– Εξηγήστε του, χρησιμοποιώντας απλές λέξεις, ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι πάντα κοντά του, για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα «προβλήματά» του χωρίς να καταφύγει στην πιπίλα του.

– Δείξτε του αγάπη, χαρίστε του πολλές αγκαλιές και φιλιά, κυρίως τις «δύσκολες» ώρες που αναζητά το «αποκούμπι» του, όπως πριν από τον ύπνο ή όταν κλαίει.

Advertisements

– Μπορείτε να βρείτε μαζί ένα συγκεκριμένο μέρος για να βάλετε την πιπίλα να «κοιμηθεί», ώστε το μωρό να ξέρει πού θα είναι, και να του προσφέρετε ένα δωράκι που παίρνουν τα «μεγάλα παιδιά όταν κόβουν την πιπίλα».

Κι αν αντιδρά;
Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα το παιδί να αντιδρά έντονα στη δική σας απόφαση και να μη συνεργάζεται. Χαλαρώστε! Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γονείς επιθυμούν να «κόψει» το παιδί την πιπίλα είναι επειδή η χρήση της μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της οδοντοφυΐας, της ομιλίας και τη διατροφή του μωρού. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το παιδί να τη χρησιμοποιεί συνεχώς και να έχει περάσει την ηλικία των 4 ετών. Εάν, λοιπόν, είναι μικρότερο, δεν υπάρχει λόγος να γίνετε πιεστικοί και να επιμείνετε στην απόφασή σας. Ίσως είναι προτιμότερο να περιμένετε λίγο ακόμη. Αρχίστε να απασχολείτε με περισσότερες δραστηριότητες το παιδί, ώστε να μη θέλει την πιπίλα του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περιορίσετε τουλάχιστον τη χρήση της μόνο κατά το νυχτερινό ύπνο. Εάν προσπαθήσετε να εγκαταλείψει το πιπίλισμα πριν το ίδιο νιώσει έτοιμο, κινδυνεύετε να αντικαταστήσει την πιπίλα με τον αντίχειρα, συνήθεια που «κόβετε» ακόμα πιο δύσκολα.

Με τη συνεργασία της Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)

imommy.gr

Advertisements
Advertisements